Έντυπη Έκδοση

ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ

Ετοιμασίες για τη μάχη στο Βελλίδειο

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις αναμένεται να είναι η παρουσία τόσο του Κ. Καραμανλή όσο και του Γ. Παπανδρέου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος μαζί με Καραμανλή στην περσινή φωτογραφία. Φέτος θα απουσιάζουν. Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος μαζί με Καραμανλή στην περσινή φωτογραφία. Φέτος θα απουσιάζουν. Πέρυσι τα κυβερνητικά σκάνδαλα (Βουλγαράκης, Βατοπέδι) ήταν η απαρχή της ραγδαίας πτώσης της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις, που είχε κατάληξη την ήττα της στις ευρωεκλογές, και της επίσης μεγάλης φθοράς του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ταυτόχρονα, ήταν και η αρχή της ανόδου του Γ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν εκμεταλλευθεί την αποτυχημένη εμφάνιση των αντιπάλων τους. Η υπόθεση «Siemens» εκ των πραγμάτων θα αναδειχθεί ο ρυθμιστής μιας σκληρής αντιπαράθεσης των δύο μονομάχων, αφού και τα δύο κόμματα εξουσίας φαίνεται να έχουν κάνει βουτιές στο «μαύρο χρήμα» το οποίο διαχειριζόταν ο υπόδικος Μ. Χριστοφοράκος και οι συν αυτώ. Καραμανλής και Παπανδρέου θα κονταροχτυπηθούν και στο πεδίο της οικονομίας. Ο πρώτος θα προσπαθήσει να πείσει ότι δεν βρίσκεται υπό κατάρρευση και ο δεύτερος να αποδείξει ότι έχει σχέδιο. Τα κόμματα και οι αρχηγοί με βάση όλα τα παραπάνω σχεδιάζουν τις κινήσεις που θα κάνουν εκείνα τα δύο διήμερα (4-5 Σεπτεμβρίου για τον Κ. Καραμανλή και 12-13 Σεπτεμβρίου γαι τον Γ. Παπανδρέου).

* Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Με βαρίδι τους «βατοπεδινούς» πρέπει να πείσει πως όλα «θα γίνουν ηθικά»

Εγκλωβισμένος σε πολιτικά αδιέξοδα και σε μια πορεία ήττας μη αναστρέψιμη είναι ο Κώστας Καραμανλής ένα χρόνο μετά την εμφάνισή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, που σήμανε το «Βατερλό» του ίδιου και της κυβέρνησής του.

Γι' αυτό και δεν αποκλείεται να χρησιμοποιήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στις 6 Σεπτεμβρίου, για να αφήσει ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο -ή ακόμη και να τις εξαγγείλει, όπως του εισηγούνται στενοί του συνεργάτες- ώστε να μη χρειαστεί καθόλου να ανοίξει το επίφοβο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο τελευταίο συμμετέχουν ο Γιάννης Μανώλης που έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. με την έναρξη των εργασιών, εξαπολύοντας δριμεία κριτική για τη λειτουργία των κομμάτων και της κυβέρνησης, ο Αριστοτέλης Παυλίδης, οι εκ των «βατοπεδινών» Βουλγαράκης και Δούκας, κ.ά.

Πέρυσι στη ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής επιχείρησε να κρύψει κάτω από το χαλί το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ κάλυψε και τον πρώην υπουργό Ναυτιλίας εις βάρος του οποίου υπήρχαν καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση ότι τον εκβίαζε συνεργάτης του για να τους κάνει δώρα, προκειμένου να συμμετέχει στο πρόγραμμα επιδότησης των άγονων γραμμών. Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη συνέντευξη Τύπου κάλυψε τον Θ. Ρουσόπουλο, που συνδεόταν στενά με τον ηγούμενο Εφραίμ. Δεν κράτησε αποστάσεις ούτε από τον Βουλγαράκη που, προκειμένου να δικαιολογήσει την «οφ-σορ» εταιρεία που έκανε με τη σύζυγο του για να γλιτώσουν φόρους, είπε τη φράση «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Υποβάθμισε πλήρως και την υπόθεση Παυλίδη, για την οποία απάντησε ότι διερευνάται από τη Δικαιοσύνη. Είναι γνωστό τι ακολούθησε και για τις δύο υποθέσεις, οδηγώντας σε ελεύθερη πτώση τη Ν.Δ. Εξεταστικές επιτροπές, προκαταρκτικές, αποχώρηση της Ν.Δ. από τη Βουλή από δύο επίφοβες ψηφοφορίες, παραιτήσεις και απομακρύνσεις υπουργών, πτώση της Ν.Δ., οδυνηρή ήττα στις ευρωεκλογές.

Με όλες αυτές τις πληγές να μην έχουν κλείσει, ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει με τα ψηφοδέλτια, πολύ περισσότερο αν πάει σε πρόωρες εκλογές. Στελέχη τον πιέζουν να αφήσει εκτός όσους έβλαψαν το κόμμα. Παραμονές των ευρωεκλογών το άφησε ανοιχτό να μη συμπεριλάβει κάποιους· είπε ότι θα συνεκτιμηθούν συμπεριφορές και προσφορά. Το ερώτημα, όμως, είναι σε ποιο γράμμα της αλφαβήτου θα σταματήσει, διότι στα πεντέμισι χρόνια που κλείνει στην εξουσία, υπήρχαν πάνω από 30 υπουργοί και στελέχη, που κατά περιόδους επέφεραν πλήγμα στην εικόνα της κυβέρνησης και του κόμματος και κάποιοι από αυτούς, που ήδη θεωρούνται «κομμένοι», θα βγουν στο αντάρτικο.

Η διαχείριση της δυσαρέσκειας της βάσης, η οποία καταγράφηκε και στις ευρωεκλογές με την πρωτοφανή αποχή που παρατηρήθηκε και αφορούσε σε σημαντικό ποσοστό τους ψηφοφόρους της Ν.Δ., είναι ένα ακόμη στοίχημα του Κώστα Καραμανλή. Από το βήμα της ΔΕΘ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις, με στόχο τη συσπείρωση της κομματικής βάσης. Ομως ο πολιτικός του χρόνος δείχνει να έχει εξαντληθεί, αφού δεν μπορεί να πείσει ότι ξαφνικά τώρα όλα θα γίνουν ωραία και ηθικά. Γι' αυτό και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι «τη μόνη συσπείρωση μπορεί να την πετύχει το σοκ των πρόωρων εκλογών με πρωτοβουλία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συνεχίζει να στέκει στη συνείδησή τους πάνω από την κυβέρνηση και το κόμμα».

Η οικονομία παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του. Ο φόβος της κατάρρευσης φαίνεται ότι τον οδηγεί να προκαλέσει ο ίδιος εκλογές και όχι να συρθεί από το ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο. Στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να εξωραΐσει την εικόνα, να υποσχεθεί ένα πακέτο παροχών, το οποίο έτσι κι αλλιώς δεν θα κληθεί η δική του κυβέρνηση να υλοποιήσει, ενώ θα φορτώσει όλα τα δεινά της οικονομίας στις... κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και στη διεθνή οικονομική κρίση.

Η ενδεχόμενη έκδοση Χριστοφοράκου, που δύσκολα, όμως, φαίνεται να ολοκληρώνεται παραμονές της πρωθυπουργικής ΔΕΘ, θα ήταν η μόνη εξέλιξη στην οποία θα μπορούσε να επενδύσει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, αν και αρκετοί ανησυχούν για το τι πρόκειται να συμβεί αν αποφασίσει ν' ανοίξει το στόμα του. Το όνομα του πρώην γενικού διευθυντή της Ν.Δ. Γιάννη Βαρθολομαίου, το πρώην αφεντικό των μαύρων ταμείων της «Siemens» ήδη το έχει καταθέσει στις γερμανικές δικαστικές αρχές. Αν έρθουν και αποδεικτικά στοιχεία, ο Κ. Καραμανλής θα βρεθεί σε ακόμη πιο δύσκολη θέση στη ΔΕΘ. Η υπόθεση της «Siemens» ξεκίνησε ως ένα «όπλο» της κυβέρνησης για να το χρησιμοποιήσει εναντίον του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι είναι δικό του σκάνδαλο και εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Το πλήρωσε και στις ευρωεκλογές, μετά τις αποδράσεις Χριστοφοράκου και Καραβέλα, την ολιγωρία που παρουσιάστηκε στη διαχείριση του τηλεγραφήματος από την Ουρουγουάη για τον Καραβέλα, τις συλλήψεις των μελών της οικογένειάς του κ.λπ.

* Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η δυναμική πορεία από το περσινό Βελλίδειο

Μία εβδομάδα μετά το Βατερλό του Κ. Καραμανλή είχε ανέβει πέρυσι στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο Γ. Παπανδρέου.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν αρχίσει να μηδενίζουν τη διαφορά, οι αποκαλύψεις για τα κυβερνητικά σκάνδαλα είχαν αρχίσει να φουντώνουν. Ο κόσμος που έχε απογοητευθεί από τον Καραμανλή, είχε στρέψει το βλέμμα του στον Γιώργο... Επί της ουσίας ο Γ. Παπανδρέου «κατέβαινε να παίξει χωρίς αντίπαλο» και μόνο με αυτογκόλ θα έχανε τη μοναδική ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις στη σύγκριση με τον Καραμανλή. Δεν το έβαλε... Παρουσίασε οικονομικές προτάσεις, είπε πώς θα κυβερνήσει και έκανε την καλύτερή του εμφάνιση σε ΔΕΘ.

Τι έκρινε πέρυσι την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου:

* Η προηγηθείσα αποτυχία του Κ. Καραμανλή.

* Η εντύπωση που καλλιέργησε με την ομιλία του πως πλέον το ΠΑΣΟΚ έχει προτάσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας σε όλους του τομείς και ο ίδιος είναι ένας υπεύθυνος αρχηγός της αντιπολίτευσης.

* Η βασική κατεύθυνση των προτάσεών του, που μπορεί να συνοψισθεί στη φράση «θα τα πάρω από τους πλούσιους να τα δώσω στους αδύναμους»· ο στόχος που έθεσε για ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων, των μικρομεσαίων μέσα από την αναδιανομή του πλούτου, την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και του Ασφαλιστικού, την ενίσχυση της υγείας- πρόνοιας και η προσπάθεια να περιγράψει πού θα βρει χρήματα να χρηματοδοτήσει τις εξαγγελίες του.

Για όλα αυτά κατέθεσε προτάσεις όπως μεταξύ άλλων:

* Φορολόγηση του πλούτου όπου υπάρχει: οφ σορ εταιρείες, μεγάλη ακίνητη περιουσία, κέρδη από χρηματιστηριακές συναλλαγές, φορολόγηση εκκλησιαστικής περιουσίας που αξιοποιείται οικονομικά κ.ά.

* Καθιέρωση ορίου φορολογίας εισοδήματος για όλους και πάνω από αυτό αύξηση του φορολογικού συντελεστή ανάλογα με το εισόδημα.

* Καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα.

* Καθιέρωση βασικής σύνταξης, αναμόρφωση του ΕΚΑΣ και επέκτασή του σε 300.000 επιπλέον δικαιούχους.

* Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων για τέσσερα χρόνια.

* Θέσπιση ενιαίου μισθολογίου στους δημόσιους υπαλλήλους, αύξηση επιδόματος ανεργίας, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης.

Φέτος οι συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου λένε ότι θα παρουσιάσει το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, προκειμένου να πείσει τους πολίτες ότι δικαίως το ΠΑΣΟΚ είναι σήμερα πρώτη δύναμη και είναι ικανό να κυβερνήσει αποτελεσματικά. Κι αν πέρυσι έδειξε την εικόνα του υπεύθυνου αρχηγού της αντιπολίτευσης που έχει προτάσεις, φέτος θα πρέπει να εμφανισθεί ως υπεύθυνος εν αναμονή πρωθυπουργός και από αυτή την εικόνα θα κριθεί.

Τι θα κρίνει φέτος τον Γ. Παπανδρέου:

Οικονομία:

* Θα απευθυνθεί σε ειδικές ομάδες που πλήττονται από την οικονομική κρίση, όπως οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

* Θα παρουσιάσει σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, το οποίο, αν κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τις εκλογές, θα αποτελέσει τη βάση επαναδιαπραγμάτευσης της χώρας με την Ε.Ε. του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών της (π.χ. έλλειμμα). Αυτό στηρίζεται στους εξής άξονες:

Ενίσχυση της απασχόλησης, άμεση στήριξη του εισοδήματος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, των χαμηλόμισθων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, έλεγχος των κρατικών δαπανών, καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων.

* Θα επαναλάβει πολλές από τις περσινές του προτάσεις, ιδίως για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τη φορολόγηση του πλούτου, την ενίσχυση των ασθενέστερων στρωμάτων.

Διαφθορά - σκάνδαλα:

Στο ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι και στο θέμα της εξυγίανσης της πολιτικής ζωής από τα σκάνδαλα υπερτερεί ο Γ. Παπανδρέου καθώς έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις (εξεταστικές επιτροπές κ.λπ.) και καλεί εδώ και ένα χρόνο τον Κ. Καραμανλή να συνεργαστούν για την πάταξη της διαφθοράς αλλά αυτός κωφεύει. Ο Παπανδρέου έχει αποδείξει, λένε, ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος, έλαβε σκληρές αποφάσεις για στελέχη του και θα το ξανακάνει αλλά ο Καραμανλής μένει απαθής.

Αυτά τα επιχειρήματα θα αναπτύξει και στη ΔΕΘ μαζί με ειδικότερες προτάσεις για το πολιτικό χρήμα, τη χρηματοδότηση των κομμάτων από ιδιώτες μέσω τραπεζικών λογαριασμών και ονομαστικώς, για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ούτως ώστε να μην είναι δαπανηρή η εκλογή ενός βουλευτή, για πόθεν έσχες σε όλο το πολιτικό προσωπικό, για δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των κομματικών οικονομικών ενισχύσεων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Εμπορικές εκθέσεις
Νέα Δημοκρατία