Έντυπη Έκδοση

ΕΠΩΝΥΜΩΣ

Η Αφρική πίσω από το παραβάν του Μουντιάλ

««Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι μια μέρα οι ιστορικοί θα αντιμετωπίζουν το Μουντιάλ του 2010 ως τη στιγμή που η Αφρική όρθωσε το ανάστημά της και γύρισε αποφασιστικά σελίδα ύστερα από αιώνες φτώχειας και συγκρούσεων».

Αυτά έγραφε το 2003 ο τότε πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τάμπο Μπέκι σε μια επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της FIFA Σεπ Μπλάτερ. Υπό μία έννοια, οι προσδοκίες του επαληθεύτηκαν. Ως και πριν από 20 χρόνια, το 90% του πληθυσμού της χώρας του είχε εντολή να το βουλώνει. Η τηλεόραση δεν έδειχνε καν τους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αλλωστε, μέχρι το 1976 δεν υπήρχε καν τηλεόραση στη Νότια Αφρική.

"Το 1985, όταν καθόμουν στη βεράντα του σπιτιού του παππού μου στο λευκό Γιοχάνεσμπουργκ κι έβλεπα τη μαύρη υπηρέτριά μας να κόβει το σοκολατένιο κέικ και τα εγγόνια της να παίζουν στην αυλή φορώντας τα παλιά μας εσώρουχα, δεν μπορούσα φυσικά να φανταστώ ότι μια μέρα θα διοργανωνόταν εκεί ένα Παγκόσμιο Κύπελλο", γράφει ο δημοσιογράφος των "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" Σάιμον Κούπερ. "Η μητέρα μου και η υπηρέτρια, ηλικιωμένες γυναίκες σήμερα, θα παρακολουθήσουν με μεγάλη συγκίνηση την έναρξη αυτής της διοργάνωσης. Εκείνες ξέρουν πόσο πολύ δρόμο έχει διανύσει η Νότια Αφρική".

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος, συναισθηματικά φορτισμένη, αλλά και ουσιαστική. Η Αφρική είναι πλέον χωρίς αμφιβολία ένας σοβαρός παίκτης στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Οπως επισημαίνει όμως ο Ντέιβιντ Ράνσιμαν στην "Γκάρντιαν", ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό κόσμο. Σ' αυτό το Μουντιάλ δεν μετέχουν ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία. Δεν μετέχει ούτε η Ρωσία, που αποκλείστηκε από τη μικρή Σλοβενία, ούτε η Ινδονησία ή το Ιράν. Το σόου της FIFA αντιπροσωπεύει στην πραγματικότητα έναν κόσμο του παρελθόντος, όπου στην καρδιά των πάντων βρισκόταν η Ευρώπη. Οχι μόνο επειδή οι μισές από τις ομάδες είναι ευρωπαϊκές. Αλλά κι επειδή οι καλύτεροι αφρικανοί παίκτες παίζουν στην Ευρώπη. Χώρες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα -η Ισπανία, η Ιταλία, η Αγγλία- εξακολουθούν να συντηρούν υπέρογκους προϋπολογισμούς για το ποδόσφαιρο ώστε να τροφοδοτείται η όρεξη του πλανήτη για το άθλημα. Η Αφρική αποτελεί πλέον μέρος αυτής της μηχανής του χρήματος. Αλλά δεν αποκομίζει κάνενα κέρδος.

Ναι, τα στάδια είναι υπέροχα -αλλά κτίστηκαν από εργάτες που έχουν ήδη απολυθεί. Πολλοί θα πλουτίσουν από αυτήν την ιστορία: στα ταμεία της FIFA έχουν εισρεύσει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό που χρειάζονται οι Νοτιοαφρικανοί, το ένα τρίτο των οποίων ζει με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα, είναι σπίτια, ηλεκτρικό, γιατρούς, διακοπές. Και χρήματα γι' αυτά δεν θα μείνουν».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Κύριο θέμα
Εκεί, εκεί στη Νότια Αφρική