Ηλεκτρονική Έκδοση

Ένα πόρισμα, πέντε εκθέσεις για το Βατοπέδι

Στα χέρια του προέδρου της Βουλής παραδόθηκε, το μεσημέρι, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το Βατοπέδι, αλλά και οι απόψεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αύριο το απόγευμα στην Ολομέλεια η συζήτησή του.

Αύριο το βράδυ η ψηφοφορία Αύριο το βράδυ η ψηφοφορία Οι κυβερνητικοί βουλευτές στο πόρισμά τους αναγνωρίζουν "αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες"  σε όλους του υπουργούς και υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ, από το 1998 έως σήμερα, χωρίς να προκύπτει δόλος, καθώς, όπως εκτιμούν,  από την ελλιπή εποπτεία και έλεγχο των υπηρεσιών των υπουργείων που έκαναν τις ανταλλαγές προέκυψε μεγάλη ζημιά του Δημοσίου. Ως εκ τούτου απορρίπτουν κάθε σκέψη για προανακριτική επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του, με ένα πόρισμα 150 σελίδων, τονίζει ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες πέντε υπουργών της Ν.Δ: του Θ. Ρουσόπουλου (ως ηθικό αυτουργό), του Γ. Βουλγαράκη, του Ε. Μπασιάκου, του Π. Δούκα και του Α. Κοντού. Πολιτικές ευθύνες αποδίδονται, επίσης, στους Γ. Αλογοσκούφη, Β. Μαγγίνα, Α. Μπέζα και Κ. Κιλτίδη.

Το ΚΚΕ αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Μπασιάκο, Κοντό, Κιλτίδη, Δρυ και Φωτιάδη, ενώ για το Θ. Ρουσόπουλο λέει ότι οι εξηγήσεις του δεν έπεισαν και άρα χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση. Τονίζει ότι συμφωνεί με το αίτημα για προανακριτική επιτροπή. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δικό του πόρισμα καταγράφει τις ευθύνες των υπουργών και των δύο κομμάτων που υπέγραψαν αποφάσεις, αλλά  ξεχωρίζει την περίπτωση του Α. Φωτιάδη, λόγω της αναπομπής της υπόθεσης. Ενώ τονίζει την ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών για πέντε υπουργούς της Ν.Δ, με ερωτηματικό στον Γ. Βουλγαράκη.

Ο ΛΑΟΣ, τέλος, αποδίδει πολιτικές ευθύνες σε Δρυ, Φωτιάδη,  Δούκα, Μπασιάκο, Κοντό και Βουλγαράκη (ως υπουργό Πολιτισμού για τις αποχαρακτηρίσεις), ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζει σε Φωτιάδη (οι οποίες έχουν παραγραφεί), Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό. Επίσης τονίζει ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις και για το Γ. Βουλγαράκη, όσον αφορά τα χρήματα που μπήκαν από τη Μονή σε κοινούς λογαριασμούς με την Κ. Πελέκη. Για το Θ. Ρουσόπουλο, θεωρεί κεντρικό το ρόλο του και λέει ότι υπάρχουν, επίσης, βάσιμες ενδείξεις. Ως προς το αίτημα για προανακριτική, σημειώνει ότι δεν ξέρει αν θα το ψηφίσει, αλλά θα αποφασίσει αφού δει πρώτα τη συγκεκριμένη πρόταση που θα κατατεθεί.

Επί της θέσης της αντιπολίτευσης ότι χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση  του ρόλου των υπουργών της Ν.Δ για ενδεχόμενη ανίχνευση και ποινικών ευθυνών, ο πρόεδρος της επιτροπής, Χ. Μαρκογιαννάκης, έκανε λόγο για "αντιφατική συμπεριφορά", δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν ζήτησε παράταση εργασιών της Εξεταστικής.

Ο Ντίνος Ρόβλιας, μιλώντας στον Real FM τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καταλογίζει πολιτικές ευθύνες σε 9 υπουργούς και ζητεί περαιτέρω διερεύνηση για 5, προκειμένου να φανεί εάν υπάρχουν και ποινικές. Στο θέμα της προανακριτικής επιτροπής σημείωσε ότι από τη διαδικασία ενισχύθηκαν τα στοιχεία για Ρουσόπουλο, Δούκα και Μπασιάκο, ενώ πρέπει να αναζητηθούν και άλλα στοιχεία για Βουλγαράκη και Κοντό. "Πρόκειται ουσιαστικά για μια προκαταρκτική εξέταση. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο εισαγγελέας το κάνει για ένα απλό δημοσίευμα. Γιατί να μείνει η σκιά;" αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τους υπουργούς του κόμματός του, είπε ότι ο κ. Δρυς δεν έχει πολιτικές ευθύνες, ενώ ο Α. Φωτιάδης θα είχε εάν δεν είχε υπάρξει η αναπομπή της υπόθεσης και δεν είχε αντιδικίσει με τη Μονή στα δικαστήρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Για το ίδιο θέμα
Δεν βλέπει πολιτικές ευθύνες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παραιτήσεις για το Βατοπέδι ζητά το ΠΑΣΟΚ
Στην Ολομέλεια το πόρισμα για το Βατοπέδι