Ηλεκτρονική Έκδοση

Έτοιμος για αλλαγές, αλλά και αιχμηρός απέναντι στους επικριτές του, ο Αλέξης Τσίπρας

«Όλα από την αρχή» στο ΣΥΡΙΖΑ και αγωνία για το ρόλο του ΣΥΝ

Έτοιμος για αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την απόφαση του Αλέκου Αλαβάνου να ανακαλέσει την παραίτησή του και να παραμείνει σε κόμμα και Βουλή. «Αν δεν μας κάνει, πρέπει να δούμε όλες αυτές τις αποφάσεις [σ.σ. που οδήγησαν στη συγκρότησή του] και να μην κάνουμε τους τρελούς, ότι δεν υπήρξαν», υπογράμμισε.

"Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιοι όροι λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ", είπε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. διευκρίνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού."Αν κάποιος τους αμφισβητεί είναι σαφές -και είναι για όλους μας σαφές- ότι θα τους επανεξετάσουμε. Όμως θα επανεξετάσουμε τα πάντα από την αρχή. Τα πάντα από την αρχή", τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε  αναφορά στον κύκλο εσωστρέφειας που πυροδότησε το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αλλά και η -ολιγοήμερη, όπως αποδείχτηκε- παραίτηση Αλαβάνου. Δήλωσε ότι πρώτιστο καθήκον για όλους είναι η επίλυση των προβλημάτων και όχι ο καταμερισμός της ευθύνης γι' αυτά. Άφησε, όμως, αιχμές για τους επικριτές του, λέγοντας ότι ο θεσμικός του ρόλος τον αναγκάζει να τοποθετείται, όχι με βάση την άποψη και το θυμικό του, αλλά αίσθηση ευθύνης.

 Σε αυτή την αίσθηση ευθύνης για το ρόλο του, απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και την επιλογή του να μην καταθέσει τη δική του αφήγηση, εκτιμώντας ότι θα έκανε κακό στο συλλογικό εγχέιρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας την στροφή 180 μοιρών του Αλέκου Αλαβάνου, δήλωσε ικανοποιημένος και έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, η οποία όμως προκάλεσε φθορά στο κόμμα. "Υπήρξε φθορά την οποία πρέπει συλλογικά και με συνευθύνη να προσπαθήσουμε  όλοι να την καλύψουμε, να καλύψουμε το χαμένο έδαφος", τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Όπως δεν αποδεχθήκαμε την παραίτησή του, τουλάχιστον σε ότι αφορά τον ΣΥΝ- έτσι  και δεν αποδεχθήκαμε και το σύνολο της ερμηνείας που κατέθεσε για τα αίτια, τον επιμερισμό ευθυνών".

Για το γεφύρωμα του εσωκομματικού χάσματος υποσχέθηκε διάλογο, αλλά ζήτησε σεβασμο στις συλλογικές διαδικασίες. Παράλληλα, έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως:

• Είναι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ζήτημα προσώπων;

• Μπορεί ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα να λειτουργεί μόνο στη βάση  της ισότιμης συμμετοχής των συνιστωσών ή μήπως χρειάζεται να λαμβάνουμε υπόψη  και τη δημοκρατική επιλογή της πλειοψηφίας των μελών της;

• Μπορεί ένα σχήμα να λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξασφάλιση του πλουραλισμού (απαραίτητο συστατικό στοιχείο σε ένα συνεργατικό σχήμα) ή μήπως πλουραλισμός δίχως δημοκρατία είναι πουκάμισο αδειανό;

• Μπορούν να έχουν πολιτικό δικαίωμα στις κρίσιμες αποφάσεις μονάχα όσοι εκπροσωπούν συνιστώσες ή μήπως δικαίωμα στις αποφάσεις πρέπει να έχουν και όσοι αρνούνται να ενταχθούν στις συνιστώσες;

Όσον αφορά στον Συνασπισμό, τόνισε ότι πρώτο μέλημα είναι "η ενωτική παρουσία του ΣΥΝ που αποτελεί εγγύηση για το προχώρημα του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Για το ίδιο θέμα
Παραμένει στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Αλαβάνος
Πραξικόπημα Αλαβάνου κατά του ΣΥΝ, καταγγέλει ο Ν. Κωνσταντόπουλος