Έντυπη Έκδοση

Γεωπόνος... ιεραπόστολος στην Ουγκάντα

Με την ίδια χαρά και λαχτάρα που χαϊδεύει τα φθινοπωρινά κυκλάμινα και εξηγεί πως είναι αυτοφυή νανώδη φυτά, πολυετή και «ο βολβός θέλει προσοχή, αφού είναι ευαίσθητος και σαπίζει εύκολα», αναζητεί εθελοντές που θα ενισχύσουν το φιλανθρωπικό του έργο εκεί στην κεντροδυτική Αφρική.

Ανταποδίδοντας το καλό που κάποτε του προσέφεραν.

«Ημουν παιδί όταν έφυγα από την Ουγκάντα για να έρθω στην Ελλάδα», λέει με γαλήνιο τόνο φωνής ο πατήρ Αντώνιος Μουντιάμπα. «Οι γονείς μου, θέλοντας να μου εξασφαλίσουν εφόδια, με έστειλαν στην Κρήτη στον τότε μητροπολίτη Κισσάμου Ειρηναίο. Εκεί τελείωσα το Τεχνικό Λύκειο και μετά φοίτησα στη Γεωπονική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Μετα πήγα στη Θεολογική. Χειροτονήθηκα διάκονος και μετέπειτα ιερέας. Εζησα δεκαεφτά χρόνια στην Ελλάδα». Πριν από έξι χρόνια ο πατήρ Αντώνιος αποφασίζει να αφήσει την Αθήνα, μαζί με τη γυναίκα του Χαριτίνη και τα παιδιά του. Επιστρέφει στην Ουγκάντα, στο χωριό Μόντε, ογδόντα χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Καμπάλα. Εκεί καθημερινά δίνει τον δικό του αγώνα αντιμέτωπος με την εξαθλίωση, την πείνα, το AIDS και τη φτώχεια.

Χάρη στα αποθέματα ψυχικής δύναμης, αλλά και στην οικονομική ενίσχυση, που προέρχεται κυρίως από ευεργέτες και ανάδοχους γονείς απ' όλη την Ελλάδα (δίνουν ετησίως 200 ευρώ), έχει επιτύχει, μέχρι στιγμής, την ανέγερση 5 οικοτροφείων και ενός σχολείου, που φιλοξενεί συνολικά 1.200 παιδιά (800 στο Δημοτικό και 400 στο Λύκειο). «Η βοήθεια από την Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη», μας λέει με ευγνωμοσύνη. Αριστερά του, (φωτογρ.) η παπαδιά, «μαμά για τα παιδιά του Μόντε».

Ο πατήρ Αντώνιος, που επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, είναι αποφασισμένος: «Ο αγώνας μας είναι καθημερινός. Δεν αρκούν όσα κάνουμε. Η δυστυχία εκεί δεν έχει όρια. Οποια βοήθεια, είναι καλοδεχούμενη». *

Μουσικές στους Αέρηδες

«Από το Μπουένος Αϊρες στη Σμύρνη...» στον κήπο του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, τηλ. 210-3254119, την Πέμπτη 23 και την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.30.

Την Πέμπτη ζεστές μελωδίες θα πέσουν στον κήπο του Μουσείου, για να μας ταξιδέψουν στον χρόνο, από τον Carlos Gardel έως τον Astor Piazzolla. Ο Σπύρος Μοσχόπουλος (πιάνο) και ο Λευτέρης Γρίβας (μπαντονεόν) συμπράττουν με τον Andre Maia (τραγούδι) για να μας παρασύρουν στους ρυθμούς του τάνγκο. Την Τρίτη «Μουσικές διαδρομές... Τουρκία-Ελλάδα» από τη γεννημένη στη Σμύρνη Τουρκάλα τραγουδίστρια Fide Koksal, η οποία πλαισιωμένη από τέσσερις Ελληνες μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια από τη λαϊκή παράδοση της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπου στίχοι και μουσική στροβιλίζονται γύρω από κοινά μουσικά σταυροδρόμια. Αντώνης Απέργης (κιθάρα), Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος (βιολί), Μιχάλης Σωτηράκης (λαούτο, τζουράς), Γιάννης Παπαγιαννούλης (κρουστά).

Για τον Μαρδοχαίο Φριζή

Τελετή για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του συνταγματάρχη Μαρδοχαίου Φριζή, ήρωα του 1940, πραγματοποιείται παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, την Κυριακή, ώρα 12.ΟΟ, στη Χαλκίδα, στην πλατεία Πυροσβεστικής.

Ο Φριζής Μαρδοχαίος γεννήθηκε το 1893 στη Χαλκίδα και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1916 κατατάχτηκε εθελοντικά στον στρατό και αποφοίτησε από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, έλαβε μέρος στην εκστρατεία της Ουκρανίας και στη Μικρασιατική Εκστρατεία, όπου και πιάστηκε αιχμάλωτος. Την 28η Οκτωβρίου 1940 ήταν διοικητής του υποτομέα Δελβινακίου της 8ης Μεραρχίας. Σκοτώθηκε πολεμώντας έφιππος στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στην περιοχή Πρεμετής, στις 5 Δεκεμβρίου 1940.

*

Ζητούνται λογοθεραπευτές.

Ο κοινωνικός φορέας «Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων - ΕΔΡΑ» θα προσλάβει αμέσως δύο επιστήμονες, οι οποίοι θα εργαστούν στα Ψυχοπαιδαγωγικά Κέντρα του φορέα σε Ιλιον και Δάφνη. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα στο email: edra_coop@yahoo.gr ή στα κεντρικά γραφεία του φορέα: Γαστούνης και Γουμενίτσης 14, Περιστέρι, Τ.Κ.: 121 31, Αττική. Για πληροφορίες, επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα: 1)Κεντρικά γραφεία: 210-5913826. 2)Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ιλιαχτίδα»: 210-2696421. 3)Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο Δάφνης: 210-9706922. Περισσότερες πληροφορίες για τον φορέα στη διεύθυνση www.edra-coop.gr

Αντιθέσεις

Μαρία μαθήτρια
«Ολοι αυτοί  οι υπουργοί που φτιάχνουν τα νέα σχολεία, σε ποιο σχολείο στέλνουν τα δικά τους παιδιά;»
«Εψιλον»
Κατερίνα Καρυπίδου δασκάλα Αγαθονησίου
«Φέτος θα βλέπω τα δύο παιδιά μου μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών...».
«Νέα»
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα