Ηλεκτρονική Έκδοση

Να γίνει ο Υμηττός εθνικό πάρκο προτείνουν οι Οικολόγοι

Αλλαγές στο καθεστώς προστασίας του Υμηττού, με την ανακήρυξή του σε εθνικό πάρκο, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι, μετά και την τελευταία πυρκαγιά στην περιοχή.

Αναφέρουν ότι το υπάρχον νομικό καθεστώς δεν έχει τη λογική προστασίας του βουνού, αντιθέτως ενθαρρύνει πλήθος δραστηριοτήτων που πλήττουν το φυσικό πλούτο, όπως είναι η παράνομη δόμηση. Όπως σημειώνουν, είναι πολλές οι περιπτώσεις εκείνων που εκμεταλλεύτηκαν τα "παραθυράκια" της νομοθεσίας, όπως για παράδειγμα η δυνατότητα κατασκευής «αναψυκτηρίων», για να κατασκευάσουν κτίσματα στο βουνό.

Οι Οικολόγοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους και στις προτάσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών, σημειώνοντας ότι το προτεινόμενο σχέδιο για τη διάνοιξη των νέων αυτοκινητοδρόμων, κατακερματίζει το βουνό σε 8 ζώνες και αφήνει ανοικτό το παράθυρο για πλήθος παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με το κόμμα, το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του βουνού θα πρέπει να προβλέπει το χαρακτηρισμό του ως Εθνικού Πάρκου, με ταυτόχρονη ίδρυση και λειτουργία φορέα βιώσιμης διαχείρισης. Παράλληλα ζητεί τη θέσπιση ζώνης απόλυτης προστασίας, που θα καλύπτει το σύνολο των δασικών εκτάσεων και περιφερειακής ζώνης προστασίας, που θα επιτρέπει ήπιες δραστηριότητες, όπως η μελισσοκομία και θα απαγορεύει κάθε οικιστική επέκταση.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
Οικολόγοι Πράσινοι