Ηλεκτρονική Έκδοση

Επίθεση στο δικομματισμό από τη γ.γ. του ΚΚΕ

Αλέκα Παπαρήγα: «Όχι σε κυβερνήσεις με στρατηγική Λισαβώνας»

Σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, Οικολόγους Πράσινους

Με το σύνθημα «Κάτω Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, πάνω το ΚΚΕ», η γ.γ του ΚΚΕ ζήτησε από τους ψηφοφόρους να μην απέχουν από τις εκλογές και να καταψηφίσουν τους δύο πόλους του δικομματισμού. Επιτέθηκε στα μικρότερα κόμματα, λέγοντας ότι ενδιαφέρονται μόνο για κυβερνητική συνεργασία και είπε ότι το κόμμα της είναι το μόνο ανάχωμα στην πολιτική του Κεφαλαίου.

Όπως είπε η γ.γ του ΚΚΕ, στις 5 Οκτώβρη κυβέρνηση θα είναι ένα από τα δύο κόμματα: ΠΑΣΟΚ ή Ν.Δ, δηλαδή κόμματα με αντεργατική πολιτική, που έχει οξύνει όλα τα προβλήματα. Μια κυβέρνηση που, όπως είπε, θα κυβερνά με βάση τη στρατηγική της Λισαβώνας και το σχέδιο της Ε.Ε για ανάκαμψη των κερδών των καπιταλιστών και τόνωση της ανταγωνιστικότητας. "Δεν υπάρχουν διαφορές στη διαχείριση από τα δύο μεγάλα κόμματα, αφού το πλαίσιο της Ε.Ε είναι ασφυκτικό. Ο κ. Καραμανλής ανέλαβε το ρόλο του κακού και ο κ. Παπανδρέου του καλού για τη λήψη των ίδιων μέτρων.

"Τι πρέπει να μας ενδιαφέρει; Και οι δύο να είναι κάτω. Να μην ανακτήσουν τις ψήφους της αποχής" τόνισε η κυρία Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια κρίσιμη μάζα που ήθελε να δείξει την αγανάκτησή της στις ευρωεκλογές και ότι η αποχή των εργατικών-λαϊκών στρωμάτων πρέπει να μετατραπεί σε καταψήφιση των δύο μεγάλων κομμάτων. "Όσοι εκτιμάτε τη συνέπεια λόγων και έργων του ΚΚΕ να το ψηφίσετε, ακόμη και εάν δεν συμφωνείτε σε όλα μαζί του. Να μην πάει στράφι η αγανάκτηση και η οργή" σημείωσε.

Διευκρίνισε ότι για το κόμμα της θα ισχύσει ενιαίο κριτήριο και σε περίπτωση διεξαγωγής επαναληπτικών εκλογών: δηλαδή να μειωθεί η δύναμη των δύο κομμάτων. "Όσο και να τραντάζεται το πολιτικό σύστημα, αυτό είναι πλεονέκτημα για το λαό, αφού αυτός 'κοιτάζει' εμπρός" τόνισε.

Η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν υπάρχουν στρατηγικές διαφορές, αφού και τα δύο έχουν μία φιλοδοξία: να αναδειχτούν ως ο καλύτερος διαχειριστής της τύχης του καπιταλισμού σε συνθήκες κρίσης. Για την απρόσκοπτη κερδοφορία του Κεφαλαίου και την τιθάσευση της λαϊκής αγανάκτησης. "Εμάς δεν μας απασχολούν οι προσωπικές φιλοδοξίες των δύο μονομάχων. Αντίπαλος αυτής της πολιτικής είναι το ΚΚΕ. Η αντίθεσή μας όχι μόνο ιδεολογική, αλλά για θέματα από τους κατώτατους μισθούς μέχρι το ΝΑΤΟ και τους εξοπλισμούς" υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα της μπορεί σήμερα να απαντήσει μαχητικά και σταθερά. "Εμείς είμαστε παρόντες στα μικρά και στα μεγάλα ζητήματα. Δημιουργούμε προϋποθέσεις για ριζική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Αυτή μπορεί να δημιουργήσει ενιαίο μέτωπο εργαζομένων, νεολαίας, συνταξιούχων, μεταναστών, μικροεπιχειρηματιών. Μια πρόταση εξουσίας στην οποία μπορούν να συμφωνήσουν ακόμη και εκείνοι που δεν συμφωνούν στα ζητήματα του Σοσιαλισμού" είπε η γ.γ γραμματέας του ΚΚΕ.

Για την προεκλογική τακτική των δύο μεγάλων κομμάτων είπε ότι αυτά επιλέγουν μερικά ζητήματα από τη σκοπιά της διαχείρισης της ίδιας πολιτικής της συγκέντρωσης του Κεφαλαίου, όπως πχ το φορολογικό, τα stage, τη στήριξη των ΜΜΕ, των επενδύσεων κλπ και επικεντρώνουν σ' αυτά κάνοντας στοχευμένες παρεμβάσεις για να κερδίσουν συγκεκριμένους ψήφους.

Για τη φοροδιαφυγή τόνισε ότι το πρόβλημα στην πραγματικότητα είναι οι φοροαπαλλαγές των κυβερνήσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το 25% της φορολόγησης. Εμείς λέμε: να πάει η φορολόγηση στο 45-50%. Οι μικροί φοροδιαφεύγουν γιατί αλλιώς θα κλείσουν. Οι εφάπαξ φόροι στις επιχειρήσεις μπαίνουν για εισπρακτικούς λόγους, αλλά τα χρήματα επιστρέφονται στους επιχειρηματίες με διάφορους τρόπους.

Σχετικά με την εξαγγελία Παπανδρέου ότι θα καταργήσει τα stage στο Δημόσιο, η κυρία Παπαρήγα τον κάλεσε "εάν είναι παληκάρι" να κάνει το ίδιο για τον ιδιωτικό τομέα, όπου ο συγκεκριμένος θεσμός "ανθεί". "Ούτως ή άλλως τα stage στο Δημόσιο είναι για ορισμένο χρόνο, με ημερομηνία λήξης" τόνισε.

Για τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τις προκλήσεις, αφού οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί της δίνουν πόντους. "Οι ιμπεριαλιστές διαλέγουν ένα σύμμαχο. Τα πράγματα θα περιπλακούν περισσότερο" προειδοποίησε.

Για το θέμα των συνεργασιών η κυρία Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κοιτάζει πως θα φέρει σε δύσκολη θέση Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει ως κυβερνητικός παρτενέρ. "Η συμμαχία στην Αριστερά νοείται μόνο με δυνάμεις που αντιπαλεύουν τη στρατηγική των μονοπωλίων" δήλωσε, προσθέτοντας ότι τόσο ο  ΛΑΟΣ όσο και Οικολόγοι Πράσινοι το λένε καθαρά για συνεργασία, αλλά μετεκλογικά.

Για το θέμα του αντικομμουνισμού είπε ότι το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ είχε κάνει αυτή την επιλογή στις ευρωεκλογές, αλλά το σκέφτεται, γιατί θέλει και να λαφυραγωγήσει από το ΚΚΕ, οπότε μπορεί να καταφύγει σε "κομψό αντικομμουνισμό" ή να πάρει και κάποια άλλη μορφή. "Για εμάς ο αντικομμουνισμός είναι ένα ακόμη ατού, γιατί κάποιες μέθοδοι μας γυρίζουν στη δεκαετία του '30. Δεν θέλουν την απήχηση που έχει το ΚΚΕ. Ο αντικομμουνισμός είναι πάγιο όπλο του καπιταλισμού, αλλά εμείς ξέρουμε να απαντάμε" σημείωσε.

Για το θέμα της αντιμετώπισης της γρίπης η κυρία Παπαρήγα είπε ότι το κόμμα της παίρνει σοβαρά υπόψη ότι τα μονοπώλια των φαρμάκων έχουν συμφέρον να πριμοδοτήσουν κλίμα φόβου για να πωλήσουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να μπορούν οι γονείς να παίρνουν άδεια χωρίς περικοπή μισθού σε περίπτωση που αναγκαστούν να λείψουν από τη δουλειά τους εξαιτίας ασθένειας των παιδιών του και την κάλεσε να πιέσει για δέσμευση τους εργοδότες. 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ