Έντυπη Έκδοση

Η ΣΤΑΘΕΡΗ... ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΟΥΝ. ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Οδός παραγραφής για το σκάνδαλο Βατοπεδίου

Παρ' ότι το σκάνδαλο του Βατοπεδίου παρέμεινε και χθες τυπικά ανοιχτό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, η παραγραφή είναι πλέον η πιθανότερη εξέλιξη.

Αλλη μια φορά χθες στη Βουλή επαναλήφθηκε το σκηνικό της 24ης Οκτωβρίου. Η κυβέρνηση έλαμψε διά της απουσίας της, συνεπής στη θεσμική της ασυνέπεια, η αντιπολίτευση την κατακεραύνωσε, αλλά το αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση διατηρεί το δικαίωμα να επαναφέρει την πρότασή της κατά των ίδιων προσώπων (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός), αλλά η παραγραφή τυχόν αδικημάτων είναι περισσότερο ορατή παρά ποτέ για τρεις λόγους:

1. Ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών

2. Λήξη της κοινοβουλευτικής συνόδου στο τέλος του προσεχούς Ιουνίου, που την επιφέρει αυτομάτως.

3. Ακόμη κι αν το ΠΑΣΟΚ επαναφέρει την πρότασή του, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα απόσχει και πάλι της διαδικασίας.

Περί ψηφοφορίας

Για να φτάσουμε εδώ χρειάστηκαν έξι ώρες συνεδρίασης, στη διάρκεια των οποίων σύσσωμη η αντιπολίτευση επετέθη με δριμύτητα προσωπικά στον πρωθυπουργό αλλά και στο σύνολο των «βουβών συνενόχων του» βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.

Στην αρχή της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας επιχείρησε να υποστηρίξει ότι η ψηφοφορία θα έπρεπε να γίνει, αφού σ' αυτήν θα μετείχαν και τα μέλη του προεδρείου της Βουλής εκ της Ν.Δ., δηλαδή ο ίδιος και οι αντιπρόεδροι Γ. Σούρλας, Αν. Νεράντζης και Ελσα Παπαδημητρίου, και άρα υπήρχε η δεδηλωμένη.

Αποψη που κατερρίφθη από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Ο και συνταγματολόγος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «η δεδηλωμένη πλειοψηφία δεν είναι αριθμητικό μέγεθος. Δεν συνιστούν 151 τη δεδηλωμένη πλειοψηφία της κυβέρνησης στην προκειμένη περίπτωση». Καταλόγισε δε στον πρωθυπουργό ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, διότι διάλυση της Βουλής ή τέλος της συνόδου οδηγεί στην απαλλαγή των υπαίτιων πολιτικών προσώπων.

Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και του Φ. Κουβέλη, που μάλιστα ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να διαλυθούν και οι όποιες αιτιάσεις του προέδρου της Βουλής.

Κατά της διεξαγωγής ψηφοφορίας τάχθηκε και ο Σπ. Χαλβατζής εκ μέρους του ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, κατέστησε σαφές ότι σε τυχόν επόμενη συνεδρίαση για το ίδιο θέμα θα στείλει αντ' αυτού το κασετόφωνό του.

«Εκλογές»!

Νωρίτερα πάντως, απόντος του ασθενούς Γ. Παπανδρέου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε ζητήσει «εκλογές εδώ και τώρα», με δεδομένη πλέον και την παραγραφή των τυχόν διαπραχθέντων αδικημάτων. Εκλογές από τις οποίες θα επιθυμούσε μεν να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά «όχι παλαιού τύπου αυταρέσκειας και μονοκομματικής δημοκρατίας». Ως εκ τούτου, το ΠΑΣΟΚ «θα πάρει πρωτοβουλία να διαμορφώσει μεγάλες συνεργασίες σε κυβερνητικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, ώστε να συμφωνήσουμε σε συνεργασίες για την ανάταση της χώρας».

Απέδωσε επίσης εξ ολοκλήρου την ευθύνη στον Κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντάς τον «πρωθυπουργό της παραγραφής, της συγκάλυψης και της αδιαφάνειας». Χαρακτήρισε όμως και τους βουλευτές της Ν.Δ. «βωβούς συνενόχους στην επιχείρηση προσβολής των κοινοβουλευτικών θεσμών».

Η Αλέκα Παπαρήγα από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν θα ψήφιζε τη διερεύνηση ευθυνών για τον πρώην υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, αλλά τάχθηκε υπέρ της σύστασης επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για όλους τους υπόλοιπους εγκαλούμενους. Για τη γ.γ. του ΚΚΕ, το Βατοπέδι είναι απλώς μια παρωνυχίδα, στα πολλά ράμματα για τη γούνα της Ν.Δ.

«Γελοιοποίηση»

Εντονότατα επικριτικός κατά του πρωθυπουργού, τον οποίο κατηγόρησε για γελοιοποίηση του Κοινοβουλίου, ήταν ο Αλ. Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η χώρα μας από τύχη βρίσκεται κάθε πρωί με κυβέρνηση, καθώς αυτή αποφεύγει να βρίσκεται στη Βουλή φοβούμενη όχι την αντιπολίτευση, αλλά τον εαυτό της.

Ο ίδιος επανήλθε στο θέμα της χρησιμοποίησης του λιμανιού του Αστακού για τη μεταφορά αμερικανικού πολεμικού υλικού σε λιμάνια του Ισραήλ, γνωστοποιώντας ότι τον Σεπτέμβρη του 2007 έγιναν έξι δρομολόγια με αμερικανικά πλοία προς τη χώρα αυτή. Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται.

Οσο για τον Γ. Καρατζαφέρη, καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι με την απουσία της Ν.Δ. από τη χθεσινή συζήτηση δεν συμβάλλει στον σεβασμό των θεσμών. Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο κ. Καραμανλής «φοβάται μήπως μπει στο κάδρο από τους πρωταγωνιστές υπουργούς του, και γι' αυτό τον λόγο θυσιάζει και τη φήμη και τη σοβαρότητά του». Η ψήφος των βουλευτών του κόμματός του θα ήταν κατά συνείδηση.

Σύσσωμη η ελάσσων αντιπολίτευση ζήτησε τυχόν διερεύνηση ευθυνών και για τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, έχοντας επίγνωση ότι τυχόν αδικήματά τους έχουν ήδη παραγραφεί. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Βουλή
Για το ίδιο θέμα
Εκκρεμεί η Προανακριτική, λέει το ΠΑΣΟΚ
Μετά το λευκό, κενά έδρανα για τον Αρ. Παυλίδη
Ποιος φοβάται τη Βουλή;
Βουλευτής Ν.Δ.: Κουκούλωμα η πολιτική ευθύνη
Δήμας: Προστατευόμενη από το 1989 η Βιστονίδα!
Εξευτελιστικές μεθοδεύσεις