Έντυπη Έκδοση

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΠΩΣ ΕΠΕΛΕΞΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΗΡΗΤΕΣ-ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Ολοι οι άνθρωποι του προέδρου...

Οχι μόνο επέλεξε για υπουργικές θέσεις-κλειδιά τους βασικούς του συνεργάτες και έμπιστα σε αυτόν πρόσωπα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, αλλά κι εκεί που ανέθεσε θέση υπουργού σε... εσωκομματικούς συμμάχους ή αντιπάλους, έβαλε δίπλα τους σε θέσεις υφυπουργών δικούς του ανθρώπους.

Εμπειρος δημοσιογράφος έλεγε ότι η σύνθεση της κυβέρνησης ήταν μια σύνθεση μαέστρου, που είχε προετοιμαστεί ως προς το βασικό της κορμό και στόχο καιρό πριν, με ακρίβεια. Και ιδού γιατί:

* Τα στελέχη αυτά (σ.σ. τους εσωκομματικούς συμμάχους ή αντιπάλους) φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι τα έχει τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο, όμως επί της ουσίας τα έχει... υπό αυστηρή επιτήρηση.

* Επίσης άλλα παλαιότερα στελέχη κυρίως της δικής του γενιάς τα άφησε εκτός κυβέρνησης (π.χ. Σκανδαλίδης, Παπουτσής, Β. Παπανδρέου, Μ. Δαμανάκη) παρ' ότι οι περισσότεροι ήταν υποστηρικτές του το 2007. Ακόμα και η υποψηφιότητα του Κ. Σκανδαλίδη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Γ. Παπανδρέου είχε λειτουργήσει επί της ουσίας...

Σε γενικές γραμμές δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ότι θέλει να αφήσει πίσω τη δική του γενιά και όσους ενδεχομένως θεωρούν εαυτόν ισοϋψή με τον ίδιο και με σύμμαχο το χρόνο να προωθήσει την επόμενη γενιά τόσο για την κυβέρνηση όσο και για το ΠΑΣΟΚ. Με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως να πιστεύει ότι θα ελέγξει τις προσωπικές στρατηγικές, για τις οποίες πολλές φορές έχει μιλήσει.

Κάνοντας την ακτινογραφία της νέας κυβέρνησης εντοπίζονται τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω:

* Υπουργείο Εθνικής Αμυνας:

Το ανέθεσε στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Μεγάλο υπουργείο εθνικής σημασίας και μεγάλης πολιτικής ευθύνης. Ο υπουργός, αν το θέλει, μπορεί να ασκήσει τη λεγόμενη στρατιωτική διπλωματία και να το αναδείξει πολιτικά. Ωστόσο στη θέση του αναπληρωτή υπουργού -και όχι του υφυπουργού- τοποθέτησε τον από παλιά στενό του συνεργάτη στο υπουργείο Εξωτερικών, ικανό πολιτικό και με άποψη, Πάνο Μπεγλίτη. Ως αναπληρωτής υπουργός θα έχει, λέγεται, και τις σημαντικές αρμοδιότητες των εξοπλιστικών προγραμμάτων... Επίσης ο Γ. Παπανδρέου ανέθεσε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο το συντονισμό του ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας).

* Υπουργείο Εργασίας:

Το εμπιστεύθηκε στον Ανδρέα Λοβέρδο, πρώτο βουλευτή στη Β' Αθήνας και με ηγετικές φιλοδοξίες. Δίπλα του ο υφυπουργός Γ. Κουτρουμάνης θα έχει όπως φαίνεται την ευθύνη της πολιτικής για τα ασφαλιστικά ταμεία, που είναι και η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση.

* Υπουργείο Παιδείας:

Το ανέθεσε στη φιλόδοξη Αννα Διαμαντοπούλου. Ομως σε θέση υφυπουργού έβαλε τον καθηγητή Γιάννη Πανάρετο, άνθρωπο δικό του, καθώς τον είχε στο ίδιο υπουργείο γενικό γραμματέα με τον ίδιο υπουργό το 1995 και έκτοτε τον έχει σταθερό του συνεργάτη σε θέματα εκπαίδευσης... Επίσης αναβάθμισε τον τομέα της διά βίου εκπαίδευσης και κατάρτισης και τον ανέθεσε στη υφυπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου.

* Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη:

Ο επίσης φιλόδοξος και ικανός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέλαβε ξανά το υπουργείο, ίσως όχι με ιδιαίτερη χαρά. Τον πήχυ της επιτυχίας σε αυτό το χώρο τον έχει βάλει ο ίδιος ψηλά το 2002 και αναμετράται τώρα με τον εαυτό του. Θα τον περάσει; Πάντως όσοι διαδέχθηκαν τον κ. Χρυσοχοΐδη από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. κάηκαν πολιτικά (Βουλγαράκης, Πολύδωρας, Μαρκογιαννάκης μέχρι και ο Παυλόπουλος επλήγη σε αυτό το χώρο...). Στο ίδιο υπουργείο σε θέση υφυπουργού ο Σπύρος Βούγιας, που έχει προσωπική φιλία με τον Γ. Παπανδρέου. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ
Κυβέρνηση