Έντυπη Έκδοση

Στο Φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο Α la Grecque», που ξεκινά στις 6 Μαΐου στο Ιδρυμα Κακογιάννης

Η Μήδεια και ο Πάπας επί σκηνής

* Συνεισφέρουμε στην ανανέωση των πρακτικών του γαλλικού σύγχρονου θεάτρου στην Ελλάδα, στεκόμενοι κυρίως στο πλευρό της νέας γενιάς καλλιτεχνών και του κοινού

Ζαν Ζενέ, Κλοντίν Γκαλεά, Μισέλ Βιναβέρ, Ζαν-Ρενέ Λεμουάν και Μαρί Ντιάιγ, οι δραματουργοί. Γιάννης Σκουρλέτης, Θέμελης Γλυνάτσης, Θανάσης Σαράντος, Βασίλης Μαυρογεωργίου και Λευτέρης Γιοβανίδης, οι σκηνοθέτες. Εφη Γιαννοπούλου, Δημήτρης Δημητριάδης, Ασημένια Ευθυμίου, Δήμητρα Κονδυλάκη και Ανδρέας Στάικος, οι μεταφραστές.

Σκηνή από την «Αναζήτηση εργασίας» του Μ. Βιναβέρ, για τη σύγχρονη καπιταλιστική εργασιακή ζούγκλα (20-23/5), σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου Σκηνή από την «Αναζήτηση εργασίας» του Μ. Βιναβέρ, για τη σύγχρονη καπιταλιστική εργασιακή ζούγκλα (20-23/5), σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου  Πρωτοκλασάτα τα ονόματα της ελληνογαλλικής θεατρικής σύμπραξης «Το Γαλλικό Θέατρο Α la Grecque», ήτοι του Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου που ξεκινά στο Ιδρυμα Μ. Κακογιάννης την Τρίτη 6 Μαΐου και διαρκεί έως και την Τρίτη 3 Ιουνίου.

Μια σύμπραξη με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (στο πλαίσιο του προγράμματος «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία 2014») στην οποία, χάρις ακριβώς στα πέντε γαλλικά θεατρικά έργα που μεταφράστηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα συνυπάρξουν επί σκηνής εργοδότες και εργαζόμενοι, αφεντικά και υπηρέτες, ακρότητα και κυνισμός, ο καπιταλιστικός κόσμος, η μοναξιά, η αναζήτηση ατομικής ταυτότητας, η άρνηση της ετερότητας, η ουτοπία της συνύπαρξης, τα βασανιστήρια και η βία, οι σεξουαλικές φαντασιώσεις. Ακόμα και η Μήδεια και ο Πάπας!

«Η ζωντάνια, ο ενθουσιασμός και το ταλέντο των συγγραφέων, των ηθοποιών και των σκηνοθετών προκαλούν θαυμασμό», επεσήμανε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Olivier Descotes, για να προσθέσει ότι με τη συνδιοργάνωση: «Συνεισφέρουμε στην ανανέωση των πρακτικών του γαλλικού σύγχρονου θεάτρου στην Ελλάδα, στεκόμενοι κυρίως στο πλευρό της νέας γενιάς καλλιτεχνών και του κοινού».

Τη «Μήδεια» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν θα ενσαρκώσει η Δήμητρα Ματσούκα (27-30/5) Τη «Μήδεια» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν θα ενσαρκώσει η Δήμητρα Ματσούκα (27-30/5) «Κάψουλα» που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του έργου του Ζενέ χαρακτήρισε το άπαιχτο στην Ελλάδα, ανολοκλήρωτο έργο του Ζαν Ζενέ «Εκείνη» (που θα παρουσιαστεί 6-9/5) ο Γ. Σκουρλέτης.

«Βίαιο, σκοτεινό και θλιμμένο» αποκάλεσε το «Στο χείλος» της Κλοντίν Γκαλεά (Μεγάλο Βραβείο Θεατρικής Λογοτεχνίας 2011), που θα παρουσιαστεί 10-14/5, ο σκηνοθέτης Θέμελης Γλυνάτσης. Με αφορμή μια από τις αποτρόπαιες φωτογραφίες από τις φυλακές του Αμπου Γκράιμπ που δημοσίευσε η Washington Post, το 2004, η Γκαλεά εξερευνά τη θέση μιας σύγχρονης Ευρωπαίας συγγραφέως απέναντι στη θηριωδία του πολέμου, την πολιτική, τον έρωτα, τη μνήμη και την εικόνα αναζητώντας την εξιλέωση.

«Η Αναζήτηση εργασίας», έργο σε 30 θραύσματα, του Μισέλ Βιναβέρ (20-23/5), σε σκηνοθεσία Θ. Σαράντου, ανιχνεύει την έννοια της εργασίας στον καπιταλιστικό κόσμο. Ως ένα πολιτικό έργο που όμως δεν γίνεται στρατευμένο ή καταγγελτικό το περιέγραψε η μεταφράστριά του Δήμητρα Κονδυλάκη.

Η ηρωίδα στο «Μήδεια, ένα μανιασμένο ποίημα» του Ζαν-Ρενέ Λεμουάν, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη (με Μήδεια τη Δήμητρα Ματσούκα, από 27 ώς 30/5) είναι το αντικείμενο εκμετάλλευσης και χλεύης «σ' έναν κόσμο που αρνείται την ετερότητα, ασκώντας τη δική του νομιμοποιημένη βία».

«Εκείνη», του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Γ. Σκουρλέτη (6-9/5) «Εκείνη», του Ζαν Ζενέ, σε σκηνοθεσία Γ. Σκουρλέτη (6-9/5) Στη «Χίλντα» της βραβευμένης με Femina (2001) και Goncourt (2009) Μαρί Ντιάιγ (31/5-3/6) πρωταγωνιστούν μία νεαρή υπηρέτρια και η κυρία της.

Οι δώδεκα ηθοποιοί που συμμετέχουν στη διοργάνωση είναι οι Πολύδωρος Βογιατζής, Μιράντα Ζησιμοπούλου, Ορέστης Καρύδας, Αγγελική Καρυστινού, Αννα Κουτσαφτίκη, Νέστορας Κοψιδάς, Ασπασία Κράλλη, Βασίλης Μαργέτης, Δήμητρα Ματσούκα, Νικόλας Πιπεράς, Θανάσης Σαράντος και Στράτος Τζώρτζογλου.

Με αφορμή το φεστιβάλ τρία από αυτά τα θεατρικά θα κυκλοφορήσουν από τις εκδόσεις Αγρα, στον τρίτο τόμο της συλλογής «Σύγχρονο γαλλικό θέατρο».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

Κανένα σχόλιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 0

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Ιδρύματα
Φεστιβάλ