Ηλεκτρονική Έκδοση

Wikitheatre: Θέατρο ανοιχτού κώδικα

Ένα πείραμα ομότιμης τέχνης πραγματοποιείται μέσω της πλατφόρμας Wikitheatre, όπου οι συγγραφείς μπορούν να γράφουν συλλογικά θεατρικά έργα, οι μουσικοί να τα «ντύνουν» με τις μουσικές τους και οι θεατρικές ομάδες να τα «ζωντανεύουν» στη σκηνή.

Το πρώτο θεατρικό ανοιχτού κώδικα, «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα», διατίθεται ήδη ελεύθερα και οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις δικές τους προσθήκες, αλλαγές και διορθώσεις. Διαθέσιμο είναι επίσης, με άδειες Creative Commons, το πρώτο μουσικό κομμάτι, υπό τον τίτλο «Jacob».

Το θεατρικό έργο «Ο άνδρας με την πουά γραβάτα» καταγράφει τι συμβαίνει στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν, ενός 33χρονου εργαζόμενου στην τράπεζα Fabulous Life & Co. «Η ανέλιξή του στην ιεραρχία της εταιρίας ήταν ιδιαίτερα γρήγορη και εδώ και σχεδόν 4 χρόνια απασχολείται στο Business Center στα κεντρικά της γραφεία, στον ουρανοξύστη Vanity Capitalism. Τα γραφεία της Fabulous Life & Co στεγάζονται στους πρώτους 30 ορόφους (από τους συνολικά 110) του κτιρίου και το γραφείο του Iάκωβου Λέδερμαν είναι στον 24ο. Έξι όροφοι τον χωρίζουν από την κορυφή της ιεραρχίας και την απόλυτη επαγγελματική καταξίωση, ενώ εικοσιτέσσερις από το πεζοδρόμιο.

Ένα πρωινό, λίγο πριν αρχίσει το ωράριο εργασίας, αποφασίζει να βάλει τέλος στη ζωή του πηδώντας από τον 24ο όροφο του, ομολογουμένως, εντυπωσιακού ουρανοξύστη. Πεζοί και σταματημένοι στα φανάρια οδηγοί, βλέπουν έναν κοστουμαρισμένο άνδρα με μια περίεργη πουά γραβάτα να αιωρείται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος. Ο Ιάκωβος Λέδερμαν - απελπισμένος λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου πιο πριν, όταν πατούσε το κούφωμα του ανοικτού παραθύρου του γραφείου του- αισθάνεται τώρα για πρώτη φορά τόσο ελεύθερος και φαίνεται να απολαμβάνει τη θέα. Βρίσκεται 75 μέτρα πάνω από το έδαφος και αρχίζει η πτώση του: t=0 sec, s=75 m, και m (Jacob Lederman)=78 kg. Και ο όροφος: 24ος. Τι συμβαίνει, άραγε, στο μυαλό του Ιάκωβου Λέδερμαν;». 

Το Wikitheatre είναι ένα εγχείρημα της πλατφόρμας ανοικτής λογοτεχνίας OpenBook.gr και του ανοικτού εργαστηρίου τέχνης και τεχνολογίας P2P Lab.

Περισσότερες πληροφορίες στην πιλοτική πλατφόρμα Wikitheatre

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Πληροφορική και διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
Συνδημιουργώντας το μέλλον