Ηλεκτρονική Έκδοση

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα

Ρεπορτάζ και αναφορές στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα κάνει στο σύνολό του ο διεθνής τύπος, δίνοντας έμφαση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για αναίρεση του ενδεχομένου πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διεκδικεί τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές τις οποίες χαρακτηρίζουν ως δημοψήφισμα για τα μέτρα λιτότητας.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από την ημέρα που εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να ικανοποιήσει τόσο τις διεθνείς αγορές όσο και τους Έλληνες πολίτες και υπογραμμίζει ότι χθες διεκδίκησε τη νίκη και στα δύο επίπεδα.

Επίσης οι New York Times παραθέτουν τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα προσφύγει στη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών.

Ακόμη η εφημερίδα κάνει αναφορές στο θυμό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία εξαιτίας των αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων και σχολιάζει τα συλλαλητήρια, υπενθυμίζοντας το τραγικό περιστατικό στη Marfin τον Μάιο όπου τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναιρεί τις απειλές για πρόωρες εκλογές" αναφέρει στην ιστοσελίδα του το BBC και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός αναίρεσε τις απειλές για την προκήρυξη εθνικών εκλογών καθώς "απέφυγε" μια βαριά ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης το BBC κάνει αναφορά και στο μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε,λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

"Η απόφαση να μην προσφύγει σε πρόωρες εκλογές θα ικανοποιήσει το ΔΝΤ και τις αγορές, οι οποίες βρίσκονταν σε κατάσταση εκνευρισμού στην προοπτική πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα" καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.

Και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απορρίπτει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο κ. Παπανδρέου έπαιξε με τα νεύρα των ψηφοφόρων και των αγορών με το να μην εξηγήσει τον τρόπο που θα μετέφραζε την ψήφο του κόσμου σε σχέση με την κυβερνητική του πολιτική, ενώ επικαλούμενο το διευθυντή της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alco, Κώστα Παναγόπουλο, αναφέρει ότι το μεγάλο ποσοστό αποχής εξηγεί την αγανάκτηση του κόσμου.

Η γαλλική Le Monde σχολιάζει το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο και χαρακτηρίζει ως δημοψήφισμα στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και την αποτροπή της πιθανότητας πρόωρων εκλογών σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

H Deutsche Welle αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει βάσει του εκλογικού αποτελέσματος ότι έλαβε την εντολή για να συνεχίζει με τα μέτρα λιτότητας.

Η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ δημοσιεύει τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων dpa και εκτιμά ότι οι εκλογές έστειλαν «προειδοποίηση» στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, καθώς η αναμέτρηση είχε χαρακτήρα βαρόμετρου για τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης.
   

Από την Αυστραλία η "The Sydney Morning Herald" έχει τίτλο «Ο 'Ελληνας πρωθυπουργός αναιρεί την απειλή για πρόωρες εκλογές», αλλά όλα τα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ισχυρές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αν ληφθούν υπόψη τα σκληρά μέτρα λόγω του μνημονίου.

Επισημαίνεται, ωστόσο, το μεγάλο ποσοστό αποχής, ενώ τονίζεται ότι οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν αφενός την πρώτη δοκιμασία για την κυβέρνηση μετά την επιβολή του προγράμματος λιτότητας και αφετέρου την έναρξη εφαρμογής της αυτοδιοικητικής αποκέντρωσης.

Στα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Ελλάδα και στη μεγάλη αποχή των ψηφοφόρων αναφέρεται και σημερινό άρθρο της κοινοτικής ιστοσελίδας «euobserver», ενώ η γαλλόφωνη εφημερίδα «Le Soir» σε δημοσίευμά της, επισημαίνει τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των ελληνικών κοινοτήτων.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός διεκδικεί μια ηθική νίκη παρά τα αποτελέσματα των εκλογών», έχει τίτλο το άρθρο που δημοσιεύεται στο euobserver. Το άρθρο, αφού επισημαίνει πως ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι ψηφοφόροι επιδοκίμασαν με την συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία το αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησής του, σημειώνει ότι ο ισχυρισμός αυτός υπονομεύεται από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη το κόμμα του αλλά και την πρωτοφανή αποχή των ψηφοφόρων. Το άρθρο επισημαίνει το τεράστιο ποσοστό αποχής και σημειώνεται ότι παρότι η ψήφος στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική, συνολικά μόνο το 60% των ψηφοφόρων έδωσαν το παρών, ενώ συνήθως το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 70% με 80%. Επιπλέον, το άρθρο επισημαίνει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μετέτρεψε την περιφερειακή εκλογική διαδικασία σε δημοψήφισμα σχετικά με το πακέτο λιτότητας της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι θα κηρύξει γενικές εκλογές, σε περίπτωση που αυτό δεν επιδοκιμαστεί. Το άρθρο αναφέρεται, ακόμη, στη σφυγμομέτρηση της εταιρείας Metron, σύμφωνα με την οποία, το 80% του πληθυσμού δεν επιθυμούσε τη διεξαγωγή γενικών εκλογών και σημειώνει ότι το ενδεχόμενο γενικών εκλογών επέδρασε αρνητικά στις αγορές, εκτοξεύοντας τα spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων στα ύψη τις τελευταίες μέρες.

Εξάλλλου, η «Soir», σε άρθρο της με τίτλο «Ταξίδι στην Ελλάδα της κρίσης και των πελατειακών σχέσεων», αναφέρει ότι τα δημαρχεία στην Ελλάδα δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το προσωπικό τους. Οι κοινότητες και οι διοικητικές τους αρχές, αναφέρει το άρθρο, διαμαρτύρονται για την παύση μεταφοράς κονδυλίων προερχόμενων από το κράτος και την EE, ενώ πολλές από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και έχουν αναστείλει την αμοιβή των εργαζομένων τους. Επιπλέον το άρθρο αναφέρεται σε μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που αποσκοπούν στην εξυγίανση των διοικητικών αρχών από τους συμβασιούχους για να αντικατασταθούν από μόνιμους υπαλλήλους που έχουν προσληφθεί μέσω του ΑΣΕΠ. «Στο μέτρο αυτό αντιτίθεται μεγάλος αριθμός συμβασιούχων, εκ των οποίων πολλοί αποφάσισαν να προσφύγουν σε ένδικα μέσα», συνεχίζει το άρθρο, σημειώνοντας ότι από νομικής άποψης το δίκαιο είναι με το μέρος των συμβασιούχων και ότι η ΕΕ έχει ανακοινώσει πως η ατέρμονη ανανέωση των μη μόνιμων συμβολαίων και η μη αμοιβή των εργαζομένων είναι παράνομη. «Από την πλευρά της κυβέρνησης το μέτρο αποσκοπεί κυρίως στο να θέσει τέλος στις πελατειακές σχέσεις, εξαιτίας των οποίων πολλοί δήμαρχοι υποσχέθηκαν θέσεις εργασίας με αντάλλαγμα ψήφους, με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχουν τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα έξοδά τους», καταλήγει το άρθρο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοτικές και περιφερειακές εκλογές