Έντυπη Έκδοση

Εκλεισε το εργαστήριο τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας

Σε φωλιές ποντικών κινδυνεύουν να μετατραπούν τα σπαράγματα των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου της Θήρας, καταγγέλλει ο διευθυντής των ανασκαφών του Ακρωτηρίου Χρίστος Ντούμας.

Πρώτη φορά μετά το 1967, έκλεισε το εργαστήρι συντήρησης των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου ελλείψει χρημάτων...

Η ανασκαφή στο Ακρωτήρι ξεκίνησε από τον καθηγητή Σπ. Μαρινάτο το 1967. «Από τότε μέχρι και πριν 3-4 χρόνια, το ΥΠΠΟ επιχορηγούσε την Αρχαιολογική Εταιρεία γι' αυτήν την ανασκαφή. Μετά σταμάτησε. Απλώς έπαψε να στέλνει χρήματα».

Από τα σημαντικότερα ευρήματα που καθιστούν μοναδική αυτήν την ανασκαφή, δημιουργώντας μια βιβλιογραφία εκατοντάδων τίτλων διεθνώς σε πολλές γλώσσες, είναι οι τοιχογραφίες. «Αυτές οι τοιχογραφίες», εξηγεί ο Χρίστος Ντούμας, «βρίσκονται σε κατάσταση κατακερματισμού. Ομως οι συντηρητές μας έχουν καταφέρει να μαζεύουν αυτά τα σπαράγματα και σταδιακά να τα συναρμολογούν ώστε σήμερα να απολαμβάνουμε μεγάλες τοιχογραφικές συνθέσεις του 1600 π.Χ.».

Το εργαστήρι, που ξεκίνησε το 1967 και οργανώθηκε από συντηρητές του κύρους του Τάσου Μαργαριτώφ και του Σταύρου Μπαλτογιάννη, έγινε το λίκνο όπου δημιουργήθηκαν 3 γενιές συντηρητών μεγάλης ολκής. Πριν χρόνια βρεθήκαμε κι εμείς εκεί, και δεν θα ξεχάσουμε τους συντηρητές να συμπληρώνουν σιγά σιγά τα απίστευτα παζλ των τοιχογραφιών, θυμίζοντας χειρουργούς σε επέμβαση.

«Μέχρι πέρυσι καταφέρναμε και λειτουργούσαμε το Εργαστήρι με χορηγίες ιδιωτών-φίλων της ανασκαφής», εξηγεί ο Χρ. Ντούμας. «Ομως πρώτη φορά φέτος το Εργαστήρι έκλεισε. Δύο κοπέλες βρήκαν δουλειά στην Αίγυπτο και μετανάστευσαν. Πώς θα ζήσουν εδώ; Χάνω τους συντηρητές μου -κι αν αυτό κρατήσει για πολύ θα τους χάσω οριστικά. Το Εργαστήρι πρέπει να ξαναλειτουργήσει!».

Το κόστος λειτουργίας των εργαστηρίων, μαθαίνουμε, είναι της τάξης των 5-6.000 ευρώ τον μήνα. «Δηλαδή ισοδυναμεί με το μισθό που εισπράττει ένας μόνο από τους αργόσχολους συμβούλους των υπουργών...».

Ο Χρήστος Ντούμας θυμάται μια συνάντησή του το 1977 με τον τότε υπουργό Πολιτισμού, «τον διαπρεπή επιστήμονα Κωνσταντίνο Τρυπάνη, που τον είχα συναντήσει για τις ανάγκες της ανασκαφής. Τότε μου είχε πει: «Η ανασκαφή αυτή πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια. Είναι μοναδική στον κόσμο και δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που δεν θα την ενισχύσει. Σήμερα διαψεύδεται. Και μάλιστα από μια κυβέρνηση της οποίας τόσο ο πρόεδρος όσο και ο αντιπρόεδρος έχουν χρηματίσει υπουργοί Πολιτισμού...».

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

9 σχόλια

1 Ο/Η ifigeneia sigala έγραψε: (πριν 6 έτη)
ΝΤΡΟΠΉ !!Ο ΑΡΧΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΣ .ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΟΝΟ 5 ΕΥΡΩ ,ΠΟΣΟ ΠΟΛΥ ΧΑΜΗΛΟ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ,ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΑΝ ΥΠΕΡΔΙΠΛΑΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ !!
2 Ο/Η Δημήτρης έγραψε: (πριν 6 έτη)
Μας αρκεί να δύει ο ήλιος στην Σαντορίνη και να καταφθάνουν καραβιές τουριστών! Να γίνεται και κανένας γάμος γιαπωνέζων!
3 Ο/Η Μαριλένα έγραψε: (πριν 6 έτη)
Η παιδεία ενός λαού εξαρτάται άμεσα και από την εκτίμηση που δείχνει στα προγονικά κληροδοτήματα. Ειδικά οι Έλληνες που έχουμε "περιουσία" ολόκληρη θα έπρεπε να τη μοιραζόμαστε με όλους, να την προβάλλουμε και να αισθανόμαστε υπερήφανοι αντί να αναλωνόμαστε, όπως σωστά αναφέρει ο Δημήτρης, στην εύκολη απόκτηση χρήματος...
4 Ο/Η Αργυρώ έγραψε: (πριν 6 έτη)
Μαζέψτε υπογραφές!!! Απαράδεκτο. Υπογραφές και κατευθείαν στον απαράδεκτο Υπουργό
5 Ο/Η Μάριος Βερέττας έγραψε: (πριν 6 έτη)
Η ξεφτίλα της δικομματικής κυβέρνησης στο απόγειο...
6 Ο/Η Βλαντωνόπουλος γιάννης έγραψε: (πριν 6 έτη)
πολύ σωστά! καλό θα ήταν πάντως να αναφέρεστε σε όλα τα εργαστήρια και όχι μόνο στις τοιχογραφίες, γιατι είναι οι κράχτες των χορηγών.................
7 Ο/Η Kατερίνα έγραψε: (πριν 6 έτη)
Γιατί απορούμε; Ανύπαρκτος υπουργίσκος, ανεπαρκής και απαράδεκτος.
Αυτό που προτάθηκε για υπογραφές είναι αυτό που κοστίζει στην εικόνα του. Το θέμα είναι ποιους θα ευαισθητοποιήσει.
Κρίμα και με πονάει για ό,τι γίνεται και στο χώρο του πολιτισμού.
8 Ο/Η James W. Peppers έγραψε: (πριν 6 έτη)
This is a modern Greek tragedy. How could the Greek government allow this to happen? They have found money to pay feckless advisors, but there is no money for such an important Greek treasure. While they crow about entering the markets, they let this country's heritage crumble and mumble ti na kanoume? It is not the first time in Greek history that the Greeks have shown indifference to their heritage. I hope that the elections today will send a message to the esteemed Greek leaders that they are finished and that someone new is going to be in charge very soon. Let's hope that these new leaders will show the competence that has been sorely lacking until now.
9 Ο/Η Aegeum έγραψε: (πριν 6 έτη)
Please, translate this new to English, it's necessary to share to the world!
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 9

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Αρχαιολογία
Νησιωτική Ελλάδα