Ηλεκτρονική Έκδοση

Ανικανότητα της κρατικής μηχανής καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Άναψε και πολιτικές φωτιές ο Υμηττός

Για «ανικανότητα της κυβερνητικής μηχανής» έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό. Το ΚΚΕ κατήγγειλε ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, ενώ ο ΣΥΝ τόνισε πως οι «πυρκαγιές έχουν καταντήσει φαινόμενο ρουτίνας».

"Οι ισχυροί άνεμοι με τη βοήθεια μιας κυριολεκτικά ανίκανης κυβερνητικής μηχανής παραδίδουν σήμερα στις φλόγες και την περιοχή Πατητήρι στον Υμηττό", δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης. "Παρά την προηγούμενη δήλωσή μας και την έγκαιρη προειδοποίηση του ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο και τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, η κυβέρνηση εκώφευσε", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ο Σπύρος Κουβέλης υπογράμμισε πως "η κρατική μηχανή φανερά απροετοίμαστη, χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό και χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης, προσπαθεί εκ νέου να σβήσει την πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει αντί να έχει ήδη φροντίσει για την πρόληψη και την άμεση αντίδραση". Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης τόνισε, πως "προφανώς η κυβέρνηση δεν διδάχθηκε τίποτα από την πύρινη κόλαση του Αυγούστου του 2007.", ενώ επέρριψε ευθύνες και στον Χρήστο Μαρκογιαννάκη, επισημαίνοντας πως "μόλις χθες ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωνε χωρίς συστολή ότι, η Πυροσβεστική έχει στη διάθεσή της μόλις δυο ελικόπτερα για την κατάσβεση των πυρκαγιών και ότι «μέχρι χθες έβρεχε». Οι ευθύνες για την απογύμνωση της εναέριας υποστήριξης της πυροσβεστικής είναι τεράστιες".

ΚΚΕ: "Στο έλεος των καταπατητών"

"Η νέα φωτιά στον Υμηττό αποδεικνύει ότι τα εναπομείναντα δάση της Αττικής, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος κάθε λογής καταπατητών", σημείωσε στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ, πρσθέτοντας ότι "ο λαός της Αττικής δεν πρέπει να επιτρέψει άλλο να συνεχιστεί αυτό το έγκλημα".

"Τα δάση τα πυρπολεί η πολιτική που επιτρέπει την ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση των δασών και των ορεινών όγκων και που δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα δασοπροστασίας -πυρόσβεσης", κατέληξε στην ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Για φαινόμενο ρουτίνας έκανε λόγο ο ΣΥΝ

"Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταντήσει φαινόμενο ρουτίνας, αφού για μια ακόμη χρονιά είναι εμφανείς οι αδυναμίες του μοντέλου δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται στη χώρα μας", επισήμανε στην ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

Ο ΣΥΝ κατήγγειλε πως "το 70% των δασών μας εξακολουθεί να είναι χωρίς διαχειριστική έκθεση  και χωρίς καθαρισμό και φύλαξη το 100%, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο (ν. 3208/03) που ευνοεί τους εμπρηστές και τους καταπατητές".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΠΑΣΟΚ
ΚΚΕ
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Αναψαν πολιτικές φωτιές οι φλόγες σε Γλυφάδα και Βούλα