Ηλεκτρονική Έκδοση

Συναγερμός για το βακτήριο των λαχανικών

Τελευταία ενημέρωση:

Άλλος ένας ασθενής έχασε τη ζωή του από το βακτήριο των λαχανικών E. Coli, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων στη Γερμανία σε 11, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Την εισαγωγή λαχανικών απαγορεύουν οι χώρες, η μία μετά την άλλη.

Μια γυναίκα 91 ετών, η οποία αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας, πέθανε την Κυριακή στο Πάντερμπορν αφού μολύνθηκε από το εντεροαιμορραγικό E. coli (EHEC). Η γυναίκα αυτή έγινε, έτσι, το πρώτο θύμα εκτός βόρειας Γερμανίας. Η ασθενής εμφάνισε το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο (ΟΑΣ), που προκαλεί από απλές ως θανάσιμες αιμορραγικές διάρροιες.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί, στην πλειοψηφία τους γύρω από το Αμβούργο, και από αυτούς τουλάχιστον 319 ασθενείς έχουν εμφανίσει ΟΑΣ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, όπως ονομάζεται το γερμανικό ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου επιδημιών.

Οι αρχές στη Γερμανία «κάλεσαν τους πολίτες να μην καταναλώνουν λαχανικά που χρησιμοποιούνται για σαλάτες ώσπου να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια (σχετικά με την μόλυνση) και οι Γερμανοί καταναλωτές ακολουθούν τη συμβουλή», δήλωσε εκπρόσωπος της CBL, του συνδέσμου των εταιρειών λιανικής πώλησης τροφίμων.

Η Γερμανία αποδίδει το ξέσπασμα σε βιολογικά αγγουράκια που εισάγονται από την Ισπανία. Ωστόσο, η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Λέιρε Παχίν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη, κανένα στοιχείο» που να υποστηρίζει τις κατηγορίες αυτές. Η ισπανική κυβέρνηση ανέφερε πως η υπουργός Αγροτικών Υποθέσεων Ρόζα Αγκιλάρ θα ζητήσει από τη Γερμανία να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την μόλυνση. Η Ισπανία θα ζητήσει από την ΕΕ αποζημίωση για την «ανεπανόρθωτη και άδικη» ζημία που έχει προκαλέσει η υπόθεση στα ισπανικά λαχανικά, δήλωσε η Αγκιλάρ.

Υπουργοί της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων επρόκειτο να συναντηθούν αργότερα σήμερα στο Βερολίνο για να συζητήσουν σχετικά με το θέμα.

Απαγορεύουν τις εισαγωγές Βέλγιο και Ρωσία

Οι αρχές του Βελγίου αποφάσισαν να απαγορεύσουν προσωρινά τις εισαγωγές αγγουριών από δύο ισπανικές εταιρίες διανομής, τα προϊόντα των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι προκάλεσαν μαζική μόλυνση στη Γερμανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Γεωργίας του Βελγίου.

«Ζήτησα από την ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφάλειας της αλυσίδας τροφίμων (Afsca) να απαγορεύσει τις εισαγωγές αυτών των δύο εταιρειών», δήλωσε η Σαμπίν Λαριέλ στο περιθώριο μιας συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ντέμπρετσεν, στην ανατολική Ουγγαρία. Η υπόθεση καταδεικνύει τα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης, εκτίμησε. «Ένα πρόβλημα με τα ισπανικά αγγουράκια και η Ευρώπη τρέμει», είπε η Λαριέλ.

Η Ρωσία επίσης απαγόρευσε σήμερα τις εισαγωγές λαχανικών από τη Γερμανία και την Ισπανία και απείλησε ότι θα απαγορεύσει τις παραδόσεις και από όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. "Δώσαμε εντολή να τα μπλοκάρουν στα σύνορα", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκενάντι Ονιτσένκο. "Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει, θα αποκλείσουμε όλα τα λαχανικά από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση".

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν προειδοποιήσεις για τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση εισαγόμενων λαχανικών και οι επιθεωρητές δημόσιας υγείας απομακρύνουν προϊόντα από τη Γερμανία και την Ισπανία από τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, πρόσθεσε ο Ονιτσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Η Ρωσία είναι μια πολύ σημαντική αγορά για τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά, ιδίως την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Απαγόρευση εξαγωγών από την Ολλανδία στη Γερμανία

Οι εξαγωγές λαχανικών από την Ολλανδία στη Γερμανία έχουν σταματήσει σχεδόν πλήρως από χθες το απόγευμα, μετά την μαζική δηλητηρίαση, δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Γεωργίας Χανς Μπλέκερ.

Οι εξαγωγές ολλανδικών λαχανικών στη Γερμανία φθάνουν τα 10 εκατ. ευρώ εβδομαδιαίως.   

Οι εξαγωγές των ολλανδικών αγγουριών στη Γερμανία έχουν υποστεί καθίζηση μετά την μόλυνση με E. coli μετέδωσε νωρίτερα σήμερα το ολλανδικό ραδιοφωνικό δίκτυο NOS.

Η Ολλανδία είναι μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγγουριών διεθνώς με ετήσια παραγωγή 1,6 δισ., τα μισά εκ των οποίων εξάγονται στη Γερμανία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Γερμανία
Ισπανία
Διατροφή και Διαιτολογία
Ουγγαρία
Για το ίδιο θέμα
«Επιδημία» η μόλυνση από το βακτήριο των λαχανικών
Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα ισπανικά αγγούρια
Εξαπλώνεται η μόλυνση από το βακτήριο E. Coli
Αυξάνονται τα θύματα από το βακτήριο των λαχανικών
Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα ισπανικά αγγούρια