Έντυπη Έκδοση

Ανοίγει το Ασφαλιστικό

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2010 η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει συνολικά το ασφαλιστικό ζήτημα.

Α. Λοβέρδος: Διευρυνόμενη η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία Α. Λοβέρδος: Διευρυνόμενη η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία Και γι' αυτό το θέμα έδωσε το πράσινο φως ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ύστερα από παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, που μίλησε για μια συνεχώς διευρυνόμενη μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία...

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στις δηλώσεις του είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα είναι μια βόμβα και αν δεν ελεγχθεί, αν δεν αναταχθεί το θέμα της αναπλήρωσης των εισφορών που διαφεύγουν, τότε είναι προφανές ότι όλο αυτό το πλαίσιο δεν θα είναι βιώσιμο. Εκανε γνωστό ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν το 45% των συνολικών δαπανών του κράτους και υποστήριξε ότι οι τεράστιες υπερβάσεις στα Ταμεία έχουν να κάνουν με την κατάρρευση του εισπρακτικού μηχανισμού ασφαλιστικών εισφορών και την παράλληλη αύξηση των δαπανών για τις υπηρεσίες υγείας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση της επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ είπε ότι η κυβέρνηση δεν απεμπολεί την προγραμματική της δέσμευση και ξεκαθάρισε πως θα είναι συγκρατημένη.

Ωστόσο, το άνοιγμα του ασφαλιστικού ζήτησε επί της ουσίας ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, που έχει σχέση με το ΙΚΑ, απέδειξε τη συνεχή αύξηση της μαύρης τρύπας, ζητώντας από τον πρωθυπουργό το Ασφαλιστικό να αντιμετωπιστεί στην πρώτη φάση της κυβερνητικής θητείας, προσδιορίζοντάς την σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

Είπε συγκεκριμένα ότι όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. είχε δώσει για το ΙΚΑ 300 εκατ. ευρώ. Την ίδια μέρα της ορκωμοσίας ο διοικητής του Ιδρύματος τού είπε ότι χρειάζονται μέχρι το τέλος του χρόνου 900 εκατ. ευρώ και ξαφνικά προχθές το βράδυ του ζήτησε άλλα 200 εκατ. για το δώρο των Χριστουγέννων. «Αυτό σημαίνει ότι ζούμε ένα συνεχές άνοιγμα της μαύρης τρύπας των ασφαλιστικών Ταμείων», είπε ο κ. Λοβέρδος. Απέδωσε το πρόβλημα στο γεγονός ότι τα έσοδα από τις εισφορές είναι πολύ λιγότερα από τις δαπάνες στις υπηρεσίες υγείας των ταμείων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
ΠΑΣΟΚ
Ασφαλιστικά ταμεία και κοινωνική ασφάλιση
Για το ίδιο θέμα
Ποιοι θα εισφέρουν τα 4,5 δισ.€ πού θα διοχετευθούν τα 3,3
Για χρεωκοπία της οικονομίας μιλάει ο Γιώργος
Ψαλίδι στους δημ. υπαλλήλους 5 θα φεύγουν 1 θα έρχεται