Έντυπη Έκδοση

ΛΑΔΩΜΑΤΑ ΜΕ ΝΟΜΙΜΟΦΑΝΗ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ

Χορός εκατομμυρίων στα γκρίζα πειράματα

«Ράμπο» του υπουργείου Οικονομίας ερευνούν 700 συμβάσεις και μελέτες μέσω των οποίων διακινήθηκαν μεγάλα ποσά προς συγκεκριμένα νοσοκομεία και πανεπιστήμια

Πρώτη φορά το ΣΔΟΕ ανοίγει τον φάκελο κλινικές δοκιμές στην Ελλάδα. Η έρευνα διενεργείται από τον περασμένο Σεπτέμβριο κατόπιν εντολής του αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αδάμη με αφορμή το ρεπορτάζ της «Κ.Ε.» (21 Μαρτίου 2010) για «γκρίζα» πειράματα σε ανθρώπους.

Είχαμε κάνει λάθος σε κείνο το δημοσίευμα. Η πραγματικότητα ίσως στον πιο σπουδαίο μηχανισμό της ιατρικής, αυτόν της έρευνας για νέα φάρμακα και θεραπείες, δεν είναι γκρίζα αλλά κατάμαυρη και ανατριχιαστική, καθώς παίζονται στις πλάτες ασθενών εκατομμύρια ευρώ.

Η ομολογία γιατρού στους ανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ σοκάρει: «Εδινα το φάρμακο... σε ασθενή για οστεοπόρωση μετά από συνεννόηση με φαρμακευτική εταιρεία, το οποίο όμως ήταν επιβλαβές και η γυναίκα παρ' ολίγον να μου πεθάνει»! Αναφερόταν σε πειραματικό φάρμακο που παρείχε σε ομάδα ασθενών, μετά από παραγγελία γνωστής εταιρείας. Για τις παρενέργειες ουδέποτε ενημερώθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) παρά μόνον η εταιρεία. Δυστυχώς, η περίπτωσή του δεν είναι μοναδική. Ογκολόγος σε μεγάλη ιδιωτική κλινική με την ίδια ακριβώς μέθοδο εδώ και δύο χρόνια παρέχει σε ασθενείς της φάρμακο συγκεκριμένης εταιρείας χωρίς να έχει γνώση ο ΕΟΦ και χωρίς καν να έχουν διερευνηθεί από κάποιο επιστημονικό συμβούλιο οι τυχόν παρενέργειες...

Στο στόχαστρο του διευθυντή της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης της ΥΠΕΕ, Β. Καραμάνου βρίσκονται γιατροί σε δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστημιακές κλινικές της Αθήνας, της Πάτρας, των Ιωαννίνων και της Κρήτης. Ηδη στα γραφεία του ΣΔΟΕ μελετώνται 700 συμβάσεις μεταξύ γιατρών και πέντε μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες αφορούν τις λεγόμενες «παρεμβατικές και μη παρεμβατικές μελέτες», καθώς και στις μελέτες παρατήρησης.

Την ερχόμενη εβδομάδα ειδικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί και τον ΕΟΦ, από τον οποίον έχουν ήδη ζητηθεί τα πειραματικά πρωτόκολλα που έχει εγκρίνει ο οργανισμός την τελευταία πενταετία, με σκοπό να εντοπιστεί η διαδρομή του χρήματος, το αν η όλη διαδικασία έχει χρεώσει το ελληνικό Δημόσιο και κυρίως αν έχει δοθεί ή όχι η συγκατάθεση των ασθενών, διότι ορισμένες καταγγελίες που διερευνούν οι αρχές αφορούν και κλινικές δοκιμές που φέρεται να πραγματοποιούνται χωρίς τη συγκατάθεση ασθενών!

Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται και το άνοιγμα Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) συγκεκριμένων πανεπιστημίων, στους οποίους κάθε χρόνο κατατίθενται από φαρμακευτικές εταιρείες εκατομμύρια ευρώ με σκοπό τη διεξαγωγή πειραματικών πρωτοκόλλων. Βέβαια, το μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται και στις καταθέσεις που θα ληφθούν από ασθενείς ή συγγενείς όσων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή και συμμετείχαν σε κάποιο πειραματικό πρωτόκολλο κι αυτό με σκοπό να επιβεβαιωθούν ή όχι καταγγελίες που έχουν φτάσει στην ΥΠΕΕ -κρίνονται ως ιδιαιτέρως σοβαρές- και μιλούν ακόμη και για διεξαγωγή «μαϊμού» κλινικών δοκιμών με απώτερο σκοπό την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση πανάκριβων φαρμάκων, η κάθε δόση των οποίων ξεπερνά ακόμη και τις 3.000 ευρώ.

Φαίνεται πάντως ότι αποτελεί κοινό μυστικό η πραγματοποίηση κατ' επίφασιν κλινικών δοκιμών στη χώρα μας. Γνωστός πανεπιστημιακός γιατρός, αιματολόγος σε μεγάλο νοσοκομείο των Αθηνών, το όνομα του οποίου είναι στην διάθεση της «Κ.Ε.» υποστηρίζει: «Μέχρι πριν από δύο χρόνια το 30% των κλινικών δοκιμών που γίνονταν στην Ελλάδα ήταν μαϊμού», αναφέροντας παράλληλα πως σήμερα ο τομέας των ερευνητικών προγραμμάτων είναι διαφανής. Ομως, για τους ανθρώπους του ΣΔΟΕ αυτή η «διαφάνεια» ίσως να είναι σχετική, καθώς δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι τον τελευταίο χρόνο ενώ παρατηρείται πτώση των εξόδων των εταιρειών για ταξίδια και συνέδρια γιατρών, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα έξοδα που δίνονται σε ερευνητικά προγράμματα.

«Πρόκειται για μια νέα μορφή λαδώματος με νομιμοφανή τρόπο», μας λένε και εξηγούν: «Είναι οι λεγόμενες μη παρεμβατικές παρατηρησιακές μελέτες τις οποίες πραγματοποιούν γιατροί κατόπιν συμφωνίας με εταιρείες». Τι σημαίνει στην πράξη μία τέτοια μελέτη; Ο γιατρός παρακολουθεί τις παρενέργειες που έχει το Χ φάρμακο (εγκεκριμένο από τον ΕΟΦ) της Χ εταιρείας σε έναν αριθμό ασθενών. Για κάθε ασθενή που παρακολουθείται ο γιατρός κερδίζει χιλιάδες ευρώ (ανάλογα φυσικά και με το κόστος του φαρμάκου). Αφού όμως είναι εγκεκριμένα αυτά τα φάρμακα από τον ΕΟΦ, δεν είναι υποχρέωση του γιατρού ο έλεγχος των παρενεργειών τους; Γιατί πρέπει να πληρώνεται επιπλέον για κάτι τέτοιο; Μήπως πρόκειται για έναν νέο τρόπο κατευθυνόμενης συνταγογράφησης;

Παράλληλα έχουν πληθύνει και οι συμβάσεις με φαρμακευτικές εταιρείες με σκοπό την πραγματοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων από τους γιατρούς στο προσωπικό των φαρμακευτικών εταιρειών! Για κάθε ενημέρωση που θα κάνει ο γιατρός πληρώνεται το λιγότερο με 1.000 ευρώ. Πώς όμως είναι δυνατόν ο γιατρός που διαθέτει ταφάρμακα της συγκεκριμένης εταιρείας να έχει καλύτερη γνώση γι' αυτά από τους ανθρώπους που τα παράγουν;

Η έρευνα του ΣΔΟΕ, η οποία απ' ό,τι φαίνεται θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, αναμένεται να βγάλει ενδιαφέροντα «λαβράκια» για μισθωμένα διαμερίσματα όπου διαμένουν γιατροί και τα οποία φέρονται στα χαρτιά να χρησιμοποιούνται ως ιατρικά εργαστήρια με σκοπό την διεξαγωγή μετρήσεων για κλινικές δοκιμές (τρόπος δικαιολόγησης χρημάτων), μεγάλο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο της Αθήνας που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί από γιατρούς δημόσιου νοσοκομείου αλλά και ιδιωτικά αιματολογικά εργαστήρια μέσα σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία εν αγνοία των πανεπιστημίων...

Ποιος, τελικά, προασπίζεται το ιερό δικαίωμα του ανθρώπου που πεθαίνει και προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή; Ο γιατρός, ο ΕΟΦ με τους τυχαίους ελέγχους, το διαλυμένο σύστημα υγείας ή επιστήμονες που μας μοιράζουν παραπλανητικές απαντήσεις στο πλαίσιο μιας επιστημονικής... «ομερτά» που τους έκανε πλούσιους; Ευτυχώς που ακόμη υπάρχουν γιατροί οι οποίοι μετά το τέλος της εφημερίας τους δεν πηγαίνουν για μπίζνες!

Ερευνες σε Γιάννενα, Πάτρα και Ηράκλειο

Καταγγελίες για καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμούς γιατρών του Δημοσίου ελέγχονται και από την Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, ενώ εξετάζεται να ανοίξουν φάκελοι υποθέσεων που είχαν διερευνηθεί παλαιότερα από τις αρχές αλλά δεν είχε εντοπιστεί καμία αξιόποινη πράξη.

Στην όλη ιστορία, που εξελίσσεται σε ένα πραγματικό θρίλερ, ως πρωταγωνιστές φέρονται γιατροί, κυρίως από τους τομείς της αιματολογίας, της ογκολογίας αλλά και ορθοπεδικοί.

*Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων βρίσκονται σε εξέλιξη ιδιαιτέρως σοβαρές έρευνες από την ΥΠΕΕ, με στόχο τον εντοπισμό «κυκλώματος» γιατρών σε συνεργασία με πολυθενική εταιρεία που προμήθευε ορθοπεδικά υλικά. Σε επίσκεψή του στα Ιωάννινα την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός γραμματέας της ΥΠΕΕ Γ. Καπελέρης απέφυγε να κάνει δηλώσεις και παρέπεμψε στο τελικό πόρισμα που αναμένεται να παραδοθεί στην εισαγγελέα τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Ερευνες όμως γίνονται και στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Αρτας για ανάλογη υπόθεση που φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό Δημόσιο 4 εκατ. ευρώ.

*Και από τα Γιάννενα στις «κραυγές και τους ψίθυρους» της Πάτρας, με τους περισσότερους γιατρούς να αποφεύγουν να μιλήσουν για καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να έχουν βρεθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς ακόμη και πανεπιστημιακών. Ανάμεσά τους δύο αιματολόγοι, ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος, ένας γυναικολόγος και δύο ορθοπεδικοί. Ολα αυτά συνέβησαν μετά το καλοκαίρι και την απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών να ζητήσει το άνοιγμα των λογαριασμών όλων των μελών του. Τότε, ο σύλλογος είχε ζητήσει «στις περιπτώσεις που αποδειχθούν ατασθαλίες να οριστούν από την πολιτεία επιστημονικές επιτροπές ελέγχου αναγκαιότητας των ιατρικών πράξεων προς περιφρούρησηη της υγείας των πολιτών». Σήμερα ο πρόεδρος του συλλόγου, Δ. Σιαμπλής, δηλώνει ότι δεν έχει ακούσει τίποτα για τους λογαριασμούς που ανοίχτηκαν και βρέθηκαν πλουσιοπάροχοι. Υποστηρίζει ότι «δεν πρέπει να σπιλώνονται συλλήβδην όλοι οι γιατροί».

Η ΥΠΕΕ ερευνά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την περίπτωση ενός πανεπιστημιακού αιματολόγου από την Πάτρα, ο οποίος κατείχε σημαίνουσα θέση στην ελληνική αιματολογία και το τελευταίο διάστημα μελετά τη «μετανάστευσή» του σε χώρα του εξωτερικού, όπου και έχει προχωρήσει σε επενδύσεις.

*Ελεγχοι διενεργούνται για «μπίζνες» γιατρών και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, με πρωταγωνίστρια εταιρεία προμήθειας υγειονομικού υλικού. Για την υπόθεση ελέγχονται ήδη τέσσερις γιατροί, ενώ η έρευνα του εισαγγελέα Ν. Μαρκάκη συνεχίζεται. Τα πρώτα στοιχεία ανέφεραν συνταγογραφήσεις πανάκριβων φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, κάποιοι από τους οποίους δεν έπρεπε καν να παίρνουν τα συγκεκριμένα φάρμακα, αλλά ακόμη και συνταγογραφήσεις σε άτομα που δεν βρίσκονταν εν ζωή!

Σε ό,τι αφορά τώρα τους φακέλους παλαιών υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί από τις αρχές και ξανανοίγουν, η ΥΠΕΕ επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε μία που αφορά σωματείο το οποίο είχε δημιουργηθεί για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψης αιματολογικών ασθενών και εισέπραττε χρήματα από δωρεές. Το σωματείο έχει πλέον διαλυθεί, αλλά σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ στα αποθεματικά του υπήρχαν 270.000 ευρώ η διαδρομή των οποίων πλέον ξαναμπαίνει στο στόχαστρο...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Υπουργείο Οικονομικών
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας