Έντυπη Έκδοση

Στον Κώστα Σαχπάζη το Βραβείο ΔΕΣΤΕ

Η πολυπλοκότητα των υλικών του κέρδισε το ενδιαφέρον της επιτροπής

Στον 36χρονο Κώστα Σαχπάζη απονεμήθηκε χθες βράδυ το Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013 στο κατάμεστο από φιλότεχνους Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που κατέκλυσαν το χώρο από το προαύλιο και τις σκάλες μέχρι και την κεντρική αίθουσα απονομής.

Ατιτλο έργο Ατιτλο έργο Τη βράβευση πραγματοποίησε η Bice Curiger, επιμελήτρια του μουσείου ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης και καλλιτεχνική διευθύντρια της 54ης Μπιενάλε στη Βενετία.

«Ηταν πολύ δύσκολο να καταλήξουμε στο νικητή, καθώς έπρεπε να επιλέξουμε μεταξύ έξι ισάξιων έργων πολύ υψηλού επιπέδου. Βραβεύουμε την εικαστική εγκατάσταση του Κώστα Σαχπάζη για την πολύπλοκη φόρμα που τη διακρίνει, για τον τρόπο που χρησιμοποιεί νέο λεξιλόγιο στη μεταφυσική της κατασκευής, επαναδιατυπώνοντας το ερώτημα της φθοράς και του κάλλους» ανέφερε μεταξύ άλλων η Bice Curiger.

Είχαν προηγηθεί οι σύντομες ομιλίες της Ευγενίας Χριστοδουλάκου, υπεύθυνης επικοινωνίας και ανάπτυξης του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, και του προέδρου του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκη Ιωάννου, που εστίασαν στην επιθυμία να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε να προωθηθούν νέοι Ελληνες δημιουργοί στο διεθνές καλλιτεχνικό στερέωμα.

Η εγκατάσταση του Σαχπάζη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εντυπωσιάζει συν τοις άλλοις και για την ποικιλία των υλικών της (λάτεξ, ξύλο, ρητίνη, αλουμίνιο, χαλκός, πηλός, χάλυβας, ύφασμα, δέρμα κ.ά.), οι ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των οποίων χρησιμοποιούνται από τον καλλιτέχνη τόσο σαν φυσικές οντότητες όσο και σαν νοητικές δομές.

«Στη γλυπτική η βαρύτητα των αντικειμένων γίνεται ένα αφηρημένο στοιχείο. Το χρώμα, οι χειρονομίες που φέρουν, ή και το πώς αντανακλάται το φως πάνω τους κάνει την ύλη εύπλαστη και ευμετάβλητη», σημειώνει ο Κώστας Σαχπάζης για το έργο του. «Τα έργα μου προχωράνε με τη συνεχή εναλλαγή της πράξης του χτισίματος και του γκρεμίσματος. Η πρακτική αυτή που ακολουθώ έχει ως αποτέλεσμα ο διαχωρισμός καταστροφής και οικοδόμησης στην πορεία να μην είναι ευδιάκριτος».

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1977 και απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών, ο Κώστας Σαχπάζης έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν αρκετές ατομικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει σε αντίστοιχες ομαδικές, ενώ το 2011 επιμελήθηκε την έκθεση «The Non Existent Hand» στο πλαίσιο του Remap3 στην Αθήνα.

Οι πέντε συνυποψήφιοί του καλλιτέχνες είναι οι: Μαρία Θεοδωράκη, Ηλίας Παπαηλιάκης, Μιχαήλ Πυργέλης, Αλέξανδρος Τζάννης και Μαριάννα Χριστοφίδου, τα έργα των οποίων μαζί με αυτό του νικητή θα συνεχίσουν να εκτίθενται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εργα από την εικαστική εγκατάσταση του Κώστα Σαχπάζη Εργα από την εικαστική εγκατάσταση του Κώστα Σαχπάζη Η κριτική επιτροπή που βράβευσε τον Κώστα Σαχπάζη αποτελείται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ Δάκη Ιωάννου, την επιμελήτρια Bice Curiger, τον Daniel Birnbaum, διευθυντή του μουσείου Moderna Museet της Στοκχόλμης, το συλλέκτη Michael Ringier και την επιμελήτρια Beatrix Ruf, διευθύντρια της Kunsthalle Ζυρίχης.

Θυμίζουμε ότι το Βραβείο ΔΕΣΤΕ, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 χιλιάδων ευρώ, θεσμοθετήθηκε το 1999 ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής του Ιδρύματος «για τη στήριξη και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής τέχνης» και απονέμεται κάθε δύο χρόνια σ' έναν Ελληνα ή Κύπριο καλλιτέχνη που ζει είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Από το 2009, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ . με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με τη συνεργασία αυτή να εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Βήμα στους Νέους», με το οποίο το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει ένα διάλογο με τους νέους, ενημερώνει το κοινό για τη σύγχρονη δημιουργία και ενισχύει ένα δυναμικό περιβάλλον ανταλλαγής ιδεών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εικαστικά
Βραβεία/Απονομές
Μπιενάλε Βενετίας