Ηλεκτρονική Έκδοση

Αυξάνονται τα θύματα από το βακτήριο των λαχανικών

Κανένας κίνδυνος για την Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας

Τελευταία ενημέρωση:

Στους 16 ανέρχεται ο αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη από το βακτήριο των λαχανικών Ε.Coli. Εκατοντάδες άλλοι έχουν νοσήσει από αυτό, την ώρα που επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας του κρατιδίου του Αμβούργου, Κορνέλια Πρίφερ Στορκς.

"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι τα περιστατικά θα μειωθούν όμως πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει", δήλωσε στο BBC ο Ολιβέρ Γκριβ της πανεπιστημιακής κλινικής Schleswing - Holstein όπου νοσηλεύονται οι περισσότεροι ασθενείς που έχουν νοσήσει από το εντεροαιμορραγικό Ε. Coli.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμώξεων της Γερμανίας, επιβεβαίωσε 329 περιστατικά ασθενών στη χώρα, ενώ άλλες αναφορές ανεβάζουν τον αριθμό σε 1.200 περιστατικά.

Στο μεταξύ ένα πιθανό κρούσμα διατροφικής δηλητηρίασης από το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli (Eceh) καταγράφηκε στην Ισπανία σε ένα 40χρονο άνδρα που επέστρεψε από τη Γερμανία, ανακοίνωσε σήμερα το νοσοκομείο Ντονίστια στο Σαν Σεμπαστιάν της βόρειας Ισπανίας.

Το νοσοκομείο  υπογραμμίζει ότι "όσο δεν διαθέτουμε οριστικά αποτελέσματα, δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι πρόκειται για μια διατροφική λοίμωξη από το βακτηρίδιο E.coli".

Την ίδια ώρα η Ισπανίδα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ρόζα Αγκιλάρ κατηγόρησε σήμερα τη Γερμανία ότι ενοχοποιεί τα ισπανικά αγγούρια μετά τους θανάτους που προκάλεσε η κατανάλωσή τους και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση στην πτώση των πωλήσεων των φρέσκων λαχανικών. Μίλησε για "εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση", με απώλειες που ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια την εβδομάδα.

"Η επιδημία έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις. Συνήθως καταγράφονται σχεδόν 1.000 κρούσματα ετησίως, αλλά εδώ έχουμε 1.200 κρούσματα σε 10 ημέρες", δήλωσε ο καθηγητής Γιαν Γκάλε, διευθυντής της νεφρολογικής κλινικής στο Λούντενσαϊντ. Οι γερμανικές αρχές, είναι αντιμέτωπες με το χειρότερο κύμα λοιμώξεων από το βακτηρίδιο Eceh που έχει παρατηρηθεί ποτέ στη χώρα και με μια από τις χειρότερες στον κόσμο, εκφράζουν δε φόβους ότι επίκειται κλιμάκωση της επιδημίας, λόγω της επώασης του βακτηριδίου που μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαρακτήρισε την εξάπλωση του ιού ως πολύ σοβαρή και οξεία και κάλεσε τις χώρες της Ε.Ε. να συνεργαστούν προκειμένου να βρουν την πηγή της μόλυνσης και να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Οι αρχές στη Σουηδία εξετάζουν 36 ύποπτα περιστατικά και οι ασθενείς όπως έχει γίνει γνωστό είχαν ταξιδέψει στη Γερμανία. Μία 50χρονη Σουηδή που προσβλήθηκε από το βακτήριο κατά τη διαμονή της στη Γερμανία, πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο κοντά στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας. Πρόκειται για το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα εκτός Γερμανίας.

Περιπτώσεις ασθενών έχουν αναφερθεί στην Ελβετία, τη Δανία, την Ολλανδία και τη Βρετανία.

Οι υποψίες για την εξάπλωση του ιού αποδίδονται σε βιολογικά αγγουράκια που εισήχθησαν στη Γερμανία από την Ισπανία. Συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι πιθανές πηγές μόλυνσης είναι οι πόλεις της Αλμερίας και της Μάλαγα.

Αρκετές είναι οι χώρες που αποφάσισαν προσωρινή διακοπή των εισαγωγών λαχανικών.

Η Ρωσία απαγόρευσε την εισαγωγή ντομάτας, αγγουριού και σαλάτας που παρασκευάζεται στη Γερμανία και την Ισπανία και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εισαγωγή κάθε είδους λαχανικού προερχόμενου από την Ευρώπη.

Στην Τσεχία και τη Γαλλία αρκετοί ήταν αυτοί που "κατέβασαν" από τα ράφια των καταστημάτων ισπανικά προϊόντα.

Η Αυστρία απαγόρευσε την εισαγωγή αγγουριών και άλλων λαχανικών που εισάγονται μέσω Γερμανίας και Βελγίου. Το Βέλγιο απαγόρευσε επίσης την εισαγωγή αγγουριών από την Ισπανία.

Η Ολλανδία, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς αγγουριών διεθνώς με ετήσια παραγωγή 1,6 δισ., τα μισά εκ των οποίων εξάγονται στη Γερμανία, αποφάσισε τη διακοπή όλων των εξαγωγών προς τη Γερμανία.

Γρήγορο τεστ για το βακτηρίδιο Eceh

Παράλληλα ερευνητές του πανεπιστημίου του Μίνστερ στη δυτική Γερμανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι ανέπτυξαν ένα γρήγορο τεστ για την αναγνώριση σε ασθενείς του επικίνδυνου βακτηριδίου E.coli (Eceh), μέσα σε λίγες ώρες, με διαδικασία μοριακής βιολογίας.

► Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη χώρα μας από τα μολυσμένα λαχανικά που εντοπίστηκαν στη Γερμανία, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υγείας, το οποίο ωστόσο επισημαίνει ότι γίνονται όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και υπάρχει επαγρύπνιση από όλες τις αρχές αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο υφυπουργός Υγείας Χρ. Αηδόνης είπε ότι το υπουργείο ενημερώνεται από την προηγούμενη Πέμπτη για το θέμα, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές κανενός είδους από τα λαχανικά της συγκεκριμένης εταιρείας στη χώρας μας.

Αμφιβολίες για τα ισπανικά αγγουράκια

Βαθαίνει το μυστήριο γύρω από τα αίτια της επιδημίας Ε.Coli, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι. «Η πηγή της μόλυνσης παραμένει άγνωστη», ανέφερε σήμερα η υπουργό Υγείας του κρατιδίου του Αμβούργου, Κορνέλια Πρίφερ Στορκς.

Η Γερμανία, που βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης, έσπευσε να "ενοχοποιήσει" αγγούρια που είχαν εισαχθεί από την Ισπανία, προκαλώντας τη μήνι της ισπανικής κυβέρνησης που ανησυχεί ευλόγως για τις επιπτώσεις στον αγροτικό τομέα.

Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε δύο από τα ύποπτα για τη μετάδοση του βακτηριδίου αγγούρια έδειξαν ότι φέρουν άλλο στέλεχος του εντεροαιμορραγικού βακτηριδίου E.coli κι όχι εκείνο που ευθύνεται για τους θανάτους.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε δύο άλλα αγγουράκια δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Διατροφή και Διαιτολογία
Γερμανία
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Ισπανία
Για το ίδιο θέμα
Αμφιβολίες για τα ισπανικά αγγουράκια
«Επιδημία» η μόλυνση από το βακτήριο των λαχανικών
Καθησυχάζει ο ΕΦΕΤ για τα ισπανικά αγγούρια
Συναγερμός για το βακτήριο των λαχανικών
Εξαπλώνεται η μόλυνση από το βακτήριο E. Coli