Έντυπη Έκδοση

Τσίμπημα είναι, θα περάσει...

Ενα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας μπορεί να μας χαλάσει, καλοκαιριάτικα, το κέφι. Το ίδιο και οι τσούχτρες. Είναι συχνές περιπτώσεις, ενοχλητικές, σπάνια επικίνδυνες και, ανάλογα με το σημείο του τσιμπήματος, άλλοτε ανώδυνες και άλλοτε επώδυνες. Εχουμε ακόμη και τους σκορπιούς ή τα φίδια, αλλά τα περιστατικά είναι σπάνια στην Ελλάδα. Οι πρώτες αντιδράσεις μας ύστερα από ένα τσίμπημα είναι κρίσιμες, γι' αυτό ας έχουμε κατά νου ορισμένα πράγματα.

Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορούν να χαλάσουν οι καλοκαιρινές διακοπές μας από απρόσμενους και απρόσκλητους επισκέπτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να αφήνουν τα σημάδια τους και να φεύγουν. Μιλάμε βέβαια για τα τσιμπήματα από τσούχτρες, σφήκες, μέλισσες, σκορπιούς και φίδια. Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια και τις σκνίπες θεωρούνται πιο αθώα και σπανιότερα δημιουργούν προβλήματα.

Τσούχτρες

Οι τσούχτρες αποτελούν πρόβλημα, αφού κατά εκατομμύρια επισκέπονται τις ελληνικές ακτές, δημιουργώντας πανικό στους λουομένους. Η ιδιαιτερότητα των κλιματικών συνθηκών στην Ελλάδα ευνοεί συνήθως τον άκρατο πολλαπλασιασμό τους και κυρίως τη μετανάστευσή τους προς τις ακτές.

Η επαφή με τις τσούχτρες σπάνια οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα και μόνο σε ορισμένα ευαίσθητα και αλλεργικά άτομα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η περιοχή του σώματος που ήλθε σε επαφή με την τσούχτρα παρουσιάζει μια έντονη κοκκινίλα με ή χωρίς φούσκωμα, που συνοδεύεται από έντονο τσούξιμο, πόνο ή φαγούρα. Τα ενοχλήματα αυτά προκαλούνται από μία τοξική ουσία που απελευθερώνεται από τα πλοκάμια της τσούχτρας.

Αν συμβεί, λοιπόν, να σας τσιμπήσει τσούχτρα, κάντε τις εξής απλές ενέργειες:

*Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια της τσούχτρας όχι με γυμνά χέρια, διότι αυτό θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια σας και κατά συνέπεια, μεταφορά κι εκεί του ερεθισμού. Αν δεν υπάρχει καλύτερος και προσφορότερος τρόπος, γεμίστε τη χούφτα σας με άμμο και τρίψτε το σημείο του σώματος όπου είναι κολλημένα τα πλοκάμια της τσούχτρας.

*Τοποθετήστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες. Αυτό περιορίζει τα τοπικά φαινόμενα από το δέρμα.

*Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτινοζούχο κρέμα. Η κρέμα αυτή περιορίζει την τοπική φλεγμονώδη αντίδραση και ανακουφίζει γρήγορα από το τσούξιμο και τη φαγούρα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιήστε κομπρέσες με ξιδόνερο (ένα μέρος ξίδι και τρία νερό). Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται η φαγούρα και το τσούξιμο.

*Πάρτε κάποιο αντιισταμινικό χάπι. Με το χάπι αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα. Η ανάγκη για χάπια τέτοιου είδους είναι μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση του προσβληθέντος δέρματος.

*Τέλος, αν τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαίτερα αν δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, ίσως απαιτηθεί κάποια ένεση κορτιζόνης.

Σκορπιοί - φίδια

Τα τσιμπήματα από σκορπιούς και τα δαγκώματα από φίδια είναι πιο σπάνια και, ευτυχώς για τα ελληνικά δεδομένα, σπάνια βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου που δέχθηκε το τσίμπημα ή δάγκωμα.

Οι τοπικές δερματικές αντιδράσεις είναι οι αυτές με τα τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες (βλ. δίπλα), με μόνη διαφορά τον εντονότατο πόνο που προκαλείται στο μέρος του τσιμπήματος ή του δαγκώματος.

Τα γενικά τοπικά μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται (πάγος, παγωμένα επιθέματα, αλοιφή), ενώ η χορήγηση του αντιισταμινικού χαπιού θα πρέπει να συνοδεύεται και από τη χορήγηση κάποιου παυσίπονου για την αντιμετώπιση του ισχυρού πόνου.

Η ανάγκη για ένεση κορτιζόνης στις περιπτώσεις αυτές είναι πιο συχνή, ενώ για τα υπερευαίσθητα και αλλεργικά άτομα ισχύει ό,τι έχει λεχθεί και για τα τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες (ένεση αδρεναλίνης, ταυτότητα κ.λπ.).

Η χάραξη με ξυραφάκι ή μαχαίρι του δέρματος που έχει δαγκωθεί από φίδι με στόχο την αιμορραγία και την απομάκρυνση του δηλητηρίου δεν συνιστάται σήμερα, διότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή είσοδο μεγαλύτερης ποσότητας δηλητηρίου στην κυκλοφορία.

Το ρούφηγμα, επίσης, με το στόμα του δηλητηρίου από κάποιο άλλο άτομο θα πρέπει να γίνεται με προσοχή κι εφόσον δεν υπάρχουν πληγές στο στόμα του ατόμου που θα κάνει το ρούφηγμα.

Τέλος, για τα φίδια και τους σκορπιούς καλό θα είναι το άτομο να προσφεύγει στο πλησιέστερο οργανωμένο ιατρείο, γιατί ίσως απαιτηθεί η διενέργεια ειδικού αντιοφικού ορού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία