Έντυπη Έκδοση

ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΟΓΛΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΑΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΛΙΜΝΙΤΗ - ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΥ

Ανοιξαν το οδόφραγμα

Υστερα από προσπάθεια δυόμισι χρόνων άνοιξε χθες το οδόφραγμα Λιμνίτη στο δυτικό άκρο της Πράσινης Γραμμής, διά του οποίου συνδέεται πλέον οδικώς η Λευκωσία με τη βορειοδυτική Κύπρο.

Με την παρουσία Χριστόφια και Ερογλου αλλά και εκπροσώπων του ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ε.Ε. έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια της νέας διέλευσης από τη Λευκωσία προς τα βορειοδυτικά μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη Με την παρουσία Χριστόφια και Ερογλου αλλά και εκπροσώπων του ΟΗΕ, ΗΠΑ και Ε.Ε. έγιναν σε πανηγυρικό κλίμα τα εγκαίνια της νέας διέλευσης από τη Λευκωσία προς τα βορειοδυτικά μετά το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνίτη Η περιοχή αυτή ήταν απομονωμένη από το 1974, όταν κατελήφθη από τον τουρκικό στρατό η περιοχή της Μόρφου και αποκόπηκε ο οδικός άξονας Κάτω Πύργου - Λευκωσίας. Από τότε η πρόσβαση στη Λευκωσία ήταν δυνατή μέσω Πάφου και η διαδρομή διαρκούσε τρεισήμισι ώρες. Με το άνοιγμα του οδοφράγματος η διαδρομή, μέσω Κατεχομένων, είναι περίπου μία ώρα.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος κατέστη δυνατό, έπειτα από κοινό αγώνα που έκαναν οι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κάτοικοι των κοινοτήτων Κάτω Πύργος και Λιμνίτης. Η διάνοιξη του οδοφράγματος Λιμνίτη (είναι η έκτη στη σειρά από το 2003 όταν άνοιξε το πρώτο σημείο διέλευσης) καλύπτεται από τον Κανονισμό της Ε.Ε. για τη διακίνηση ανθρώπων και αγαθών διά μέσου της Πράσινης Γραμμής. Η τελετή έγινε παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, του επιτρόπου για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Κύπρο. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. υπήρξαν χρηματοδότες των κατασκευαστικών έργων.

Η καθυστέρηση στη διάνοιξη του οδοφράγματος οφειλόταν στην ανάγκη κατασκευής νέου δρόμου διά μέσου της νεκρής ζώνης, ο οποίος συνδέει τον Κάτω Πύργο με το τουρκοκυπριακό χωριό Λιμνίτης. Ο υφιστάμενος δρόμος ήταν πολύ στενός και είχε καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την αχρησία.

Την κορδέλα έκοψαν από κοινού οι Χριστόφιας και Ερογλου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η απουσία του τέως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος δεν είχε προσκληθεί. Η τελετή έναρξης των εργασιών από τους Χριστόφια και Ταλάτ για την κατασκευή του δρόμου από κοινοπραξία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ήταν η τελευταία πολιτική πράξη του τέως Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος σε μερικές μέρες έχασε τις «εκλογές» από τον Ντερβίς Ερογλου.

Μιλώντας στα εγκαίνια του σημείου διέλευσης ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως «ύψιστος στόχος ήταν και παραμένει η επίτευξη συνολικής λύσης, η οποία θα εξομαλύνει εντελώς τα πράγματα και θα δημιουργήσει τέτοιες συνθήκες ώστε οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να μπορούν να διακινούνται ελεύθερα σε κάθε σπιθαμή της κοινής τους πατρίδας, της ενωμένης Ομοσπονδιακής Κύπρου».

Ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στην εμπειρία του 2003, όταν άνοιξαν τα πρώτα σημεία διέλευσης. «Είδαμε να καταρρέει ως χάρτινος πύργος το επιχείρημα των γνωστών εθνικιστικών κύκλων ότι είναι αδύνατη η συμβίωση των δύο κοινοτήτων».

Από πλευράς του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου δήλωσε «χαρούμενος που συμβάλλει σε αυτό το έργο» και εξέφρασε την πεποίθηση πως μπορεί να επιτευχθεί μια συνολική λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος του χρόνου. «Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με τον φίλο μου τον Χριστόφια», είπε. *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυπριακό
Κύπρος