Έντυπη Έκδοση

Ψυχές σε κρίση

Οι ήρωες του Γιάννη Μακριδάκη και της Βασιλικής Πέτσα διαβιούν στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης. Οι δραματικές εξελίξεις νοτίζουν την ψυχή τους και τη διαπερνούν. Προκαλούν εσωτερικές συγκρούσεις που έρχονται στην επιφάνεια με τη μορφή μιας απώλειας ή μιας αόρατης, εικονικής απειλής.

Αν και κινούνται σε παρόμοιο χωροχρόνο και με σταθερό φόντο τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, οι ήρωες των δύο συγγραφέων μοιάζουν να έρχονται από δύο κόσμους διαφορετικούς. Το επαρχιακό τοπίο και το σύγχρονο ελληνικό άστυ.

Ο πρωταγωνιστής του Μακριδάκη, ένας ευτυχισμένος επαρχιώτης στα όρια του αναχωρητή, διατηρεί ταβέρνα αλλά επιβιώνει πρωτίστως χάρη στην πρωτογενή του παραγωγή. Η κρίση για τον Παναγή είναι εικονική. Η περιδίνηση της ψυχής του δεν έρχεται ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης, αλλά εξαιτίας της κινδυνολογίας των μέσων ενημέρωσης. Ο Χιώτης συγγραφέας, μέσα από ένα κείμενο που παραπέμπει κάπου μεταξύ ειδυλλιακής και ρεαλιστικής ηθογραφίας, αποτυπώνει για ακόμη μία φορά τον ομφάλιο λώρο που τον δένει με τη γενέθλια γη. Το βιβλίο ωστόσο του Γιάννη Μακριδάκη μόνο αλληγορικά μπορεί να αρτιωθεί, μιας και τα σύνθετα προβλήματα της ελληνικής επαρχίας απουσιάζουν. Οι διδακτικοί τόνοι της νουβέλας του, περισσότερο από την επιστροφή στις ρίζες, εστιάζουν στις αληθινές αξίες της ζωής. Την ουσία. «Το ζουμί του πετεινού».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΑΚΗΣ

Το ζουμί του πετεινού

Εστία

Σελ.: 92

Τιμή 11 Ευρώ

Στη συλλογή διηγημάτων, αντίθετα, της Βασιλικής Πέτσα, οι απώλειες είναι αληθινές, ηχηρές, βιώνονται στην πιο δραματική τους εκδοχή. Το ύφος της δεν συνιστά απλώς έναν τολμηρό πειραματισμό της λογοτεχνικής φόρμας, αλλά συλλειτουργεί καίρια στο καυστικό περιεχόμενο. Η ελληνική οικονομική κρίση περιγράφεται με όρους οικουμενικότητας. Είτε εξετάζεται σε πρώτο επίπεδο είτε κατατρύχει τις ζωές των ηρώων σαν ένα άφαντο αερικό, αγγίζει την ανθρώπινη ύπαρξη. Διαχέεται στα ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα ζωής που τους επιτρέπει το τηλεγραφικό ύφος της συγγραφέως. Που επιτρέπουν τελικά οι ίδιοι στον εαυτό τους. Οι ήρωές της περιχαρακώνονται και αυτοεγκλωβίζονται. Ταυτόχρονα με τον ψυχικό τους εκμαυλισμό, κακοφορμίζουν και οι καλά φυλασσόμενες προσδοκίες τους. Στον αντίποδα των σύντομων προτάσεων, η απουσία σημείων στίξης καθιστά το λόγο παραληρηματικό. Δομεί ένα σκηνικό ρέουσας παραφροσύνης, που καθιστά τη μοίρα των ηρώων προγραμμένη και την πορεία τους εκτροχιαστική.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΤΣΑ

Ολα τα χαμένα

Πόλις

Σελ.: 107

Τιμή 10 Ευρώ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο