Έντυπη Έκδοση

«Πόλεμος και Ειρήνη» Ενα αθάνατο μάθημα Ιστορίας

Σε μία περίοδο άνθησης των ρωσικών γραμμάτων και κόντρα στα λογοτεχνικά ρεύματα της εποχής, ο Τολστόι θα αναζητήσει στην Ιστορία το βαθύτερο νόημα της ζωής και θα την αξιοποιήσει όχι ως κώδωνα εθνικής αφύπνισης, αλλά ως πεδίο για την ατομική και τη συλλογική ολοκλήρωση.

Το μυθιστόρημα «Πόλεμος και Ειρήνη» (1865-69) αποτελεί την κορυφαία στιγμή στην πορεία του σπουδαίου εκπροσώπου του ευρωπαϊκού ρεαλισμού. Με επική πνοή ο Τολστόι έγραψε το έβδομο πιο ογκώδες έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που εκτείνεται χρονικά από τη μάχη του Αούστερλιτς μέχρι τη γαλλική εισβολή, τον εμπρησμό της Μόσχας και την ήττα του Ναπολέοντα. Είχε δημοσιευτεί και αυτό αρχικά σε συνέχειες, όμως ο συγγραφέας επανήλθε στο υλικό και έκανε αρκετές παρεμβάσεις, πριν από την τελική του έκδοση.

Το βιβλίο διαιρείται σε τέσσερις τόμους με δεκάδες επιμέρους κεφάλαια και από τις σελίδες του παρελαύνουν εκατοντάδες χαρακτήρες. Η αφήγηση είναι βασισμένη σε ιστορικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα και έχει επηρεαστεί από τις προσωπικές εμπειρίες του Τολστόι που συμμετείχε στον Πόλεμο της Κριμαίας. Εμπειρία που επηρέασε την κοσμοθεωρία του, σε συνδυασμό με τα πνευματικά κινήματα που κυριαρχούσαν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Μέσα από την ιστορία πέντε οικογενειών της αριστοκρατίας αναδύεται το μωσαϊκό της τσαρικής Ρωσίας και με την παραστατική περιγραφή των μαχών και των συρράξεων, ο Τολστόι αφήνει να διαφανούν οι βαθύτερες σκέψεις του για έννοιες όπως ο πατριωτισμός, ο ανθρωπισμός και η ηθική. Οι αποφάσεις των ηγετικών μορφών των στρατιωτικών εξελίξεων, όπως του Ναπολέοντα και του Κουτούζοφ, περνούν σε δεύτερη μοίρα για να αναδειχτεί η αξία της λαϊκής δύναμης και των ικανοτήτων των απλών στρατιωτών της προεπαναστατικής περιόδου. Αν και εξιστορεί ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα πενήντα χρόνια νωρίτερα, η έρευνα, η φαντασία και η συγκίνηση του βιώματος συνάρπασαν το αναγνωστικό κοινό που το αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή της έκδοσής του.

Το συγγραφικό επίτευγμα του Τολστόι αποθάρρυνε τη κινηματογραφική βιομηχανία να ασχοληθεί συχνά μαζί του, εξαιτίας της έκτασης και της πολυπλοκότητάς του. Ο Βλαντιμίρ Γκάρντιν ήταν αυτός που τόλμησε τη μεταφορά του έργου την περίοδο του βωβού κινηματογράφου. Το 1956 ο σκηνοθέτης Κινγκ Βίντορ συγκέντρωσε ένα εκλεκτό επιτελείο ηθοποιών (Οντρεϊ Χέπμπορν, Χένρι Φόντα, Μελ Φερέρ, Βιτόριο Γκάσμαν και Ανίτα Εκμπεργκ) για την πρώτη σοβαρή απόπειρα μεταφοράς του μυθιστορήματος. Το 1967 ο Σεργκέι Μπόνταρτσουκ σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε σε μία σοβιετική παραγωγή. Το φιλμ τιμήθηκε με το Οσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Σε τέσσερις τόμους: μετάφραση Κοραλίας Μακρή, Εκδόσεις Γκοβόστη και μετάφραση Φώντα Κονδύλη, Εκδόσεις Πατάκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο