Έντυπη Έκδοση

ΑΛΥΣΙΔΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Τριγμοί στη Συρία

Το κίνημα αμφισβήτησης που συγκλονίζει τον αραβικό κόσμο έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και στη Συρία, όπου η αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας πυροδοτεί μαζικές διαμαρτυρίες.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν ελεύθερη Συρία και την αποπομπή του προέδρου Ασαντ Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν ελεύθερη Συρία και την αποπομπή του προέδρου Ασαντ Η κατάσταση εξετράπη την Παρασκευή, όταν μια διαδήλωση για την απελευθέρωση 15 μαθητών που είχαν γράψει συνθήματα ελευθερίας σε τοίχους στη νότια πόλη Ντεράα πατάχθηκε βιαίως από τις δυνάμεις ασφαλείας, με απολογισμό 5 νεκρούς διαδηλωτές. Το Σάββατο, χιλιάδες κόσμου συνέρρευσαν στις κηδείες των νεκρών φωνάζοντας «επανάσταση», στην πιο τολμηρή ίσως αμφισβήτηση των κυβερνώντων της χώρας, και χθες πάνω από 10.000 κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Αυτό που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία για την άδικη σύλληψη των μαθητών μετατράπηκε σε κύμα οργής για την καταπίεση και τη διαφθορά, αλλά και κινητοποίηση με συγκεκριμένα αιτήματα. Οι διαδηλωτές ζητούν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, τη διάλυση της μυστικής αστυνομίας στην Ντεράα, την αποπομπή του κυβερνήτη και τη δημόσια δίκη των υπευθύνων για τους φόνους των διαδηλωτών. Κυρίως όμως ζητούν πολιτικές ελευθερίες και μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας από την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ισχύει στη χώρα από το 1963, όταν κατέλαβε την εξουσία το κόμμα Μπάαθ με επικεφαλής σήμερα τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ.

Τις χθεσινές διαδηλώσεις πυροδότησε η επίσκεψη κυβερνητικής αντιπροσωπείας που έφτασε για να συλληπηθεί τις οικογένειες των θυμάτων. Οργισμένοι κάτοικοι έβαλαν φωτιά στην έδρα του Μπάαθ, στο δικαστικό μέγαρο και στα παραρτήματα δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν εναντίον του πλήθους με δακρυγόνα και πραματικές σφαίρες με αποτέλεσμα το θάνατο ενός διαδηλωτή και τον τραυματισμό 100, εκ των οποίων δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Υεμένη

Πολιτικές εξελίξεις προκαλεί την ίδια ώρα στην Υεμένη το μακελειό της Παρασκευής με 52 νεκρούς από επίθεση αστυνομικών και οπαδών του καθεστώτος εναντίον διαδηλωτών που ζητούσαν την αποχώρηση του προέδρου Σάλεχ. Ακολούθησαν οι παραιτήσεις του πρεσβευτή της Υεμένης στον ΟΗΕ αλλά και των υπουργών Τουρισμού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ χθες ο Σάλεχ απέπεμψε το σύνολο της κυβέρνησής του.

Μαρόκο

Κι ενώ στο Μπαχρέιν η καταστολή καλά κρατεί -όπως φαίνεται από το θάνατο ενός ανθρώπου που βρισκόταν 2 μέρες στα χέρια της αστυνομίας και τη χθεσινή σύλληψη του επικεφαλής της μεγαλύτερης οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα-, στο Μαρόκο χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα υπέρ των πολιτικών δικαιωμάτων και της πάταξης της διαφθοράς. Καταγγέλλουν ότι οι πρόσφατες υποσχέσεις του βασιλιά περί συνταγματικών μεταρρυθμίσεων δεν έχουν δρομολογηθεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις πιέσεις μέχρι την υλοποίησή τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος