Έντυπη Έκδοση

ΕΥΠ: ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ

Δύο ξένοι στο ίδιο υπουργείο

Η... κακή μέρα από το πρωί φαίνεται, αν αντιστραφεί η γνωστή παροιμία, και ισχύει απόλυτα στη διελκυστίνδα πολιτικής ισχύος στην οποία βρίσκονται, από την ημέρα του τελευταίου ανασχηματισμού, οι Προκ. Παυλόπουλος και Χρήστος Μαρκογιαννάκης στο μέγαρο της Κατεχάκη, μετά την ατυχή έμπνευση του πρωθυπουργού να τους επιβάλει συγκατοίκηση, σε έναν νευραλγικό χώρο κυβερνητικής πολιτικής.

Οι διαστάσεις αρένας που προσλαμβάνει πλέον ο τομέας της δημόσιας ασφάλειας αναδείχθηκαν και πάλι με αφορμή τις εξελίξεις στην ΕΥΠ και την αιφνίδια παύση του διπλωμάτη Ι. Κοραντή από τα καθήκοντα διοίκησής της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Μαρκογιαννάκης εμφανίζεται πεπεισμένος από την πρώτη στιγμή ότι η αντικατάσταση του κ. Κοραντή έγινε στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του υπουργού Πρ. Παυλόπουλου να τον αποκόψει από την επαφή με την ΕΥΠ. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε σε κλειστές συζητήσεις από προχθές και χθες δήλωσε επισήμως ότι δεν ξέρει γιατί απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ, με τον οποίο συνεργαζόταν πολύ καλά.

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Κοραντής, πιστός στο πρωτόκολλο, ενημέρωνε τακτά τον αναπληρωτή υπουργό, γεγονός που προφανώς ενοχλούσε τον Προκ. Παυλόπουλο.

Είναι ενδεικτικό ότι λίγες μέρες μετά τον ορισμό Μαρκογιαννάκη ως αναπληρωτή υπουργού, απομακρύνθηκε από τη θέση του γενικού γραμματέα ο Αθαν. Ανδρεουλάκος, με το πρόσχημα ότι για τη θέση αυτή χρειαζόταν διπλωμάτης, αλλά εκτός από αυτό ο Μαρκογιαννάκης έχασε ένα σημείο αναφοράς. Το ίδιο ισχύει και τώρα με την περίπτωση Κοραντή, όπως τουλάχιστον εκτιμά ο Χανιώτης πολιτικός. Ο τελευταίος, παρότι πικράθηκε για τις αναφορές στο όνομά του που ήρθαν στη δημοσιότητα από το απομαγνητοφωνημένο υλικό για το συνδικάτο του εγκλήματος, δεν στάθηκε σ' αυτό, λέγοντας: «Εκτιμώ ότι δεν έπαιξε κανένα ρόλο και δεν νομίζω να συζητήθηκε καν το θέμα αυτό». Κι όμως, τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μαρκογιαννάκης εμφανιζόταν έξαλλος με τη στάση των κύκλων Παυλόπουλου στο θέμα, που το εμφάνιζαν ως ιδιαιτέρως σοβαρό.

Για το θέμα Κοραντή, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης αποποιήθηκε τον ρόλο του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΥΠ και σχετικά με τους λόγους απομάκρυνσής του δήλωσε:

«Δεν γνωρίζω τους λόγους. Ξέρω όμως ότι εγώ με τον κ. Κοραντή είχα μια πολύ καλή συνεργασία στην τελευταία υπόθεση· από κει και πέρα δεν γνωρίζω κάτι. Προφανώς εκείνοι οι λόγοι οι οποίοι εκτίθενται στη δήλωση του κ. Παυλόπουλου είναι και εκείνοι οι οποίοι ισχύουν».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των εξελίξεων στις έρευνες για θέματα τρομοκρατίας και για το εάν επίκεινται εξελίξεις, ο αναπληρωτής υπουργός είπε:

«Κοιτάξτε, και αν υπήρχαν δεν θα σας το έλεγα, όμως εκείνο το οποίο μπορώ να πω είναι πως αυτή τη στιγμή μια πολύ σοβαρή Υπηρεσία δουλεύει σοβαρά. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».

Πάντως, παρασκηνιακές πληροφορίες αναφέρουν έναν ακόμη πιθανό λόγο της αποπομπής του Ι. Κοραντή. Οτι είχαν εγερθεί τέτοιου είδους αξιώσεις από «συμμαχικές» αντίστοιχες υπηρεσίες εδώ και λίγους μήνες, που επιθυμούν ενιαιοποίηση των ερευνών για θέματα τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος. Και το βέβαιο είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αντιτρομοκρατικός σχεδιασμός που βασίζεται σε εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών βρετανικής μορφής. Μάλιστα, παράγοντες του επιτελείου βρίσκονται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο, στο πλαίσιο των συνεργασιών.

* Συνεδρίασε και χθες η διακομματική επιτροπή, με κύριο θέμα αυτή τη φορά τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρ. Μαρκογιαννάκης «ενδιαφέρεται να εξασφαλίσει συναινέσεις στις πολιτικές που εφαρμόζει και όχι να κάνει διάλογο». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΕΥΠ
Νέα Δημοκρατία
Υπουργείο Εσωτερικών
Για το ίδιο θέμα
Η κυβέρνηση προσπερνά τον «εμφύλιο» στο υπουργείο Εσωτερικών