Ηλεκτρονική Έκδοση

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Θανατηφόρο το κάπνισμα για 6 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο

ΠΟΥ: Από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία παγκοσμίως

Το κάπνισμα θα σκοτώσει σχεδόν έξι εκατομμύρια ανθρώπους φέτος, συμπεριλαμβανομένων 600.000 μη καπνιστών, σύμφωνα με τις στατιστικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ, ο οποίος καταγγέλλει ότι οι κυβερνήσεις δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για να πείσουν τον κόσμο να σταματήσει τη συνήθεια αυτή ή να προστατεύσει αυτούς που δεν καπνίζουν από το παθητικό κάπνισμα.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των θανάτων που θα οφείλονται στο κάπνισμα μπορεί να φτάνει τα 8 εκατ. ετησίως, τονίζει ο ΠΟΥ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση ώστε περισσότερες κυβερνήσεις να υπογράψουν και να εφαρμόσουν τη συνθήκη του για τον έλεγχο του καπνίσματος και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση, το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει έως και ένα δισεκατομμύριο θανάτους τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για δραματική αύξηση από τα 100 εκατομμύρια θανάτους που είχε προκαλέσει τον προηγούμενο αιώνα.

Μέχρι στιγμής 172 χώρες και η ΕΕ έχουν υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τον Έλεγχο του Καπνίσματος (FCTC) του ΠΟΥ, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 2005 και τις υποχρεώνει να πάρουν μέτρα για τη μείωση των ποσοστών των καπνιστών, τον περιορισμό της έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα και την καταστολή της διαφήμισης και προώθησης των προϊόντων καπνού.

Ο ΠΟΥ επισημαίνει κάποιες ενθαρρυντικές πρόσφατες κινήσεις, όπως της Ουρουγουάης, η οποία αξιώνει τώρα οι προειδοποιήσεις για την υγεία να καλύπτουν το 80% της επιφάνειας των πακέτων των τσιγάρων ή των άλλων προϊόντων καπνού, καθώς και της Κίνας, η οποία έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο μήνα απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ.

"Δεν είναι αρκετό να συμμετέχεις στην  FCTC", δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν. "Οι χώρες πρέπει επίσης να υιοθετήσουν ή να ενισχύσουν την απαραίτητη υποχρεωτική νομοθεσία και στη συνέχεια να τη θέτουν αυστηρά σε ισχύ", σημείωσε.

Το κάπνισμα σκοτώνει έως και τους μισούς από τους καπνιστές και περιγράφεται από τον ΠΟΥ ως "μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος". Προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων, ο οποίος είναι θανατηφόρος και άλλα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα. Αποτελεί επίσης έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα οποία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος, το Παγκόσμιο Πνευμονολογικό Ίδρυμα (WLF) δημιούργησε ιστότοπο με γραφικά και εικόνες για τις επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, τα οποία μπορούν να κατεβάζουν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι για να χρησιμοποιηθούν ως προειδοποιήσεις στα πακέτα τσιγάρων ή άλλων προϊόντων καπνού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
Για το ίδιο θέμα
Δωρεάν αναπνευστικός έλεγχος σήμερα και αύριο στην πλατεία Κλαυθμώνος