Ηλεκτρονική Έκδοση

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Την έντονη αντίδραση, αλλά και προβληματισμό, προκαλεί στην Αθήνα η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περί γεωφυσικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και, πιο συγκεκριμένα, νότια και ανατολικά του Καστελόριζου. «Προβαίνουμε σε όλες τις ενέργειες για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» λέει το ΥΠΕΞ. «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και στρατηγική απέναντι στην Τουρκία» τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

Από παλιότερη δραστηριότητα του "Πίρι Ρέις" Από παλιότερη δραστηριότητα του "Πίρι Ρέις" Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνεται ότι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Άγκυρα επικοινώνησε με τους αρμόδιους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, τμήμα της περιοχής που αναφέρεται στη δημοσίευση περιλαμβάνει ελληνική υφαλοκρηπίδα" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι η κίνηση αυτή αντιβαίνει στους κανόνες του Δικαίου της Θάλασσας και με κανένα τρόπο δεν μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες της Ελλάδας που θεμελιώνονται στο Διεθνές Δίκαιο.

Το δημοσίευμα στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αφορά απόφαση περί γεωγραφικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, που ελήφθη στις 30 Ιουλίου 2008.

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

«Κάθε μέρα προκύπτει, από την πλευρά της Τουρκίας, ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε. «Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία», δήλωσε.

«Η Τουρκία, όμως, πρέπει να πάρει το αυστηρό μήνυμα ότι η συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο και ειδικότερα με το δίκαιο της θάλασσας αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου να υπηρετηθούν και εκ μέρους της οι αρχές της καλής γειτονίας, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία -όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ζαμάν»- θα αναζητήσει πετρέλαιο στη Μεσόγειο. Η εφημερίδα αναφέρεται σε απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου, που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της επίσημης Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Με την απόφαση, δίδονται άδειες για έρευνες στην κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου ΤΡΑΟ, σε περιοχές έκτασης 681.595 εκταρίων νοτίως της Μούχλας και έκτασης 227.280 εκταρίων νοτίως της Αττάλειας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές εμπίπτουν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και έχει εκδώσει ανάλογες άδειες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται και οι προκλήσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου. Χθες, σχηματισμός οκτώ τουρκικών αεροσκαφών F-16, χθες στις 11.58, πέρασε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και στις 12.27 τα τέσσερα αεροσκάφη του σχηματισμού πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από το Αγαθονήσι, στα 800 πόδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
Τουρκία
Για το ίδιο θέμα
Ενδιαφέρον της Chevron για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κύπρο