Ηλεκτρονική Έκδοση

Ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς

«Έφυγε» η Έλλη Παππά

Πλούσιο το συγγραφικό της έργο

Τελευταία ενημέρωση:

Την τελευταία της πνοή άφησε τα ξημερώματα η Έλλη Παππά, σε ηλικία 89 ετών. Η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Γ΄ Νεκροταφείο, όπου εκεί και θα ταφεί, δίπλα στον σύντροφο της ζωής της, Νίκο Μπελογιάννη.

Η πολιτική κηδεία της θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο τα πρωί στις 10:30. Η οικογένειά της ζήτησε αντί στεφάνων τα χρήματα να κατατεθούν για την ενίσχυση των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ).

Η Έλλη Ιωαννίδη της ιστορίας, η Έλλη Παππά, δημοσιογράφος και συγγραφέας, η μαχήτρια της Αριστεράς, αντιπροσωπεύει έναν ολόκληρο κόσμο που «βούτηξε βαθιά στα νερά» του 20ου αιώνα.

Αποχαιρέτησε τον αιώνα της, για να συναντήσει τον 21ο, με την ίδια κριτική συγκροτημένη σκέψη που την χαρακτήριζε και την διαφοροποιούσε από πολλούς της γενιάς της.

Στόχος της , όπως η ίδια έλεγε, «η κάθαρση της μαρξιστικής σκέψης από τις σταλινικές στρεβλώσεις». Πραγματοποίησε μελέτες για την αρχαία ελληνική φιλοσοφία, όπως «Ο Πλάτωνας στην εποχή μας» και η «Σπουδή στο θέμα της Ελευθερίας - Η έννοια της ελευθερίας στον προσωκρατικό υλισμό», και μελέτες για τον μαρξισμό και τον λενινισμό, όπως ο «Μύθος και ιδεολογία στη ρωσική επανάσταση -οδοιπορικό από το ρωσικό αγροτικό λαϊκισμό στο λαϊκισμό του Στάλιν» και «Ο Λένιν χωρίς λογοκρισία και εκτός μαυσωλείου».

Οι μαρτυρίες της σε χειρόγραφα από τη φυλακή, διηγήματα και θεατρικά που επίσης έγραψε έγκλειστη στις φυλακές Αβέρωφ πάνω από μια δεκαετία, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα άρθρα της στον παράνομο Τύπο του ΚΚΕ, στις εφημερίδες και στα περιοδικά της μεταπολίτευσης όπου εργάστηκε, αναδεικνύουν το ανήσυχο πνεύμα της.

Η Έλλη Παπά μιλά στα παιδιά για τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο (Πηγή: ΕΡΤ) Ο μύθος της προσωπικής της ιστορίας ξεκίνησε από πολύ νωρίς. Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Μεγάλωσε στον Πειραιά, τέλειωσε το γυμνάσιο της Κοκκινιάς, σπούδασε φιλοσοφία και νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στην Γαλλική Ακαδημία της Αθήνας.

«Γεννήθηκα στην Σμύρνη, παραμονή της καταστροφής, πέμπτο παιδί, αθέλητο και παραπεταμένο», γράφει αυτοβιογραφούμενη. «Η μάνα μου αρνήθηκε να με θρέψει», δήλωσε. «Δεν ήμουν παιδί, ήμουν άλλο πράμα και με πέταξε. Επέζησα χάρη στη μεγαλύτερη αδελφή της μητέρας μου.

Η καταστροφή έφερε την οικογένεια στον Πειραιά. Την υγεία μου την ανέλαβε η θάλασσα του Πειραιά και την αγωγή μου τα αλητάκια του Πειραιά. Όλα έδειχναν ότι η προλεταριακή μου συνείδηση ήταν εξασφαλισμένη. Τότε μπήκαν στη ζωή μου τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας, ο Γιώργος, που έγινε ασυρματιστής, και ο «άγγελος της ζωής μου», η Διδώ (Σωτηρίου), που ζούσε με την πλούσια αντιδραστική θεία, αδελφή του πατέρα μας. Από τη σκληρή δουλειά του ο Γιώργος, από μια έμφυτη συνείδηση η Διδώ, από κοντά κι η μάνα μας, είχαν γίνει και οι τρεις κομμουνιστές».

Η Ελλη Παππά ήταν ήδη από τα γυμνασιακά της χρόνια οργανωμένη σε αντιδικτατορική ομάδα και μετά, στην κατοχή, προσχώρησε στο ΕΑΜ και στο Κ.Κ.Ε. Διέτρεξε όλo τον εμφύλιο και έως τη σύλληψή της, το 1950, δούλεψε για τα παράνομα έντυπα, σε στενή συνεργασία με διαπρεπείς αριστερούς διανοούμενους και κυρίως, στους παράνομους μηχανισμούς του Κ.Κ.Ε.

Καταδικάστηκε κι εκείνη σε θάνατο, στη δίκη Μπελογιάννη, αλλά η ποινή της δεν εκτελέστηκε, γιατί ο γιος που απέκτησε από τον Νίκο Μπελογιάννη, και που είχε στο μεταξύ γεννηθεί στη φυλακή, ήταν μόλις επτά μηνών.

«Απελευθέρωση, Δεκεμβριανά, προσπάθειες ανασυγκρότησης της Αριστεράς και της Δημοκρατίας, οι πρώτες εκλογές, ο ερχομός του Μπελογιάννη και του μεγάλου έρωτα», έγραψε η ίδια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές Αβέρωφ το 1963, δούλεψε στη σύνταξη της «Δημοκρατικής Αλλαγής» και σε τέσσερα χρόνια η απριλιανή χούντα την εξόρισε στη Γυάρο.

Αποφυλακίστηκε σε ενάμιση χρόνο, γιατί είχε αρρωστήσει σοβαρά.

Η Σοβιετική Ένωση την προσκαλεί να τη φιλοξενήσει με τον γιο της, αλλά η ίδια αρνείται γιατί είχε διαφωνήσει με την εισβολή των στρατιωτικών τανκς στην, τότε, Τσεχοσλοβακία.

Μέχρι την πτώση της δικτατορίας δεν εργάστηκε σε εφημερίδες της εποχής, αλλά σε εγκυκλοπαίδειες και περιοδικά και αργότερα στην εφημερίδα «Μακεδονία», με ψευδώνυμο.

Στη μεταπολίτευση, η Έλλη Παππά συνοψίζει την επανασύνδεσή της με το ΚΚΕ, ως εξής: «η επανένωση της Αριστεράς ξεκίνησε με καλούς οιωνούς και είχε οικτρό τέλος. Απεχώρησα από το ΚΚΕ, πράγμα που και η ηγεσία του επιθυμούσε».

Επαγγελματικά δούλεψε στις εφημερίδες «Έθνος», «Μακεδονία» και στο περιοδικό «Γυναίκα» έως το 1990, οπότε και αφιερώθηκε αποκλειστικά στο συγγραφικό της έργο. Τα τελευταία πολιτικά βιβλία της είναι «Αποχαιρετισμός στον αιώνα μου» (εκδόσεις Κέδρος) και «Μακιαβέλι ή Μαρξ» (εκδόσεις Αγρα), κυκλοφόρησαν το 2006.

Το αρχείο της Έλλης Παππά φυλάσσεται στο Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (Ε.Λ.Ι.Α).

"Αποχαιρετούμε μια αγωνίστρια της αντίστασης εναντίον όσων επιβουλεύονται την ελευθερία και την ανεξαρτησία του λαού, των αγώνων για την δημοκρατία, την δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων. Τίμησε την πατρίδα με την παρουσία και την διαδρομή της. Θα την τιμούμε πάντα", υπογραμμίζει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

"Η Έλλη Παπά υπήρξε σύμβολο μιας εποχής δύσκολης για την Ελλάδα. Θα τη θυμόμαστε για τους αγώνες της, για τη σκέψη της και για την ομορφιά της ψυχής της. Στους οικείους της εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια" αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας

Ο Συνασπισμός

"Αποχαιρετούμε με οδύνη την Έλλη Παππά και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στο γιό της Νίκο Μπελογιάννη. Η ίδια έγραφε: "Αποχαιρετισμός σημαίνει αποχωρισμός και αποχωρισμός σημαίνει ένα τέλος". Ο δικός μας αποχαιρετισμός σήμερα στην Έλλη Παππά δεν σημαίνει τέλος. Είναι αποχαιρετισμός - μνήμη" τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΠΕ του Συνασπισμού.

Το ΚΚΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την παρακάτω δήλωση: "Εκφράζω στην οικογένεια της Έλλης Παππά τα θερμά μου συλλυπητήρια για το θάνατο της παλαίμαχης αγωνίστριας της ΕΑΜικής Αντίστασης και πνευματικού ανθρώπου. Θα μείνει στη μνήμη πολλών γενεών ιδιαίτερα η στάση της στις ιστορικές δίκες του Νίκου Μπελογιάννη και των άλλων στελεχών του ΚΚΕ, ως στάση διαπαιδαγώγησης και σταθερής προσήλωσης στην πάλη για να ξημερώσουν και στον τόπο μας καλύτερες μέρες".

Τη θλίψη του για το θάνατο της Έλλης Παππά, η «μακρότατη συγγραφική και δημοσιογραφική πορεία της οποίας άφησε σημαντικά ίχνη και στον Τύπο της Βόρειας Ελλάδας, μέσω της συνεργασίας της με την εφημερίδα "Μακεδονία"», εκφράζει -με ανακοίνωσή του- το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης. «Η απώλειά της στερεί το χώρο της Αριστεράς και της διανόησης από μια προσωπικότητα που με το έργο και το βίο της σφράγισε και τα δύο αυτά πεδία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

35 σχόλια

31 Ο/Η ΜΑΙΛ..ΣΚΙΑΔ.. έγραψε: (πριν 10 έτη)
Διαβαζοντας τα βιβλια της, βλεποντας την-σπανια βεβαια-στην τηλεοραση παντα με συναρπαζε ο λογος της,με συγκινουσε.Ηταν αληθινος, με συναισθημα δεν ηταν ξυλινος αλλα συγχρονος παροτι μιλουσε για πραγματα που ειχαν συμβει πριν τοσα χρονια.Τοσες αδικες κριτικες για τον συντροφο της και την ιδια....Μακαρι ολα τα πολιτικα κομματα να ειχαν ΜΙΑ ΕΛΛΗ ΠΑΠΠΑ.Αλλα τοση μορφωση,ταπεινοτητα,αξιοπρεπεια ....την αντεχουν δεν την αντεχουν,ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΣΑ.
32 Ο/Η Χ.Σ.ΒΙΛΛΙΩΤΗΣ έγραψε: (πριν 10 έτη)
O αγώνας εάν γίνεται γιά κάποιο ιδανικό, μέ πρακτική αξία για τούς συνανθρώπους μας, δέν έχει σημασία γιά ποιά ιδεολογια γίνεται. Η Έλλη Παππά
διαρκώς αγωνιζόταν καί αυτό έχει σημασία.

Αρίσταρχος
33 Ο/Η fedra έγραψε: (πριν 10 έτη)
apla ena eyxaristw pou yphrxate k.Pappa... Kalo sas taxidi...
34 Ο/Η Λαμπρος Παλικαριδης έγραψε: (πριν 10 έτη)
Ειχα ακουσει για την θαυμασια ηρωιδα Ελλη Ιωννιδου,ποτε δεν ετυχε να συναντησω την μεγαλη αγωνισστρια.Χαρισε τα πιο ομορφα νιατα της αγωνιζομενη για τα ιδανικα που πιστευε και λαττρευε ,για ενα καλυτερο αυριο για την νεα γενια.Τα θυσιασε ολα στον βωμο της ανθρωποτητος. Μεσα απο τα ερειπια τους καπνους και τα συντριμια της Σμυρνης ,εφθασες ,στην πατριδα για μια καλυτερη ζωη. Αν και βρισκομαι μακρια απο την πατριδα ,παντοτε με σιγκυνουσε η λαμπρη σταδιοδρομια πολλων διακεκριμενων ανθρωπων. Το χωμα που θα σε σκεπαζει νανε ελαφρο.Καλο ταξειδι ΕΛΛΗ.
35 Ο/Η paris paraskevas έγραψε: (πριν 10 έτη)
GIATI NA MHN YPARXOUN ANTHROPOI SAN THN ELLH PAPA STHN KYBERNHSH MPAS KAI BGOYME APO THN KAKOMOIRIA KAI TO PLIATSIKO TON LEFTADON . OSES KYVERNHSEIS KAI NA ALLAXOUME EIMASTSTE DESMIOI TOY DIETHNOUS KEFALAIOY. KALO SOY TAXIDI ELLH
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 35

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ