Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ Ν.Δ. - ΛΑΟΣ

ΠΑΣΟΚ: Ασφάλεια, λαθρομετανάστευση στις προτεραιότητες

Με έναν συνδυασμό αντιπολιτευτικής δράσης και προγραμματικού λόγου θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ τους επόμενους μήνες και μέχρι τον Σεπτέμβριο, ενώ δεν αναμένεται ο Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε αλλαγές σε πρόσωπα και όργανα καθώς για την ώρα επικρατεί η λογική «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Ωστόσο, κυρίαρχη θέση στο σχεδιασμό του έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα θέματα στα οποία επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση (ελέω Καρατζαφέρη), δηλαδή αυτά της ασφάλειας των πολιτών και της λαθρομετανάστευσης.

Τρεις πρωτοβουλίες

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται το επόμενο διάστημα να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τα παραπάνω θέματα με βάση τρεις άξονες:

1 Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και την πίεση προς την κυβέρνηση για την ενεργοποίηση της σχετικής διακρατικής συμφωνίας που είχε υπογράψει η χώρα μας - επί ΠΑΣΟΚ- με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των λαθρομεταναστών. Η συμφωνία αυτή, όπως είχε καταγγείλει προεκλογικά αρκετές φορές ο Γ. Παπανδρέου, που την είχε υπογράψει ως υπουργός Εξωτερικών, έχει μείνει ανενεργός τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της Ν.Δ.

2 Την άσκηση πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν και να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις σχετικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της, που είναι τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και όχι μόνο...

3 Την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την πλήρη ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών και την κατάργηση των διακρίσεων. Ενα από τα θέματα αυτά είναι, επί παραδείγματι, όπως μας είπε χθες ο κομματικός παράγοντας με τον οποίο συνομιλήσαμε, να γίνονται αυτομάτως Ελληνες πολίτες (να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια) οι μετανάστες δεύτερης γενιάς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, μόλις συμπληρώνουν τα 18 τους χρόνια.

Είναι σαφές ότι είναι η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στο μέτωπο που πάει να δημιουργηθεί με αιχμή αυτό τον τομέα μεταξύ Ν.Δ. και ΛΑΟΣ. Κομματικό στέλεχος μάς είπε χθες σχετικά:

«Δεν τα αφήνουμε»

«Η ασφάλεια, τα δικαιώματα των νόμιμων μεταναστών αλλά και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, δεν είναι θέματα της Δεξιάς η της Ακροδεξιάς και δεν πρόκειται να τα αφήσουμε στη Ν.Δ. και στον Καρατζαφέρη. Τα θέματα αυτά θέλουν προοδευτική προσέγγιση καθώς έχουν άμεση σχέση με τα δημοκρατικά δικαιώματα του πολίτη στα οποία εντάσσεται και η ασφάλειά του».

Στο μεταξύ παράλληλα με τα παραπάνω το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να επικεντρώσει τη δράση του και σε δύο άλλους τομείς:

- Στην Οικονομία - καθημερινότητα. Είναι θέματα που ανέδειξε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ο Γ. Παπανδρέου καλώντας σε συνεδρίαση τον τομέα Οικονομίας προχθές. Εκεί τόνισε ότι «η οικονομία θα καθορίσει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εθνικές εκλογές».

- Στο κράτος δικαίου. Στην ενότητα αυτή συγκαταλέγονται και τα σκάνδαλα καθώς, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η διαλεύκανσή τους και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με το κράτος δικαίου, το ευνομούμενο κράτος.

*Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ