Έντυπη Έκδοση

Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Η επιδημία του 21ου αιώνα

Η άνοια αποτελεί την επιδημία του 21ου αιώνα. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, καθώς ένα ποσοστό 50%-60% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών πάσχουν από τη νόσο.

Σήμερα, υπάρχουν 160.000 ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, 7.300.000 στην Ευρώπη και 28.000.000 παγκοσμίως. Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, με συνέπεια οι ανοϊκοί ασθενείς παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια.

Το κόστος φροντίδας των αυξανόμενων ανοϊκών ασθενών στο μέλλον απειλεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία τα εθνικά συστήματα υγείας. Το άμεσο κόστος εκτιμάται σε 210 δισ. δολάρια, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 105 δισ. δολάρια παγκοσμίως. Η νόσος Alzheimer είναι παθογενετικά μια πρωτεϊνοπάθεια, δηλαδή μία κατάσταση όπου πρωτεΐνες συσσωρεύονται παθολογικά εντός και εκτός των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου των ασθενών και τα καταστρέφουν. Η διαδικασία αυτή της υπερπαραγωγής των δύο αυτών πρωτεϊνών και η επακόλουθη εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων διαρκεί περίπου 20 χρόνια και η κλινική εκδήλωση της άνοιας είναι το τελικό στάδιό της. Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες για την επιβράδυνση της νόσου, οι οποίες είναι αποτελεσματικότερες όταν αρχίζει η χορήγησή τους στα πρώτα στάδια της νόσου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Υγεία