Ηλεκτρονική Έκδοση

Η διαρροή της BP επιβεβαιώνεται ως η μεγαλύτερη της ιστορίας

Η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού είναι η μεγαλύτερη που έχει συμβεί στην ιστορία, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι έχουν διαρρεύσει περίπου 4,9 εκατ. βαρέλια μέχρι την τοποθέτηση τάπας, τον περασμένο μήνα.

Το μέγεθος αυτό είναι μακράν μεγαλύτερο από τα 3,3 εκατ. βαρέλια που διέρρευσαν το Ixtoc I στον Κόλπο του Μεξικού το 1979, που θεωρούνταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα του κόσμου.

Ομάδα επιστημόνων και μηχανικών της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι τα στοιχεία είναι “ τα πιο ακριβή μέχρι σήμερα”. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι μέχρι τις 15 Ιουλίου απελευθερώνονταν περίπου 53.000 βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα.

Η BP έχει καταφέρει να συλλέξει περίπου 800.000 βαρέλια πετρελαίου από τα 4,9 εκατ. χάρη στις προσπάθειες περιορισμού του, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να καθοριστεί το μέγεθος των ποινών που θα επιβληθούν στη BP από την Clean Water Act, που ζητά να επιβληθούν πρόστιμα έως και 4.300 δολάρια ανά βαρέλι.

Για τα 4,9 εκατ. βαρέλια πετρελαίου το πρόστιμο ενδέχεται να φτάσει τα 5,4 δισ. δολάρια ή, στην περίπτωση που κριθεί ότι ήταν η εγκληματική αμέλεια της εταιρείας αυτή που οδήγησε στη διαρροή, στα 21 δισ. δολάρια. Εφόσον, όμως η BP καταφέρει να πείσει ότι συνέλεξε 800.000 βαρέλια πετρελαίου, το πρόστιμο θα «πέσει» στα 4,5 δισ. δολάρια και στη δεύτερη περίπτωση στα 17,6 εκατ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Περιβάλλον & οικολογία