Έντυπη Έκδοση

Η ιστορία των εν Ελλάδι παραγραφών

«Αναίμακτα» -διάβασα στην «Ε» (5/8) εν μέσω διακοπών- «κλείνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης»: η υπόθεση τηλεφωνικών υποκλοπών πολιτικών προσωπικοτήτων, μεταξύ αυτών και του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, από καρτοκινητά-σκιές της Vodafone και καρτοκινητά... απόσκια της ΤΙΜ.

Υπόθεση που τότε που αποκαλύφθηκε (Ιανουάριος 2006), «συγκλόνισε το πανελλήνιο» και είχε τραγική κορύφωση τον θάνατο -την περίεργη αυτοκτονία- του στελέχους της Vodafone Κ. Τσαλικίδη.

Θυμόμαστε τον τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη να επιδεικνύει υπερηφάνως από τηλεοράσεως το σχεδιάγραμμα υποκλοπών -ένα κυκλικό «κρυπτογράφημα» πιο δυσανάγνωστο από τον Δίσκο της Φαιστού- και τους παρακαθήμενους τότε υπουργούς Τύπου Θ. Ρουσόπουλο και Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα να ατενίζουν τις κάμερες συλλογισμένοι έως φοβισμένοι· φαίνεται πως κάτι «άλλο» είχαν υπόψη, μη ανακοινώσιμο. Αυτό το κάτι «άλλο», που διαφάνηκε μετέπειτα από ποικίλα «υπονοούμενα» και «συμφραζόμενα», φαίνεται πως οδήγησε στην «αναίμακτη» έξοδο: «κλείδωμα» της υπόθεσης διά παραγραφής. Παραγραφή που με προσεκτικότερη ματιά στο ρεπορτάζ δείχνει μάλλον προαποφασισμένη, και συνέβαλαν σ' αυτό (για την ηθική της νομιμότητας!) ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές.

Αφού, οσάκις διαπιστωνόταν η ανάγκη ο φάκελος να διαβιβαστεί σε προϊστάμενη αρχή για περαιτέρω έρευνα, αυτό (συμπτωματικά) συνέβαινε μετά τη λήξη της νόμιμης προθεσμίας. Αρα, εντός των ορίων όπου ανθούν και θάλλουν οι παραγραφές και επιτρέπουν σε ενδεχόμενους (πιθανόν και εντοπισμένους) ενόχους να εξαφανίζουν ίχνη. Που σημαίνει ότι ένα έγκλημα, ακόμα και αν αποδεδειγμένα διαπράχθηκε, δεν διώκεται, αφού παραγράφεται. Που σημαίνει επιπλέον (εδώ είναι «το δυνατό χαρτί» της παραγραφής) ότι, αφού παραγράφεται που παραγράφεται, ποιος ο λόγος να το «σκαλίζουμε» παραμέσα. Αν κάποιος αποφάσιζε να γράψει την ιστορία των εν Ελλάδι παραγραφών (και έβρισκε εκδότη!), ίσως είχαμε ανατροπή τής έως τώρα παραδεδεγμένης τάξης και ροής γεγονότων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Στα πεταχτά