Έντυπη Έκδοση

Η ισχύς εν τη ενώσει

523 συγγραφείς, διαννοούμενοι και καλλιτέχνες, με τον Μίκη Θεοδωράκη στην πρώτη γραμμή, κινητοποιούνται για να διατηρηθεί η ενιαία τιμή του βιβλίου

Η πλειονότητα του πνευματικού κόσμου ζητά να μην καταργηθεί η ενιαία τιμή του βιβλίου. Εχουμε χρόνια να δούμε τέτοια κινητοποίηση των διανοουμένων και συγγραφέων, η οποία δεν έχει τη σκέπη κάποιου κόμματος.

 Η συγκυβέρνηση έχει απέναντί της 523 «σκληρές» υπογραφές, όπως των Κικής Δημουλά, Μίκη Θεοδωράκη, Ντίνου Χριστιανόπουλου, Βασίλη Βασιλικού, Διονύση Σαββόπουλου, Μένη Κουμανταρέα. Το πλήρες κείμενο της διαμαρτυρίας:

Οι πιο κάτω που υπογράφουμε, θέλουμε να εκφράσουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την ενιαία τιμή του βιβλίου.

Ο νόμος περί ενιαίας τιμής είναι μία ρυθμιστική παράμετρος στην ελληνική αγορά του βιβλίου. Επέτρεψε τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στο μοναδικό πολιτιστικό προϊόν που παράγεται χωρίς καμία απολύτως κρατική βοήθεια ή επιδότηση.

Ο συγγραφέας, ο εκδότης και ο βιβλιοπώλης ζουν αποκλειστικά από το κοινό των αναγνωστών, περιορισμένο αριθμητικά αλλά δυναμικό στη χώρα μας. Είναι ακριβώς αυτός ο δυναμισμός που κάνει ακόμη και το μικρό συνοικιακό ή επαρχιακό βιβλιοπωλείο εξίσου απαραίτητα με τις μεγάλες επιφάνειες και τις αλυσίδες. Αυτός επιτρέπει να διακινούνται δοκίμια με μικρή αναγνωσιμότητα, απαιτητικά λογοτεχνικά έργα ή ποιητικές συλλογές που η ύπαρξή τους δεν μπορεί να υπαχθεί στον ανταγωνισμό των τιμών, όπως στα υπόλοιπα προϊόντα. Η ενιαία τιμή του βιβλίου επέτρεψε ο ανταγωνισμός να γίνεται με όρους ποιότητας και όχι ποσότητας.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου εφαρμόζεται ήδη με μεγάλη επιτυχία στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αγορές πολύ μεγαλύτερες από την ελληνική. Εκεί επέτρεψε την ύπαρξη ανεξάρτητων βιβλιοπωλείων, όπως και εκδοτών που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το έργο τους ως πολιτισμική προσφορά. Σε καιρούς κρίσης, όταν η αγορά παλεύει να αντέξει στους κραδασμούς μιας κατεστραμμένης οικονομίας, θεωρούμε εντελώς παράλογη και επιπόλαια την κατάργηση της ενιαίας τιμής.

Το ελληνικό βιβλίο είναι η κιβωτός της ελληνικής γλώσσας. Μιας γλώσσας με μεγάλη ιστορία, που όμως στο σημερινό κόσμο παραμένει περιορισμένη στα σύνορά της. Χρειάζεται τον κάθε αναγνώστη, όπως χρειάζεται και τον κάθε συγγραφέα, εκδότη ή βιβλιοπώλη. Το βιβλίο είναι ο κεντρικός πυρήνας της πνευματικής και πολιτισμικής ζωής. Εάν καταργηθεί η ενιαία τιμή, το ελληνικό βιβλίο θα αφεθεί στο έλεος ενός ολιγοπωλιακού ανταγωνισμού που θα αδιαφορεί για την ποιότητα του προϊόντος. Η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη.

Ζητούμε τη συμπαράσταση του πνευματικού κόσμου της χώρας, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, των θεσμών, όπως η Ακαδημία Αθηνών, για μια υπόθεση που αφορά την ίδια την τύχη της ελληνικής γλώσσας.

Το κείμενο υπογράφουν ανάμεσα σε άλλους και οι:

Κική Δημουλά, Χρήστος Γιανναράς, Ντίνος Χριστιανόπουλος, Γιώργος Γραμματικάκης, Θανάσης Βαλτινός, Μίκης Θεοδωράκης, Αλκη Ζέη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Ζυράννα Ζατέλη, Σωτήρης Δημητρίου, Μάρω Δούκα, Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάνης Βαρουφάκης, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, Μιχάλης Γκανάς, Σοφία Ζαραμπούκα, Ισίδωρος Ζουργός, Αθηνά Κακούρη, Γιάννης Καλπούζος, Γιώργος Κοντογιώργης, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Μένης Κουμανταρέας, Σταύρος Λυγερός, Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης, Θάνος Μικρούτσικος, Κώστας Μουρσελάς, Ελένη Πριοβόλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Περικλής Σφυρίδης, Σώτη Τριανταφύλλου, Ευγενία Φακίνου, Χρήστος Χωμενίδης, Χάρης Βλαβιανός, Γιάννης Κακουλίδης και Γιάννης Ξανθούλης. 7

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Βιβλιοπωλεία
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις
Λογοτεχνία
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
Βιβλίο