Έντυπη Έκδοση

Οικογενειακές συνεδρίες και εφηβικό άγχος

Οι οικογενειακές συνεδρίες προλαμβάνουν το άγχος στους ευαίσθητους εφήβους, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο Journal of Consulting and Clinical Psychology.

Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς έχουν κάποια διαταραχή άγχους έχουν αυξημένες -επταπλάσιες- πιθανότητες να αναπτύξουν την κατάσταση σε σχέση με συνομηλίκους τους με γονείς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Το 65% των παιδιών που έχουν γονείς με διαταραχή άγχους έχουν παρόμοιες δυσκολίες, τονίζει η επικεφαλής της μελέτης Dr. Golda Ginsburg της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Τα παιδιά με διαταραχές άγχους μπορεί να φοβούνται να πάνε στο σχολείο ή να επισκεφτούν τους φίλους τους στα σπίτια τους, προσθέτει η Ginsburg. «Αυτό που κάνουν είναι να αποφεύγουν κάθε κοινωνική αλληλεπίδραση. Χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση οι διαταραχές άγχους μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη ή κατάχρηση ουσιών, ενώ βλάπτουν τη σχολική απόδοση. Οι επιδράσεις τους, δε, συνεχίζουν να υπάρχουν και στην ενήλικη ζωή», λέει η Ginsburg. «Η θεραπεία είναι εφικτή. Μας ενδιαφέρει ωστόσο περισσότερο η πρόληψη». Το πρόγραμμα που δημιούργησε

η ερευνήτρια παρακολούθησαν 20 οικογένειες οι γονείς των οποίων είχαν διαταραχές άγχους και είχε στόχο να κατανοήσουν οι μαμάδες και οι μπαμπάδες με ποιον τρόπο το άγχος επηρεάζει τον γονεϊκό ρόλο τους, ενώ ενθαρρύνει γονείς και παιδιά να βρουν τρόπους να επικοινωνούν. Είκοσι ακόμα οικογένειες παρακολουθήθηκαν χωρίς να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι αγχώδεις γονείς, λέει η Ginsburg, είναι συχνά υπερπροστατευτικοί, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το άγχος στο παιδί. Επιπλέον μπορεί να υποστηρίζουν ή και να ενισχύουν τις φοβίες του παιδιού αντί να το βοηθούν να αντιμετωπίζει τους φόβους του ευθύς εξαρχής. Ενα χρόνο μετά τα παιδιά που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν ελεύθερα διαταραχών άγχους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία
Με λέξεις-κλειδιά
Ψυχολογία και Ψυχιατρική