Έντυπη Έκδοση

Το ταξίδι του διαβητικού

Πάμε με καράβι. Κι αν το καράβι «κουνάει...»;
* Προσοχή στη ναυτία, ιδίως αν είστε ευαίσθητοι. Τα συμπτώματα της ναυτίας μπορεί όχι μόνο να επηρεάσουν το σάκχαρο προκαλώντας υπερ- ή υπογλυκαιμία, αλλά και να υπερκαλύψουν τα συμπτώματα ενός υπερ- ή υπογλυκαιμικού επεισοδίου. Πιθανός εμετός μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία και αφυδάτωση.

* Λάβετε λοιπόν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφύγετε τη ναυτία. Δηλαδή, αντί να παρακολουθείτε με αγωνία το δελτίο καιρού, πάρτε κάποια προληπτική αγωγή για ναυτία (υπάρχουν ακόμα και φυτικά ή ομοιοπαθητικά σκευάσματα αρκετά αποτελεσματικά).

* Αποφύγετε το αλκοόλ.

* Φάτε ελαφρά στερεά τροφή, λίγο περισσότερο αλατισμένη αν κάνει πολλή ζέστη.

* Φροντίστε να πίνετε συχνότερα μικρές ποσότητες νερού, αφεψημάτων (π.χ. κρύο τσάι με λίγες σταγόνες φρέσκο λεμόνι) ή αναψυκτικών τύπου «light».

* Αν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη και δεν νιώθετε καλά, μετρήστε πιο τακτικά το σάκχαρό σας και μη φάτε αν δεν είναι απαραίτητο!

* Αν παρ' όλα αυτά κάνετε εμετό, πάρτε κάποιο αντιεμετικό, περιμένετε λίγη ώρα για να δράσει, αρχίστε ξανά με μικρές ποσότητες υγρών με γλυκόζη (όχι γάλα ή προϊόντα του, γιατί είναι πολύ δύσπεπτα, καλύτερα ούτε και στερεά τροφή, π.χ. φρυγανιά, προτιμότερα τα μη αεριούχα αναψυκτικά ή τσάι), για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

* Οι ηλικιωμένοι (άνω των 70 ετών), αυτοί που παίρνουν φάρμακα, κυρίως διουρητικά και αντιυπερτασικά, και τα πολύ μικρά παιδιά (μέχρι 4 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο.

* Μετρήστε το σάκχαρό σας, αποφύγετε να κάνετε ινσουλίνη ή να πάρετε δισκία αν δεν είστε σίγουροι ότι ο εμετός έχει υποχωρήσει, προσπαθώντας να κρατήσετε το σάκχαρό σας από τα 90 έως όχι περισσότερο από τα 180- 250 mg/dl.

Στο αεροπλάνο όλα μαζί...

* Στο αεροπλάνο, προσοχή, πάντα να έχετε την ινσουλίνη, το μετρητή και τα αναλώσιμα μέτρησης (ταινίες) μαζί σας στις χειραποσκευές. Πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από τον κίνδυνο απώλειας αποσκευών στο αεροδρόμιο, η θερμοκρασία στις αποσκευές του αεροπλάνου πέφτει πολύ κάτω από τους 0°C και μπορεί να τα καταστρέψει κυριολεκτικά! Κανένας λόγος ανησυχίας για τα αεροδρόμια, μια που οι συσκευές ανίχνευσης δεν επηρεάζουν καθόλου την ινσουλίνη και τους μετρητές σακχάρου, αρκεί μόνο να μην κουβαλάτε και κάποιο όπλο μαζί σας...

Χρήσιμες συμβουλές για τους οδηγούς...

** Αν και σε μελέτες δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη που οδηγούν αυτοκίνητο ή μηχανή, καλό ωστόσο είναι, ιδίως αν χρησιμοποιούμε ινσουλίνη, να αποφεύγουμε μακρινά και κουραστικά ταξίδια χωρίς συνοδό. Το να έχουμε επίσης ενημερώσει την ασφαλιστική μας εταιρεία ίσως μας γλιτώσει και από αρκετά προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος. Να γνωρίζουμε ότι η ικανότητα οδήγησης μειώνεται προοδευτικά κάτω από τα 70 mg/dl και μέχρι τα 54 mg/dl, όταν ακόμα τα συμπτώματα μιας υπογλυκαιμίας δεν είναι εμφανή. Αποφεύγετε την οδήγηση αν έχετε δυσκολία στο να αντιλαμβάνεστε τις υπογλυκαιμίες σας. Συζητήστε με το γιατρό σας πώς μπορεί να διορθωθεί αυτό.

**Αν στο «καλό» σας μάτι η οπτική οξύτητα είναι <από 6/10, και στο άλλο ακόμα μικρότερη, τότε καλό είναι να αποφεύγετε την οδήγηση, ιδίως σε συνθήκες κακού φωτισμού, π.χ. ομίχλη, νύχτα κ.λπ.

**Οσοι οδηγείτε μηχανή, καλό είναι να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε να προστατεύεστε από τις ακραίες θερμοκρασίες (πολύ κρύο ή ζέστη).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Για το ίδιο θέμα
Διακοπές μαζί με το διαβήτη