Ηλεκτρονική Έκδοση

Στη λήψη έκτακτων μέτρων συμφώνησαν οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε.

Συναγερμός στην Ευρώπη για τη «νέα γρίπη»

Σε «γρίπη Α (Η1Ν1)» μετονομάζει τη νόσο ο ΠΟΥ,«αθωώνοντας» το χοιρινό κρέας

Ενιαίο μέτωπο για την αντιμετώπιση της γρίπης συγκροτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τους υπουργούς Υγείας των χωρών - μελών να συμφωνούν στη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το συντονισμό της κρίσης. Η νέα επιτροπή θα συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να συντονίζει τα εθνικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας, αλλά και τις εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού.

Οι υπουργοί Υγείας, οι οποίοι συνεδρίασαν εκτάκτως στο Λουξεμβούργο, εξέφρασαν τη βούλησή τους για συνεργασία, καθώς και για τη συντήρηση δικτύου αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής στοιχείων σχετικών με τον ιό. Παράλληλα συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και χωρίς καθυστερήσεις και με τις φαρμακευτικές εταιρείες, για την παρασκευή ενός πειραματικού εμβολίου που θα καταπολεμά τη νέας μορφής γρίπη.

Οι υπουργοί απέρριψαν, πάντως, τη γαλλική πρόταση για διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Μεξικό. Συμφώνησαν ότι μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά από κάθε κράτος - μέλος ξεχωριστά.

"Με τη συνεχή παρακολούθηση κάθε μίας ώρας ανάμεσα στα κράτη μέλη, θα ορθώσουμε ανάχωμα στην εξάπλωση της γρίπης στην Ευρώπη", δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Υπογράμμισε ότι υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών φαρμάκων, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι καλύπτουν το 12% του ελληνικού πληθυσμού ή 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Υπάρχει η δυνατότητα, εφόσον εντοπιστεί ένα κρούσμα, ο ασθενής θα θεραπευτεί, τόνισε.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει κανένα ύποπτο περιστατικό στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

Άλλαξε όνομα η γρίπη

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η γρίπη που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής "γρίπη Α (Η1Ν1)", καθώς αποτελεί νέο ιό και όχι τη γνωστή γρίπη των χοίρων. Εκτιμάται ότι προχώρησε σε αυτή την απόφαση, λόγω και πιέσεων από τους παραγωγούς κρέατος, αλλά και κυβερνήσεις. Η επιδημία έπληξε και την αγορά χοιρινού, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν το κοινό ότι η νόσος δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση κρέατος.

Η αρχική σκέψη να ονομαστεί ο ιός "γρίπη του Μεξικού" εγκαταλείφθηκε, εξαιτίας των αντιδράσεων της κεντροαμερικανικής χώρας.

Για τους ίδιους λόγους, οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. συμφώνησαν να αποκαλούν από εδώ και πέρα τη γρίπη, "ιό της νέας γρίπης" ("novel flu virus").

Η γρίπη βάζει... πάγο και στις ανθρώπινες σχέσεις. χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Περού, όπου ο πρόεδρος της χώρας, Άλαν Γκαρσία, ζήτησε από τους πολίτες να είναι λιγότερο θερμοί στον τρόπο επικοινωνίας τους και να αποφεύγουν τα φιλιά και τις αγκαλιές.

"Λουκέτο" σε 300 σχολεία στις ΗΠΑ

Έκλεισαν την Πέμπτη πάνω από 300 σχολεία στις ΗΠΑ, από τα συνολικά 100.000 που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, στα πλαίσια της εκστρατείας για την αντιμετώπιση του ιού της "γρίπης Α".

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, τα περισσότερα σχολεία βρίσκονται στις πολιτείες της Νέας Υόρκης και του Τέξας. Στα σπίτια τους παραμένουν 169.000 μαθητές. Σύμφωνα με όσα δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Παιδείας, "το κλείσιμο των σχολείων επιβλήθηκε σε 11 πολιτείες" την ίδια ώρα που σε 13 από τις πολιτείες έχουν εμφανιστεί περισσότερα από 50 κρούσματα της γρίπης.

Διαβάστε το αφιέρωμα του enet.gr για τη γρίπη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Στο διαδίκτυο
Για το ίδιο θέμα
«Λουκέτο» σε 300 σχολεία στις ΗΠΑ
Δώδεκα νεκροί της νέας «γρίπης Α» στο Μεξικό