Έντυπη Έκδοση

Μια Πολωνέζα υψίφωνος με ελληνικό «αυτί»

Η, γνωστή στη χώρα της, Katherina δίνει απόψε (14/10) συναυλία στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ερμηνεύοντας ό,τι αγαπάει περισσότερο: από Χατζιδάκι και Θεοδωράκη μέχρι Καλδάρα, Λοΐζο και Κουγιουμτζή!

Η μία είναι Πολωνή αλλά δηλώνει «Ελληνίδα στην ψυχή και στην καρδιά». Η άλλη είναι Ελληνίδα αλλά η Πολωνία υπήρξε η γενέτειρά της κι ο αγαπημένος τόπος των νεανικών της αναμνήσεων, μέχρι τα φοιτητικά της χρόνια που ήρθε για πάντα στην Ελλάδα. Ακολουθώντας αντίστροφη πορεία, η Πολωνή Katherina, σπουδαία υψίφωνος στη χώρα της και η Ελένη, που, ως παιδί πολιτικών προσφύγων, γνώρισε τι θα πει ξεριζωμός, τόσο ώστε τώρα να ασχολείται αφοσιωμένα με τα θέματα της ελληνικής ομογένειας, συναντήθηκαν κάπου στη μέση. Εγιναν φίλες κι αφού η Ελένη, ως μέλος της κοινότητας των Ελλήνων που επαναπατρίστηκαν από την Πολωνία, βοηθάει στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεργάτιδες. Εξ ου και το καθήκον της μεταφράστριας που ανέλαβε η Ελληνίδα: Αν και η Katherina μιλάει αρκετά καλά ελληνικά, φοβάται μήπως «αποσυντονιστεί» κάθε φορά που εκφράζεται τόσο παθιασμένα για το ελληνικό τραγούδι.

Βασικό συστατικό

Το ελληνικό τραγούδι έτσι όπως το εκπροσώπησε ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ξαρχάκος, ο Λοΐζος, ο Καλδάρας, ο Κουγιουμτζής κ.ά. είναι άλλωστε το βασικό συστατικό της συναυλίας που θα δώσει απόψε (14/10, 9 μ.μ.) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Στη συναυλία της, η Katherina θα ερμηνεύσει μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια των αγαπημένων της Ελλήνων συνθετών με τη συνοδεία μεικτής ελληνοπολωνικής ορχήστρας, στην οποία συμμετέχουν μουσικοί με κλασική παιδεία και μουσικοί του λαϊκού τραγουδιού, «προεξάρχοντος» του Μανώλη Καραντίνη στο μπουζούκι. Στη συναυλία θα ακουστούν όμως και έργα Σοπέν, με σολίστ τον πιανίστα Antoni Brozek και τον κιθαρίστα Marek Nosal. Τις διασκευές των τραγουδιών (ή καλύτερα τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους σε μια σπάνια σύζευξη διακριτικών στοιχείων από την πλούσια πολωνική κουλτούρα και υλικού από το θησαυρό της νεότερης ελληνικής μουσικής) έχει κάνει ο συνθέτης κι ενορχηστρωτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, άνθρωπος-κλειδί για τη σχέση της Katherina με την ελληνική μουσική. Μαζί έκαναν τον δίσκο «Αθήνα», που, περιλαμβάνοντας μερικά από τα τραγούδια που θα πει εκείνη στην αποψινή της συναυλία, κυκλοφόρησε στην Πολωνία πέρυσι. Ηδη τότε η Katherina είχε συμπληρώσει αρκετά χρόνια συστηματικής ενασχόλησης με τη μελέτη και ερμηνεία του ελληνικού έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.

«Ο Κωνσταντινόπουλος κάνοντας τις διασκευές για έναν δίσκο που προοριζόταν κυρίως για το πολωνικό κοινό, θέλησε να δείξει ότι η ελληνική μουσική μπορεί να παρουσιαστεί και σ' ένα μη ελληνόφωνο κοινό με μία πιο βαθιά, πιο κλασική ανάγνωση και όχι με τον "τουριστικό" τρόπο που παρουσιάζεται άλλες φορές», σχολιάζει η Ελένη που γνωρίζει καλά τη συγκεκριμένη ερμηνευτική προσέγγιση αφού η Katherina έχει συμμετάσχει συχνά σε εκδηλώσεις των Ελλήνων πρώην πολιτικών προσφύγων στην Πολωνία και στην Ελλάδα. Γι' αυτό ξέρει τι λέει όταν διεβεβαιώνει ότι αυτή η συναυλία θα έχει και μία επιπλέον ιδιαιτερότητα, καθώς πρώτη φορά η Πολωνή υψίφωνος θα εκλαϊκεύσει τόσο τις «ελληνικές» ερμηνείες της. Δεν είναι καθόλου εύκολο για πολλούς λόγους. Τους εξηγεί η ίδια η Katherina: «Αν και δεν έφυγα ποτέ από την κλασική μουσική -αντίθετα, το λυρικό ύφος ενυπάρχει στην ερμηνεία μου πάντα- , τα τελευταία χρόνια προσπαθώ να εκλαϊκεύω λίγο περισσότερο την προσέγγισή μου. Ετσι, αναπτύσσομαι κι εγώ ως ερμηνεύτρια. Οταν ερμηνεύει μια λυρική τραγουδίστρια οφείλει σε κάθε συλλαβή να τοποθετεί σωστά το στόμα της. Αυτό το κάνω επί χρόνια. Για να ερμηνεύσω σωστά αυτά τα τραγούδια έπρεπε λοιπόν να μάθω έναν άλλο τρόπο, να αλλάξω την τοποθέτηση της φωνής μου, την έκφραση του στόματος. Μέχρι και το μικρόφωνο πρέπει κάθε φορά να ρυθμίζεται διαφορετικά...».

Η επιπλέον μεγάλη δυσκολία που αντιμετώπισε η Katherina αφορούσε τη γλώσσα. Αν και λέει πως «δεν με ενδιαφέρει να τραγουδάω σαν Ελληνίδα γιατί δεν είμαι Ελληνίδα», επιδίωξε τη σωστή εκφορά του λόγου. «Αφιερώνω πολύ χρόνο και προσπάθεια σ' αυτό. Είναι δύσκολο, γιατί τα πολωνικά είναι τελείως διαφορετικά. Π.χ. εμείς δεν έχουμε "δ" ή "θ", που έπρεπε να μάθω να τα προφέρω εξαρχής».

Το πάθος της αντιτίθεται στην προκατάληψη μερικών απ' όσους ασχολούνται με την κλασική μουσική απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο είδος μουσικής. «Η μουσική είναι μία και χωρίζεται μόνον σε καλή και κακή», σχολιάζει κοφτά η ίδια.

Υπάρχει όμως ένα μεγάλο κίνητρο για την υψίφωνο, που, απόφοιτος της Σχολής Φωνητικής και Υποκριτικής της Μουσικής Ακαδημίας στο Katowice της Πολωνίας και υπότροφος του Ιδρύματος «Sobieski» στη Βαρσοβία, ήταν επί πέντε χρόνια χορωδός και μετά σολίστ του περίφημου πολωνικού Συγκροτήματος Τραγουδιού και Χορού «SΪlaΰsk»: Το πάθος της για την Ελλάδα. «Πριν αγαπήσω την ελληνική μουσική», λέει, «γνώρισα την Ελλάδα. Λάτρεψα τον ελληνικό πολιτισμό, την αρχιτεκτονική, τον αέρα, τον ήλιο, τη χώρα. Εχω έρθει πια 17 φορές, μαθαίνω μόνη μου ελληνικά, επικοινωνώ με τους Ελληνες φίλους μου στα ελληνικά, έχω διακοσμήσει το σπίτι μου με ελληνικά στοιχεία και στον τοίχο έχω βάλει ένα τεράστιο χάρτη για να ταξιδεύω νοερά».

Είναι ίσως ευκολότερο να αγαπάς αυτή τη χώρα, εξιδανικεύοντάς την απ' το εξωτερικό. Η Katherina, άλλωστε, δηλώνει αναρμόδια να μιλήσει για τα δεινά της οικονομικής κρίσης που έχουν πλήξει και τον πολιτισμό. «Μα και στην Πολωνία όπως και σ' όλο τον κόσμο πάνε όλο και λιγότερα χρήματα στον πολιτισμό», διαβεβαιώνει και η Ελένη. Οσο για την Katherina, είναι η ώρα να μας εξηγήσει...

- Πώς ανακαλύψατε κι αγαπήσατε τόσο την ελληνική μουσική;

«Στην αρχή ήταν τυχαία και άτακτα τα ακούσματά μου. Οταν είχα πια αγαπήσει την Ελλάδα και συνδεθεί μαζί της, άρχισα να ενδιαφέρομαι πιο ουσιαστικά και για τη μουσική της. Ακουσα όλα τα είδη της ελληνικής μουσικής και σιγά σιγά άρχισα να ανακαλύπτω ποιο απ' όλα άγγιζε περισσότερο την καρδιά μου. Κατέληξα σε ό,τι μου άρεσε και μου ταίριαζε περισσότερο. Αισθάνθηκα πολύ οικεία και με κάποιους Ελληνες ερμηνευτές που μου ταίριαζε ο τρόπος τους. Μερικούς μάλιστα τους αγάπησα τόσο πολύ, που δεν περνάει μέρα χωρίς να τους ακούσω έστω για λίγο. Η μία και μοναδική μου, η αγαπημένη μου, παραμένει η Χάρις Αλεξίου...».

**Εισιτήρια προπωλούνται στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210 - 3418579) και στα καταστήματα Public. Τιμή: 12 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Συναυλίες/Παρτι
Παραστάσεις
Συνεντεύξεις
Μουσική