Έντυπη Έκδοση

Ο χαμένος τάφος του Λόρκα

Στα μέσα της δεκαετίας του '50 εκατοντάδες άνθρωποι παρίστανται στην εικονική ταφή του Λόρκα. Στη βάση του μνήματος και αντί σώματος τοποθετείται ένα κουτί με άγνωστο περιεχόμενο.

Μέσα στο πλήθος ξεχωρίζει η μορφή του Ενρίκε Αμορίμ. Του Ουρουγουανού εραστή που συνέδεσε το όνομά του με τις τελευταίες ημέρες του διάσημου συγγραφέα. Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο ξετυλίγει το χρονικό μιας φαινομενικά ασήμαντης ομοερωτικής σχέσης και αποπειράται να εντοπίσει το μέρος όπου έπεσαν μερικές από τις πιο «απάνθρωπες σφαίρες» στην ιστορία της ανθρωπότητας. Οι σφαίρες του φασισμού. Εκείνες που γκρέμισαν το κορμί του σπουδαιότερου Ισπανού ποιητή του 20ού αιώνα. Με αφορμή την αλληλουχία μερικών απίστευτων συμπτώσεων, ο Ρονκαλιόλο μάς μεταφέρει από το Μπουένος Αϊρες της δεκαετίας του '30 και την εμφυλιακή Ισπανία, μέχρι τη μεταπολεμική Ευρώπη. Στη μελέτη του εμφυσά συγκρατημένη λογοτεχνική αύρα και ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Τσάπλιν, ο Μπόρχες και ο Νερούδα, προσιδιάζουν με τους ήρωες ενός αληθινού μυθιστορήματος.

Ο Λόρκα αποτελεί ένα από τα πλέον ισχυρά σύμβολα της Ισπανίας, και με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και ο χαμένος του τάφος. Η έρευνα για τον εντοπισμό του θεωρούμε ότι συνιστά σε λογοτεχνικό επίπεδο την αναψηλάφηση του ανεξιχνίαστου ισπανικού παρελθόντος. Την ατολμία εν ολίγοις των Ισπανών να αναμετρηθούν με τα φαντάσματα του φρανκισμού. Σε ατομικό επίπεδο, η χαμένη σορός του Λόρκα, η μέχρι πρότινος απροθυμία των Ισπανών να ακολουθήσουν το πραγματικό νήμα της ζωής του, έχει να κάνει με την πεισματική άρνησή τους να αποδεχτούν την ομοφυλοφιλία του. Ο Λόρκα δηλαδή εξακολούθησε και μετά θάνατον να αποτελεί θύμα των κοινωνικών συμβάσεων. Ενα μοτίβο που απαντά και στα θεατρικά του έργα. Το θαμμένο κουτί από την άλλη με το άγνωστο περιεχόμενο παραπέμπει στην επίσης θαμμένη ταυτότητα κάθε ιστορικού προσώπου. Στις μύχιες πτυχές της προσωπικότητάς του που φέρονται καταδικασμένες να σκεπαστούν από τη σκόνη του χρόνου. Να καλυφθούν από το ορμητικό πέρασμα εκατοντάδων μελετών που λειτουργούν σαν το σκοτάδι ενός κενοταφίου ή τη σκιά μιας επιτύμβιας στήλης.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ ΡΟΝΚΑΛΙΟΛΟ

Ο Ουρουγουανός εραστής

ΜΤΦΡ. ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Καστανιώτης

Σελ.: 365

Τιμή: 14 ευρώ

Σε μορφή epub 9,90 Ευρώ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλίο