Ηλεκτρονική Έκδοση

Δέσμη οκτώ μέτρων προτείνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

ΠΑΣΟΚ: Απόν το Κράτος και στη μεταναστευτική πολιτική

Δέσμευση Παπανδρέου για τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων για τους μετανάστες σε ένα υπουργείο

Με προσωπική παρέμβαση απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου στις κυβερνητικές εξαγγελίες για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, προτείνοντας δέσμη οκτώ μέτρων, με πρώτο την επίδειξη μηδενικής ανοχής στην παράνομη μετανάστευση. «Στόχος 0% λαθρομετανάστες», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ακόμη την προσέλκυση μεταναστών με βάση τις ανάγκες της χώρας και τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων σχετικά με τη μετανάστευση σε ένα υπουργείο. Αναλυτικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για :

• Τη μηδενική ανοχή στην παράνομη μετανάστευση. Στόχος 0% λαθρομετανάστες.

• Την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, με την Ελλάδα να διεκδικεί από την Ε.Ε. περισσότερους πόρους, αλλά και στήριξη για την προστασία της μεθορίου.

•Την εφαρμογή διεθνών και διμερών συμφωνιών - και ιδιαίτερα του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Λαθρομεταναστών με την Τουρκία

•Τη διαμόρφωση και εφαρμογή κοινής ανθρωπιστικής πολιτικής από όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. ώστε να αναλαμβάνουν όλα, από κοινού, το βάρος των πολιτικών προσφύγων και να μην το επωμίζονται μόνον οι χώρες υποδοχής τους

•Την αποσαφήνιση της ελληνικής πολιτικής απέναντι στους πρόσφυγες, δηλαδή την επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου και επαναπροώθησης των μη νομίμων μεταναστών στις πατρίδες τους

•Την ένταξη των νομίμων μεταναστών στην κοινωνία, με δράση στην παιδεία και στην καταπολέμηση της μαύρης εργασίας, καθώς και στη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας, ιδιαίτερα στους μετανάστες δεύτερης γενιάς

•Τη διαμόρφωση και εφαρμογή σχεδιασμένης πολιτικής προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στους τομείς όπου υπάρχουν μεγάλες εποχιακές ή μονιμότερες ανάγκες. Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στην κυβέρνησή του, η συνολική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής μας πολιτικής στην Ελλάδα θα γίνεται από ένα Υπουργείο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες.

•Την υλοποίηση προγράμματος ανασυγκρότησης των συνοικιών που έχουν γκετοποιηθεί, σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Προβλέπει δημόσιες επενδύσεις και υπόσχεται συστηματική πολιτική στέγασης των μεταναστών και προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου και πολιτικής στο ζήτημα της μετανάστευσης, υποστηρίζοντας ότι επιδεικνύει την ίδια ανυπαρξία που είχε επιδείξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και την περίοδο 1990 - 1993, κατά τη διάρκεια του πρώτου μεγάλου κύμματος εισόδου μεταναστών στη χώρα μας. "Η απουσία πολιτικής της Ν.Δ. έχει κάνει την κοινωνία μας ξέφραγο αμπέλι", τόνισε. Ξένοι πολίτες ωθούνται εκ των πραγμάτων - από την έλλειψη υπεύθυνης πολιτικής της πολιτείας - στην εγκληματικότητα και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης παράνομων κυκλωμάτων, πρόσθεσε ο Γ. Παπανδρέου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση
Για το ίδιο θέμα
«Μαστίγιο» για τους μετανάστες, «καρότο» για τους μουσουλμάνους