Έντυπη Έκδοση

Ποιος φοβάται τη Βουλή;

ΜΕ ΑΔΕΙΑ τα κυβερνητικά έδρανα και με απόντες όλους τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή σε κολοβό Κοινοβούλιο, συζητήθηκε χθες η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της επιτροπής του άρθρου 86 του Συντάγματος, η οποία θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, για να διαπιστωθεί αν η κατά υπουργών και υφυπουργών καταγγελία για την υπόθεση Βατοπεδίου είναι προδήλως αβάσιμη, οπότε απορρίπτεται ή όχι, οπότε ασκείται ποινική δίωξη, με απόφαση πάλι της πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών (151).

ΣΥΝΕΒΗ, λοιπόν, χθες, για δεύτερη φορά, το μοναδικό, παγκοσμίως ίσως, φαινόμενο, η κυβερνητική παράταξη να μην προσέλθει στη συζήτηση, προφανώς γιατί η ηγεσία της φοβάται διαρροές στη σχετική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση, φοβήθηκε τη Βουλή, αυτήν που την εμπιστεύτηκε. Σύσσωμη η κυβέρνηση. Επισήμως και πανηγυρικώς. Αυτό είναι το σκάνδαλο.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ της κυβέρνησης και του κόμματος της πλειοψηφίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Αντώναρος δήλωσε: «Δεν πρόκειται να συμπράξουμε στη μικροκομματική προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου». Γιατί, λοιπόν, δεν την αποτρέπει με την ψήφο της, χωρίς την οποία δεν μπορεί να τελεσφορήσει;

ΟΥΤΕ ΛΙΓΟ ούτε πολύ, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η εφαρμογή όσων προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος για τις διαδικασίες δίωξης υπουργών και υφυπουργών ποινικοποιεί την πολιτική ζωή του τόπου. Πάνε περίπατο, λοιπόν, όλα τα μεγάλα πρωθυπουργικά λόγια για «μηδενική ανοχή», για διαφάνεια κ.λπ.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ κυβερνητικής στάσης είναι να αποφευχθεί η σύσταση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Οχι, όμως, με την αρνητική ψήφο της Νέας Δημοκρατίας. Με την απουσία της. Με την άτακτη φυγή της. Γι' αυτό και το κυβερνητικό προεδρείο της Βουλής πρότεινε να γίνει ψηφοφορία μετά το τέλος της συζήτησης. Η αντιπολίτευση αποφεύγει την παγίδα της ψηφοφορίας, αφήνοντας το ζήτημα ανοιχτό, ώστε αργότερα να επανακαταθέσει την πρόταση.

ΦΟΒΗΘΗΚΕ η Νέα Δημοκρατία διαρροές στην ψηφοφορία. Τι φοβήθηκε, όμως, και δεν επέτρεψε ούτε στους εγκαλουμένους πρώην και τέως υπουργούς και υφυπουργούς της να προσέλθουν στη συζήτηση για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους; Σχετικό αίτημα διατυπώθηκε από το ΠΑΣΟΚ και από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, χωρίς ανταπόκριση από την κυβερνητική πλευρά.

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ με τίποτε η όλη στάση της κυβερνητικής παράταξης στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου, που θέλει να την κλείσει όπως όπως. Και προπαντός δεν δικαιολογείται η πραξικοπηματική αποχή από τη συζήτηση στη Βουλή. Το δικαίωμα της αποχώρησης ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όταν δεν γίνονται δεκτά αιτήματά της ή σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η κυβερνητική πλειοψηφία εναντίον τίνος διαμαρτύρεται; Εναντίον του εαυτού της; Η κυβέρνηση φοβήθηκε τη Βουλή. Και τους δικούς της βουλευτές. Τα υπόλοιπα είναι φιλολογία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο
Για το ίδιο θέμα
Οδός παραγραφής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου