Ηλεκτρονική Έκδοση

Τοξικό το φρενάρισμα

Σωματίδια από τα δισκόφρενα «απειλούν» τα πνευμονικά κύτταρα

Η απελευθέρωση σωματιδίων από τα τακάκια των δισκόφρενων βλάπτουν τα κύτταρα των πνευμόνων του οδηγού και των συνεπιβατών ενός αυτοκινήτου καθώς επίσης ευρύτερα και των κατοίκων μιας πόλης, σύμφωνα με νέα ελβετική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το απότομο φρενάρισμα, όπως σε περιπτώσεις ανάγκης, προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά για την υγεία. Επίσης, υποστηρίζει ότι ακόμα και το φυσιολογικό φρενάρισμα είναι δυνητικά τοξικό για τα κύτταρα του ανθρώπου.

Η έρευνα έγινε από την Μπάρμπαρα Ρότεν Ρουτισάουερ και τον Πέτερ Γκερ του πανεπιστημίου της Βέρνης καθώς και τον Μίκαελ Ρίντικερ του Ινστιτούτου Εργασίας και Υγείας της Λωζάνν. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης Particle and Fibre Toxicology.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φρένα συνεισφέρουν μέχρι το 20% των συνολικών εκπομπών των οχημάτων. Ωστόσο, οι συνέπειες για την υγεία από τα σωματίδια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστες, καθώς δεν έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα.

Τα μέταλλα στα σωματίδια που εκπέμπουν τα φρένα, σύμφωνα με τη μελέτη, μπορούν να προκαλέσουν "οξειδωτικό στρες" στα κύτταρα, ιδίως εκείνα των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα σωματίδια των φρένων περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, χαλκού και οργανικού άνθρακα. Ως εκ τούτου, η έκθεση σε αυτά τα στοιχεία προκαλεί αυξημένες ενδείξεις οξειδωτικού στρες και φλεγμονής στα κύτταρα, οι οποίες αυξάνονται όσο περισσότερο πατά το φρένο ο οδηγός.

Για το λόγο αυτό, οι ερευνητές συστήνουν περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθούν ακριβώς οι μηχανισμοί επίδρασης στα κύτταρα.

Όπως αναφέρουν, χρειάζονται παρεμβάσεις, όπως ήδη έχει συμβεί με τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές σωματιδίων από τα φρένα και να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία