Ηλεκτρονική Έκδοση

Προανήγγειλε φορολόγηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας δηλώνοντας ότι “στην Εθνική προσπάθεια ούτε η ίδια η Εκκλησία θα θέλει να λείψει”

Γ. Παπανδρέου: “Το Δημόσιο θα έχει λόγο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα”

Δημιουργία “πυλώνα” στην τραπεζική αγορά ο οποίος θα ελέγχεται από το κράτος ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Όχι σε νέα δημοσιονομική απογραφή-Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν-Εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση Siemens

Την πρόθεσή του να κυβερνήσει ακόμη και με ισχνή πλειοψηφία 151 εδρών εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου αποκλείοντας το ενδεχόμενο το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές για να εκμεταλλευτεί το νέο εκλογικό νόμο. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετεκλογικών συνεργασιών ενώ υποστήριξε ότι στο ψηφοδέλτιο επικρατείας θα συμμετάσχουν “μάχιμα στελέχη τα οποία θα σηκώσουν τα μανίκια μετά τις εκλογές”.

Χαρακτήρισε τον Κώστα Σημίτη “αξιολογότατο στέλεχος για την Ελλάδα και την Ευρώπη”. Προσέθεσε ότι ίδιος τον ήθελε στη Βουλή και σημείωσε ότι “σέβεται την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να μην αποδεχτεί τις προτάσεις για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του κόμματος”.

Εξαπέλυσε πυρά κατά των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζοντας ότι “το τραπεζικό σύστημα έχει τεράστιες ευθύνες για αυτή την κρίση. Δεν είμαι ευχαριστημένος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι ελληνικές τράπεζες. Ο πρωταρχικός τους στόχος δεν είναι η επένδυση στην ανάπτυξη. Ενδιαφέρονται κυρίως για τους ισολογισμούς τους”. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολύ υψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις μέσα από ψιλά γράμματα. Κάλεσε τον τραπεζικό κόσμο να στηρίξει την ανάπτυξη και να συμβάλλει στη δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Επίσης έκανε λόγο για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πυλώνας στην τραπεζική αγορά στον οποίο το δημόσιο θα έχει λόγο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι υπάρχει οικονομική εξάρτηση των μέσων ενημέρωσης τόσο με τους πολιτικούς παράγοντες όσο και με ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα. Τόνισε ότι θέλει ανεξάρτητα μέσα και ελεύθερους δημοσιογράφους να γράφουν αυτό που πιστεύουν. Προσέθεσε ότι θα ληφθούν μέτρα με το νομοσχέδιο που θα προωθηθεί για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποια θα είναι αυτά τα μέτρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα δημοσιονομική απογραφή. “Με την απογραφή που έκανε η Νέα Δημοκρατία, επλήγη η αξιοπιστία της χώρας” τόνισε ο κ. Παπανδρέου και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει σκληρές διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν. Προσέθεσε ότι έχει ήδη έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, παρουσιάζοντάς τους πτυχές της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του Φ.Π.Α, ταυτόχρονα όμως απέκλεισε και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο Φ.Π.Α για κλάδους που έχουν ανάγκη στα πρότυπα της Γαλλίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε ότι “θα πληρώσουν οι πλουσιότεροι οι οποίοι και έχουν φοροδοτική ικανότητα ενώ προσέθεσε ότι δεν θα υπάρξουν νέα φορολογικά βάρη για τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το που θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που ανακοίνωσε με την ομιλία του στη ΔΕΘ έκανε λόγο για τη συλλογή ανείσπρακτων φόρων που φτάνουν στα 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Μίλησε επίσης για την ανάγκη περιστολής της σπατάλης και των χαριστικών αποφάσεων για “λίγους και ισχυρούς” ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

►υπάρχουν 400 επιτροπές οι οποίες δεν παράγουν ουσιαστικό έργο και εκτιμάται ότι κοστίζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στον ελληνικό λαό

► Ένα δισ. ευρώ κέρδισαν οι μεγαλομέτοχοι λόγω της μείωσης της φορολογίας που έκανε η Νέα Δημοκρατία στα διανεμόμενα κέρδη. Οι υπερτιμολογήσεις στα νοσοκομεία φτάνουν στο 30%.

►Υπήρξαν χαριστικές πράξεις για τις τράπεζες όπως αυτές που αφορούσαν στις ασφαλιστικές εισφορές. Προσέθεσε ότι στο πλαίσιο 3ετούς προϋπολογισμού που θα καταρτίσει, θα βρει τους πόρους για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέσα από την περιστολή της σπατάλης. Επίσης, τόνισε ότι πρόσθετα έσοδα θα προέλθουν από την “επανεκκίνηση της αγοράς”.

Εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας

Ξεκαθάρισε ότι τον Μάρτιο του 2010, το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια. "Για εμάς έχει κλείσει το θέμα, ας αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες της"

Φόρος στην Εκκλησία

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε την πρόθεσή του να επιβάλλει φόρο στην Εκκλησιαστική περιουσία. Τόνισε ότι περιμένει θετική ανταπόκριση και από την ίδια την Εκκλησία, η οποία “δεν θα θέλει να λείψει από αυτή την εθνική προσπάθεια.

Αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Δήλωσε επίσης, ότι θα προωθήσει την κατασκευή του αγωγού Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη αλλά θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για να εξασφαλίσει μεταξύ άλλων μεταξύ άλλων και την περιβαλλοντική προστασία”.

Ελληνοτουρκικά

"Δεν απεμπολώ το δικαίωμα της αρνησικυρίας", σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει απέναντι στην Τουρκία. Η απόφαση για το αν θα τεθεί βέτο στην ενταξιακή πορεία της γείτονος θα εξαρτηθεί από  αξιολόγηση των βημάτων της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο, σημείωσε. Υποστήριξε ότι το "Ελσίνκι" είναι ακόμα ζωντανό και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση ότι φυγομάχησε. Όσον αφορά στο Κυπριακό, δήλωσε ότι το σχέδιο Ανάν έχει πεθάνει, από τη στιγμή που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους.

ΠΓΔΜ

"Η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει είναι γραμμή που εμείς προτείναμε και υιοθέτησε η κυβέρνηση. Δεν κάνουμε πίσω", είπε.

Υπόθεση Siemens

Ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Siemens παρά το γεγονός ότι οι όποιες παρανομίες πολιτικών προσώπων έχουν ήδη παραγραφεί. "Οι στιχομυθίες μέσω εφημερίδων δεν είναι Δικαιοσύνη", τόνισε, αναφερόμενος στην υπόθεση Χριστοφοράκου.

Νόμος περί ευθύνης υπουργών

Πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ προσέθεσε ότι πρέπει να υπάρξει και σχετική συνταγματική ρύθμιση.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Στόχος μας, στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να υπάρξει και αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε απόσυρση της ρύθμισης Παυλόπουλου, για την εκλογή δήμαρχου και νομάρχη από την πρώτη Κυριακή με 42%.

Ασφαλιστικό

Δεν θα υπάρξει αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού στη χώρα, δεν μπορεί να επιλυθεί με το συγκεκριμένο τρόπο.

Μετανάστευση

Χρειάζονται  σαφείς κανόνες, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τάχθηκε υπέρ μέτρων ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία. Άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει την Ελλάδα ως πατρίδα, παιδιά που έχουν μεγαλώσει ή γεννηθεί στην Ελλάδα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να είναι Έλληνες πολίτες, διευκρίνισε.

Χωροταξία

Ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι ζήτησε από τον πολεοδόμο αρχιτέκτονα Χοσέ Ατσεμπίγιο, "πατέρα" της Βαρκελόνης των Ολυμπιακών Αγώνων, να φτιάξει μια Διεθνή Επιτροπή Προσωπικοτήτων για θέματα χωροταξίας, δασών, πόλεων. Όπως διευκρίνισε, του απάντησε θετικά.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

27 σχόλια

21 Ο/Η athan έγραψε: (πριν 11 έτη)
Ακουσα καλα 'η με γελασαν τα αυτια μου?Ο ΓΑΠ επλεξε το εγκωμιο του Σημιτη,ειπε οτι τον ηθελε στη βουλη και οτι ειναι πολιτκη προσωπικοτητα μεγαλη για την Ελλαδα και την Ευρωπη!Τοτε γιατι τον εξωθησε εκτος βουλης με ανανδρη πολιτικα μεθοδευση?Μηπως τωρα που ειδε το διχασμο της βασης του ΠΑΣΟΚ αναφορικα με την εξελιξη στο θεμα Σημιτη ,οπως καταγραφηκε στην MRB, εχει δευτερες σκεψεις?
Αν ο χειρισμος αυτης της υποθεσης αποτελει δειγμα γραφης του ΓΑΠ για το τι θα ακολουθησει, ο Θεος να βαλει "την ψηφο Του".Ευχομαι να μην περασουμε απο την εποχη του απολυτου τιποτα της ΝΔ, στην εποχη της "εικονομαχιας".Επιπλεον περιμενω να δω τους ΜΑΧΙΜΟΥΣ στο επικρατειας.
22 Ο/Η Yannis έγραψε: (πριν 11 έτη)
Loipon, o papandreou eipe exthes akribos ta idia, apla me pio eksupni fraseologia. Ousiastika o Karamanlis den tha bgei giati eipe tha pagosei misthous, eno o papandreou eipe oti tha dosei pano apo ton plithorismo, alla oxi ton elliniko, tha labei upopsi tou kai ton europaiko. Ara o papandreou, pou den tha pagosei misthous, tha dosei auksisi 0.8 %. Kai gia auto kai mono aksizei na psifiseis papanderou, giati oi alloi kobontai logo blakeias. Diladi o Karamanlis den mporouse na dosei 0.8% ston kosmo?
23 Ο/Η kritikos έγραψε: (πριν 11 έτη)
ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΠΡΑΞΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΤΟΤΕ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΜΕ ΧΙΛΙΑ . ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΩ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΖΩ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
24 Ο/Η k.k. έγραψε: (πριν 11 έτη)
συμφωνώ ότι ο Παπανδρέου είπε τα ίδια που ειπε ο Καραμανλής με πιο ελκυστικό τρόπο. Η διαφορά ειναι οτι αντί για 2 χρόνια μαύρης λιτότητας θάχουμε την ίδια λιτότητα για 3 χρόνια, μόνο πού δέν θα τα υποστούμε σωρηδόν, αλλά με μικρότερες δόσεις. Τώρα για την Εικονομαχία, άς κλείσω το στόμα μου καλύτερα, γιατί δέν κοστίζει τίποτα. Καί η Ν.Δ. ειχε βάλει φόρο. Αμα ειναι μάγκας κάποιος άς τολμήσει να βάλει χέρι στην ακίνητη περιουσία. Το νά δόσει κάτι τις σε φόρο δέν την πειράζει. Ασε πιά εκείνο το διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, πού τον πλήρωσε ο αξιόλογος και αλήσμόνητος Τρίτσης. Καί για να μην το ξεχάσω επειδή μου εχει κολλήσει για καλά και όποιος καταλαβαίνει τι χέρι θα βάλει ο Γιώργος στο κεφάλαιο, ας βγάλει συμπέρασμα από τα στέιτζ που θα καταργήσει στο δημόσιο, αλλά θα παραμείνουν στον ιδιωτικό τομέα... Οχι άν του βαστάει άς το επιβάλλει
25 Ο/Η Roza έγραψε: (πριν 11 έτη)
Για να πουμε μερικα πρακτικα πραγματα.
Ενας φορολογουμενος πληρωνει φορο απο εισοδημα εργασιας η συνταξης που υπερβαινει το ποσον των 12.000 € ετησιως (μεχρι 30.000) με συντελεστη 25%.
Ενας μεγαλομετοχος εταιριας που εισπραττει μερισματα απο τα κερδη και δεν επαναεπενδυονται για αναπτυξιακους σκοπους (με συνεπεια τη μειωση της ανεργιας), φορολογειται με τον ιδιο συντελεστη 25%, και φυσικα το εισοδημα αυτο γινεται ιδιωτικη περιουσια.
Ας σημειωθει οτι αυτη η ρυθμιση ειναι μια απο τις χαριστικες ρυθμισεις της ΝΔ προς τους εχοντες και κατεχοντες, απο 35% μειωσε τον συντελεστη σε 25%!!!!
Μια ενιαια φορολογικη κλιμακα με διαφορα κλιμακια, οπως προαναγγελει το ΠΑΣΟΚ, ειναι ενα πρωτο βημα για μειωση της τερατωδους κοινωνικης αδικιας που ισχυει σημερα στη χωρα μας.
26 Ο/Η ΕM έγραψε: (πριν 11 έτη)
Στη ΔΕΘ ο Παπανδρέου είπε τα αυτονόητα. Ποιος σύγχρονος Έλληνας δεν θέλει ένα κράτος που να διασφαλίζει την υγεία, την παιδεία, την κοινωνική ασφάλιση...τέλος πάντων ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο; Ποιος δεν οραματίζεται ένα κράτος που να λειτουργεί χωρίς να θεωρεί τον πολίτη λωποδύτη, ζητώντας αμέτρητα χαρτιά για την διεκπεραίωση απλών διαδικασιών. Ποιος δεν αναζητά ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό πλαίσιο; Οι προθέσεις όμως δεν φτάνουν. Αυτό απεδείχθει τρανά από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αν ο Παπανδρέου καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία και την πολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης θα απελευθερωθούν πραγματικά οι δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις των Ελλήνων. Αν καταστείλει την αλόγιστη κρατική σπατάλη και διαφθορά θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει τις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται. Αν κάνει τις βαθιές τομές που όλοι συμφωνούν ότι χρειάζονται - γρήγορα και αποφασιστικά - ο ελληνικός λαός θ'ανταποκριθεί και η οικονομία θα 'επανεκκινηθεί' διότι η οικονομία είναι προπάντων ψυχολογία. Στη συγκυρία αυτή ο Έλληνας χρειάζεται ψυχολογική στήριξη για να ξαναπιστέψει στο εαυτό του, στον πλησίον του, στους θεσμούς, στο κράτος. Ο Έλληνας έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει την υπέρβαση. Ακόμα και τη λιτότητα θα αποδεχθεί αν βλέπει ότι το κράτος ανταποκρίνεται στις θυσίες του. Είναι ο κ. Παπανδρέου ικανός ν'ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών; Ίδωμεν. Στη σαφή αποτυχία του κ. Καραμανλή να 'επανιδρύσει' το κράτος έχουμε κι άλλη 'ουσιαστική' επιλογή; Μια αυτοδύναμη, σταθερή κυβέρνηση την επόμενη τετραετία επιβάλλεται. Οι πειραματισμοί με κυβερνήσεις συνεργασίας είναι για άλλες εποχές χωρίς τη 'φουρτούνα' της οικονιμικής κρίσης να λυσσομανά. Στην προκειμένη περίπτωση η χώρα χρειάζεται έναν ΄καλό καπετάνιο΄που να ορίζει τον εαυτό του και την κυβέρνησή του χωρίς να καταναλώνεται σε ΄κομματικά αλισβερίσια΄. ΄Λαού θέλοντος' ας ελπίσουμε ότι ο κ. Παπανδρέου θα αποδειχθεί αντάξιος των προσδοκιών.
27 Ο/Η ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΩΛΕΔΑΚΗΣ έγραψε: (πριν 11 έτη)
ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΧΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ 97τ.μ. ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΖΥΓΟ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟ 1/2 ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ ΠΛΗΡΩΣΑ ΕΤΑΚ 103,00 ΕΥΡΩ ΠΩΣ ΛΟΙΠΟΝ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ 200τ.μ. ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΤΑΚ ΑΥΤΑ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 27

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εκλογές
Κυβέρνηση
ΠΑΣΟΚ
Για το ίδιο θέμα
Ανεφάρμοστο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει η Ν.Δ.
Κ. Καραμανλής: Μονόδρομος τα δυσάρεστα μέτρα
ΣΥΡΙΖΑ: Στο δρόμο της λιτότητας και το ΠΑΣΟΚ