Έντυπη Έκδοση

Ο εαυτός μας από απόσταση

Η πραγματικότητα όπως και η ανθρώπινη ψυχή σμιλεύεται, είναι ανοιχτή σε σχήματα και άπειρες συνισταμένες. Η εγκατάλειψη κάθε αδιαπραγμάτευτης αλήθειας προκύπτει από τους τρεις συγγραφείς σαν μια απαράβατη συνθήκη. Μια προϋπόθεση που θα μας επιτρέψει να γίνουμε οι γλύπτες του εσωτερικού και του εγγύτερού μας κόσμου.

Στο «Εγκώμιο της απραξίας», ο Φρανσουά Ζιλιέν δεν εξυμνεί την απάθεια ή την αδιαφορία, όπως ευφυώς αφήνει να εννοηθεί, αλλά αναπτύσσει με φιλοσοφικούς όρους ένα δοκίμιο περί στρατηγικής. Να πετυχαίνουμε, δηλαδή, το βέλτιστο με το μικρότερο δυνατό κόπο. Να εκμεταλλευόμαστε το δυναμικό μιας κατάστασης και τη διαρκή μεταβλητότητά της. Ο,τι οι αρχαίοι Ελληνες ονόμαζαν «μήτις», και περιέγραψε ο Κλάουζεβιτς στο βιβλίο «Περί του πολέμου». Ο Ζιλιέν προτρέπει σ' έναν τύπο λογικής συνοχής και χειρισμού των πραγμάτων που διαφέρει από την ηρωική διάσταση της ευρωπαϊκής σκέψης και εντάσσει το δημιουργικό ποιείν στη φυσική διαδικασία.

Ο Μάριο Αλόνσο αντίθετα, προτρέπει τον αναγνώστη σε μια εξ αποστάσεως (ανά)θεώρηση του εαυτού του. Πράξη που ταυτίζεται με το πρώτο βήμα μιας ενδοσκοπικής διαδικασίας και αποσκοπεί στην εκρίζωση ασυνείδητων πεποιθήσεων. Στο καθημερινό και «συμβουλευτικής υφής» λεξιλόγιο, παρεμβάλλει όρους νευροβιολογίας και ανατομίας του εγκεφάλου. Καταφέρνει και επιφορτίζει τη χρηστικότητα του βιβλίου με επιστημονική γνώση, η ευκολότερη μετάληψη της οποίας φαίνεται να είναι η προτεραιότητα της Σώτης Τριανταφύλλου.Η Ελληνίδα συγγραφέας εισάγει έναν διάλογο με μια έφηβη και αποπειράται να δώσει απαντήσεις σε φιλοσοφικά ερωτήματα. Το βιβλίο της διεκδικεί παιδαγωγικό χαρακτήρα και απευθύνεται κυρίως σε νέους. Σ' εκείνους που αναζητούν τη γνώση και δεν μπορούν να τη λάβουν από τα δυσανάγνωστα σχολικά εγχειρίδια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο