Ηλεκτρονική Έκδοση

Για διαφάνεια στα εξοπλιστικά προγράμματα δεσμεύτηκε ο υπουργός Άμυνας

Ευ. Βενιζέλος: Περιστολή στις σπατάλες των στρατιωτικών δαπανών

Διατήρηση της εννιάμηνης θητείας και διασφαλιση της ισότητας των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις

Την περιστολή στις σπατάλες των στρατιωτικών δαπανών έθεσε ως στόχο του ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζοντας παράλληλα ότι το ανεκδοτολογικό δόγμα, «εκεί που αρχίζει ο στρατός, τελειώνει η λογική», θα πάψει να ισχύει.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι στόχος του υπουργείου είναι "η ικανότητα πρόγνωσης, αποτροπής και διαχείρισης κρίσεων" και η αποφυγή εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι θα αποκρουσθεί κάθε κραυγαλέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου που προσλαμβάνει τη μορφή απειλής πολέμου ή χρήσης βίας.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας και Κύπρου, ως δύο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει και στη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας.

Σε σχέση με το δημοσιονομικό τίμημα που καταβάλλει η Ελλάδα για λόγους ασφάλειας και άμυνας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως αυτό είναι υπέρμετρα υψηλό σε σχέση με τα δεδομένα των άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. "Η Ελλάδα έχει επείγουσα ανάγκη να εκλογικεύσει τις αμυντικές της δαπάνες μέσα σε μία συγκυρία πρωτοφανούς διεθνούς οικονομικής κρίσης με δυσμενέστατες αναπτυξιακές και δημοσιονομικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία", τόνισε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ενόψει του προϋπολογισμού του 2010 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενταθεί η προετοιμασία για την μετάβαση από έναν συμβατικό προϋπολογισμό σε έναν προϋπολογισμό προγραμμάτων, με στόχο την αύξηση της αποδοτικότητας των δαπανών στα μέσα επίπεδα του ΟΟΣΑ και την δραστική περιστολή της σπατάλης. Ανέφερε δε, ότι πρώτη σχετική εφαρμογή θα είναι η εγκατάσταση ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της διακίνησης καυσίμων σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε σχέση με τα εξοπλιστικά προγράμματα δεσμεύτηκε ότι τόσο ο προγραμματικός σχεδιασμός, αλλά και όλες οι φάσεις της διαδικασίας που σχετίζονται με τα εξοπλιστικά προγράμματα, από τις προδιαγραφές μέχρι την σύναψη της σύμβασης, θα τίθενται υπό τον έλεγχο της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. "Όλες οι συμβάσεις θα υπάγονται στον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και θα τίθεται σε εφαρμογή αναλυτικός και αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς όλων των στελεχών, στρατιωτικών και πολιτικών, όταν έρχονται σε οποιαδήποτε επαφή με εκπροσώπους προμηθευτών, ακόμη και σε διακρατικό πλαίσιο.", υπογράμμισε.

Ακόμη εξήγγειλε τροποποίηση της νομοθεσίας που διέπει τα εξοπλιστικά προγράμματα, με στόχο τη διαφάνεια και την απλούστευση, αλλά και την εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική οδηγία. "Το ισχύον πολύπλοκο και αναποτελεσματικό σχήμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων αναθεωρείται ριζικά με στόχο την πραγματική ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και γενικότερα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδίως με στόχο την απόκτηση και την ενσωμάτωση ειδικής αμυντικής τεχνογνωσίας.", είπε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός ανακοίνωσε τη διατήρηση της εννιάμηνης θητείας, σημειώνοντας πως η θέση κάθε στρατεύσιμου στις Ένοπλες Δυνάμεις θα προσδιορίζεται από τα προσόντα του, τυπικά και ουσιαστικά, όπως επιβάλλει το άρθρο 5 παρ. 1 Συντ.. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για αλλαγές στους διαγωνισμούς επιλογής των ΕΠΟΠ, με την κατάργηση της συνέντευξης, διαδικασία που θα κατοχυρωθεί με άμεση νομοθετική ρύθμιση. Αναφέρθηκε δε, στα στρατόπεδα που βρίσκονται στους αστικούς ιστούς, τονίζοντας ότι θα αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες.

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

4 σχόλια

1 Ο/Η Marios έγραψε: (πριν 10 έτη)
Γνωρίζει ο κ.υπουργός για το τεράστιο πρόβλημα με το καθεστώς συνταξιοδότησης των Εθελοντών Μακράς Θητείας, οι οποίοι είναι ουσιαστικά συμβασιούχοι επί 25 έτη?
2 Ο/Η Adam έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ακόμα και με τέτοια κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε λόγος για κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Λες κι αυτό το υπουργείο μένει στη δεξιά όποιον και να ψηφίσουμε.
3 Ο/Η Θανασης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Υπηρετησα μετα την κριση του Σισμικ και εκανα 20 μενες και 1 αδεια.Σημερα οι Ε.Δ.αποδυναμωμενες και ουσιαστικα ανεξοπλιστες Θα ζητησουν να υτπηρετησω ξανα οταν εχω να κανω εκπαιδευση 21 χρονια,δεν υπαρχει τιποτα καινουριο και σε επαρκης ποσοτητες για να καλυψει να κενα της αμυνας,και τελος να υπερασπιστω,το σημερινο συστημα που τα εφαγε και διαλυσε ολα για να μην ερθουν οι χοιρωτεροι η μηπως αυτοι ειμαστε εμεις(λογω της αδιαφοριας μας).
4 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Να υπενθυμίσω προς πάσα κατεύθυνση πως στις εκάστοτε περιόδους οικονομικής κρίσεως, αλλά ακόμα και σε περιόδους σταθερότητας ή ανόδου (σπάνιο φαινόμενο στην ελληνική πραγματικότητα), η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τις αμυντικές δαπάνες, μειώνοντας αυτομάτως την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας τη στιγμή που ο κίνδυνος εξ Ανατολάς ελλοχεύει..
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 4

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εθνικής Αμυνας (ΥΠΕΘΑ)
ΠΑΣΟΚ
Βουλή