Ηλεκτρονική Έκδοση

Ελληνοαμερικανικές συμφωνίες και ελληνοτουρκικές «αβρότητες» στην Κέρκυρα

Η κατάργηση της βίζας στη συνάντηση Ντ. Μπακογιάννη - Τζ. Στάινμπεργκ

Στην Άγκυρα η υπουργός Εξωτερικών

Η προώθηση της διαδικασίας κατάργησης της βίζας συνδέεται με τα δύο κείμενα της συμφωνίας συνεργασίας για την αντιμετώπιση του σοβαρού εγκλήματος και της υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης, που κατέληξαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Ταυτόχρονα συνάντηση γνωριμίας σε καλό κλίμα, είχε η κ. Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Με γνώμονα την αμοιβαιότητα, οι υπηρεσίες μας διαμόρφωσαν δύο κείμενα, που υιοθετούν υψηλά κριτήρια και εγγυήσεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την τήρηση των νομικών διαδικασιών» δήλωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. Σημείωσε ότι οι εν λόγω συμφωνίες «αποτελούν ουσιαστικό βήμα προς τη σύσφιξη των σχέσεών μας και μάλιστα, στο ουσιαστικό επίπεδο της Κοινωνίας των Πολιτών. Ελλάδα και ΗΠΑ θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, προσβλέποντας στη θετική επίδραση, που θα έχει η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό για την οικονομική συνεργασία, τον τουρισμό και τις επαφές των δύο λαών».

Μιλώντας για την άτυπη υπουργική σύνοδο του ΟΑΣΕ, που συνέρχεται από το πρωί, παρουσία 50 και πλέον υπουργών Εξωτερικών, η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι η Διαδικασία της Κέρκυρας «σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον ρόλο του ΟΑΣΕ, τον διάλογο και την ευρωπαική ασφάλεια».

Για το στόχο της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η Ελληνίδα υπουργός υπογράμμισε: «Βλέπω ότι υπάρχει η βούληση να γυρίσουμε σελίδα. Ο ΟΑΣΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για να συνεχίσουμε το διάλογο στο πνεύμα των αρχών του Ελσίνκι. Η άτυπη της Κέρκυρας δίνει εξαιρετική ευκαιρία να τεθεί αυτός ο διάλογος σε στέρεες βάσεις. Σήμερα, οι εταίροι μας δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική προεδρία και στηρίζουν τη Διαδικασία Κέρκυρας. Αυτό μας δίνει αισιοδοξία να πετύχουμε ένα βήμα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ενωμένοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Τζέιμς Στάινμπεργκ μίλησε για «εμβάθυνση των σχέσεων των δύο χωρών» και στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και την υπογραφή των δύο συμφωνιών, λέγοντας ότι «προωθείται η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών». Παράλληλα, εξέφρασε ικανοποίηση για την ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ και για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η υπουργός Εξωτερικών στο θέμα της Γεωργίας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν και άλλα διμερή θέματα, όπως «την εξεύρεση τρόπων ειρήνευσης στα Βαλκάνια, πώς μπορούμε να βοηθήσουμε για επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο, πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε στην ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζ. Στάινμπεργκ.

Για την ενέργεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε ότι η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στον ενεργειακό χώρο με διαφάνεια και ότι «προωθούμε την πολυμορφία των ενεργειακών πόρων και αυτό προσπαθούμε και στην Ελλάδα».

Τετ α τετ Μπακογιάννη - Νταβούτογλου

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πανέλαβε την πρόσκλησή του στην Ντ.Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Άγκυρα, η οποία την αποδέχθηκε.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
ΗΠΑ