Ηλεκτρονική Έκδοση

Ο οργανισμός γνώριζε αλλά δεν αποκάλυψε ποτέ αυτές τις οικονομικές σχέσεις

Συνεργάτες φαρμακοβιομηχανιών οι σύμβουλοι του ΠΟΥ για την πανδημία

Οι τεχνοκράτες που συμβούλεψαν μέσω εκθέσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τις κυβερνήσεις να αγοράσουν εμβόλια για να καταπολεμήσουν την πανδημία της γρίπης, είχαν οικονομικές σχέσεις με τις φαρμακευτικές βιομηχανίες. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από έρευνα που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Έρευνα του British Medical Journal και της βρετανικής ΜΚΟ Bureau of Investigative Journalism  εμφανίζει ότι οι οδηγίες που εκδόθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2004, συγγράφηκαν από τρεις επιστήμονες που είχαν στο παρελθόν αποζημιωθεί για άλλες εργασίες τους από τη Roche, που παρασκεύασε το Tamiflu και την GlaxoSmithKline (GSK), που παρασκεύασε το Relenza.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες αποταμίευσαν περισσότερα από 7 δισ. δολάρια από φάρμακα που αγόρασαν οι κυβερνήσεις.

Η Βρετανία που δαπάνησε περίπου 1 δισ. στερλίνες για αγορά φαρμάκων και εμβολίων, διεξαγάγει τώρα έρευνα για το κόστος της κίνησης αυτής στους φορολογούμενους. Η Ελλάδα παρήγγειλε περίπου 8 εκατ. δόσεις εμβολίων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία, αρνήθηκαν ωστόσο να συμμετάσχουν στην πανικόβλητη αγορά φαρμάκων και εμβολίων όταν ο ΠΟΥ ανακοίνωσε το ξέσπασμα της νέας γρίπης πριν ένα χρόνο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καταθέσει μια καταδικαστική έκθεση για το πώς η έλλειψη διαφάνειας στην λήψη αποφάσεων, προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό για τις πανδημίες.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν απέκρυψαν ποτέ τους οικονομικούς και επαγγελματικούς τους δεσμούς με τη βιομηχανία, δηλώνοντας ανοιχτά ότι συμμετείχαν σε έρευνες και σεμινάρια των εταιρειών, ο ΠΟΕ δεν αποκάλυψε ποτέ επισήμως αυτές τις σχέσεις στην εξαμηνιαία έκθεση του 2004.

Αντ' αυτού ανέφερε: "Οι χώρες που μελετούν την χρήση αντιϊκών στο πλαίσιο της καταπολέμησης πανδημίας, θα πρέπει να αποθεματοποιήσουν εκ των πρότερων σκευάσματα".

Οι ειδικές οδηγίες για αντιϊκά συγγράφηκαν από τον καθηγητή Fred Hayden. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε με email, σύμφωνα με την Guardian ότι είχε αμειφθεί από τη Roche για διαλέξεις και συμβουλευτικές εργασίες κατά την περίοδο που οι οδηγίες γράφονταν και δημοσιεύονταν. Ο ίδιος πληρώθηκε από την GSK για την παροχή συμβουλών και μαθημάτων έως το 2002. Το προηγούμενο έτος ο Hayden ήταν επίσης ένας από τους συγγραφείς έρευνας της Roche για το μελλοντικό φάρμακο Tamiflu.

Ο καθηγητής Arnold Monto ήταν ο συγγραφές του σημείου των οδηγιών του ΠΟΥ, που αφορούσε στη χρήση του φαρμάκου σε περίπτωση πανδημίας. Μεταξύ 2000 και 2004, κατά την περίοδο συγγραφής των οδηγιών, ο Monto είχε παραδεχθεί ότι είχε δεχθεί αμοιβές για τη συμβολή του σε έρευνες της Roche και της GSK. Το γεγονός δεν αναφέρθηκε ωστόσο στο παράρτημα που δημοσιεύθηκε από τον ΠΟΥ.

Όταν ο ίδιος ρωτήθηκε από την Guardian αν είχε υπογράψει κάποιο έγγραφο για σύγκρουση συμφερόντων για τον ΠΟΥ, ο καθηγητής Monto δήλωσε "Έντυπα για σύγκρουση συμφερόντων ζητούνται πριν από κάθε συμμετοχή σε συναντήσεις του ΠΟΥ".

Ο τρίτος επιστήμονας, καθηγητής Karl Nicholson, που εργάστηκε για τον ΠΟΥ όσον αφορά στην πανδημία της γρίπης, είχε δεχθεί χορηγία από τις δύο φαρμακευτικές εταιρείες το 2003, σύμφωνα με δική του δήλωση. Παρόλο που οι δηλώσεις αυτές είχαν γίνει πριν τη συγγραφή του παραρτήματος, δεν αναφέρθηκε σε αυτό σύγκρουση συμφερόντων. Ο Nicholson επεσήμανε ότι είχε για τελευταία φορά "οικονομικές σχέσεις" με τη Roche το 2001.

Όταν ρωτήθηκε αν είχε υπογράψει δήλωση που να ξεκαθαρίζει τη σχέση του με άλλες εταιρείες για τον ΠΟΥ, ο ίδιος απάντησε: “Ο ΠΟΥ απαιτεί από τους συμμετέχοντες των συναντήσεων, όπως αυτές που πραγματοποιήθηκαν το 2002 και το 2004, να συμπληρώσουν δηλώσεις για σύγκρουση συμφερόντων".

Τα σχόλια έχουν κλείσει για αυτό το άρθρο

6 σχόλια

1 Ο/Η Aγύριγο κεφάλι έγραψε: (πριν 9 έτη)
Ωραία .Εχουμε εκτός από τις ποινικές ευθύνες και αγωγή αποζημίωσης υλικής και ιδιία ηθηκής βλάβης πολλών εκατομυρίων ευρώ κάθε ενός που έκανε το εμβόλιο τόσο κατά του οργανισμού υγείας, όσο και αδιαιρέτως και εις ολόκληρο μετά τούτου ενεχομένου και κατά κάθε ενός από αυτούς που συμμετείχαν εις την έκδοση της απόφασης περί υποδείξεως εις το κοινό προς πραγματοποίηση του εμβολιασμού.
Η αγωγή αυτή μπορεί να ασκηθεί και ενώπιον των ελληνικών πολιτικών δικαστηρίων.
Είναι ο μόνος τρόπος γιά να μάθει ο κάθε ένας να λειτουργεί υπεύθυνα και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της διαφθοράς αλλά και επιστροφής από τον διεφθαρμένον του προϊόντος (του κέρδους) της τοιαύτης αδίκου, παρανόμου και υπαιτίας πράξεως του.
2 Ο/Η AIAS έγραψε: (πριν 9 έτη)
ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ- ΑΠΟΘΗΚΗ Η ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ- 6 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥΣ Η ΟΤΑΝ ΛΗΞΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΣΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΗΞΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ Η ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ......
3 Ο/Η NIKAP έγραψε: (πριν 9 έτη)
'''ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΒΟΣΚΟΥ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΕ ΛΥΚΟΣ-ΛΥΚΟΣ'' ΤΗΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ...
ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΟ..
ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΓΩΓΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΛΟΓΙΚΗ ΟΥΤΕ ΑΝΓΚΗ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΛΕΧΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΕΤΟΧΗ Σ' ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΩΧΘΟΥΝ.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΠΟΝΑΝΕ...
ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ Ο ΒΟΣΚΟΣ ΘΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΥΚΟ..ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ...
4 Ο/Η Κώστας Παπαϊωάννου έγραψε: (πριν 9 έτη)
Τσαρλατάνοι! Τσαρλατάνοι του κερατά! Και καθηγητές! Αλλά. πολύ αμφιβάλλω αν θα τους πει ο Π.Ο.Υ. "βρε ουστ, παληόσκυλα"...
5 Ο/Η ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ έγραψε: (πριν 9 έτη)
ίσως έχει έρθει η ώρα για τα Μ.Μ.Ε. να ξεσκεπάσει την υπόθεση φαρμακοβιομηχανίας και να ψάξουμε όλοι μαζί να βρούμε τη γεννεολογία όλης αυτής της κατασκευασμένης ηθικής των φαρμάκων.
Είναι ξεκάθαρη χυδαιότητα να νομιμοποιείται από τους εκπροσώπους της δημόσιας υγεία αυτός ο νιχιλισμός. Πέρα από το πόθεν έσχες ας ψάξουμε όλοι μαζί αυτούς τους καθηγητές ιατρικής που έχουν σπουδάσει, με τι τρόπο συνταγογραφούν και πως κρύβονται πίσω από τους θεσμούς για να καθρεφτίζονται καλύτερα απέναντι στον μέσο έλληνα.
Τότε όλοι θα καταλάβουμε ότι έχουν διοριστεί στη ζωή με ρουσφέτι και απλά αντανακλούν τις νόρμες που μάθανε στους γυναικονίτες,στα κατηχητικά αλλά και στα ναρκισσιστικ'α περιβάλλοντα που μεγάλωσαν
Ας βγουν τα παπαδοπαίδια τους τύπου Πέτρου Μαλίτα να μιλήσουν για τις φαρμακοβιομηχανίες και τους καθηγητές ιατρικής του χειρότερου ιστορικοπολιτικού γίγνεσθαι παγκοσμίως.
Δυστυχώς ο οίκτος γι'αυτούς είναι το αντικείμενο σπουδών και εργασίας. Είναι τόσο δουλοπρεπείς που θ' αγαπήσουν περισσότερο τον οίκτο γι' αυτά που έχουν κάνει παρά την αλήθεια.
6 Ο/Η Δανάη έγραψε: (πριν 9 έτη)
Συμφωνώ, ότι είναι καθήκον του ΠΟΥ να είναι διαφανής και να ενημερώνει την επιστημονική κοινότητα και τον υπόλοιπο κόσμο για πιθανά διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Το να φτάσει κανείς στο συμπέρασμα όμως, ότι η πανδημία ήταν κατασκευασμένη, μόνο και μόνο επειδή 3 επιστήμονες είχαν δουλέψει κάποια στιγμή για φαρμακευτικές εταιρίες είναι άτοπο.

Όταν τα υπουργεία υγείας ανά τον κόσμο προμηθεύτικαν φάρμακα και εμβόλια κανείς δεν ήξερε πια θα ήταν η πορεία το ιού. Μιά από τις περιπτώσεις ήταν ότι ο ιός θα ήταν,σε μεγάλο βαθμό, θανατηφόρος. Η αντίθετη περίπτωση ήταν αυτό που τελικά συνέβη. Θα προτιμούσατε να μην είχε προετοιμαστεί η χώρα σας για τη χειρότερη περίπτωση; Θα προτιμούσατε να έβαζε τα χρήματα πάνω από την ζωή σας;
Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας 6

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Διεθνείς Οργανισμοί
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση