Έντυπη Έκδοση

Θέατρο στο σαλόνι

Οι παραστάσεις του «Πρόχειρου Θεάτρου» της Δέσποινας Γκάτζιου γίνονται σε έναν απρόσμενο χώρο: το σπίτι της! Και συγκεκριμένα στο σαλόνι του σπιτιού της, μιας διατηρητέας μονοκατοικίας του 1890 στου Φιλοπάππου (Φιλοπάππου 39).

 «Δεν κάνουμε σκηνικές επεμβάσεις στον χώρο», μας εξήγησε. «Απλώς μεταφέρουμε την δομή των επίπλων. Διότι θέλουμε να κρατηθεί αυτή η αίσθηση του προσωπικού χώρου». Ετσι, τη νέα της δουλειά, «Το Φονικό της Ιζαμπέλας Μόλναρ», μια δραματοποιημένη ανάγνωση του ομώνυμου διηγήματος του Δημήτρη Χατζή, θα την απολαύσουμε καθισμένοι στους καναπέδες, τις πολυθρόνες και την τραπεζαρία της ηθοποιού και σκηνοθέτριας. Γι' αυτό άλλωστε και απαιτείται κράτηση: μάξιμουμ είκοσι άτομα την φορά μπορούν να παρακολουθήσουν την ανάγνωση.

Ηθοποιός με οκταετή θητεία στη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή (στην «Αντιγόνη» ήταν και βοηθός του) και στο Εθνικό Θέατρο, και συνεργασίες με Δήμο Αβδελιώδη, Αγγελο Μέντη και Αννα Κοκκίνου στη «Σφενδόνη», η Δέσποινα Γκάτζιου έχει εμπειρία και στη σκηνοθεσία. Γιατί «Πρόχειρο Θέατρο;» την ρωτάμε. «Δεν έχει να κάνει με την προχειρότητα -κάθε άλλο. Η βάση μας είναι το αρχαίο δράμα και η δουλειά μας είναι εξαιρετικά αυστηρή και ακραία δύσκολη. Η ονομασία "Πρόχειρο" έχει να κάνει με το ότι ως αφετηρία για την δουλειά μας χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε υλικό μπορεί να βρεθεί στα χέρια μας με πρόχειρο τρόπο». Από το 2000 «δουλεύουμε νυχθημερόν χωρίς να γνωρίζουμε αν ο κόπος μας θα έχει αντίκρισμα -με την έννοια του να φτάσει τελικά στο κοινό. Διότι δεν έχουμε την οικονομική δυνατόητα να νοικιάσουμε χώρο».

«Ολες οι πρόβες του Προχειρου Θεάτρου γίνονται, εδώ, στο σπίτι μου. Αυτό είναι το εργαστήριο μας όλα αυτά τα χρόνια». Και οι αντιδράσεις του κοινού; «Ενθουσιώδεις. Στο τέλος άλλωστε της βραδιάς του προσφέρουμε σπιτικό κρασί με ελιές από τον ελαιώνα μας που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Και ακολουθεί συζήτηση».

Κάθε Κυριακή στις 7.30 μ.μ. (τηλ. 2109230918, 6972970622).

ΕΥ. ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Παραστάσεις