Έντυπη Έκδοση

ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα «διαψεύδουν»

Σφόδρα ενοχλημένες από όσα περιέχονται στα τηλεγραφήματα που δημοσιεύει η WikiLeaks, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα σπεύδουν είτε να τα διαψεύσουν είτε να τα υποβαθμίσουν, ακόμα και όταν δεν χρειάζεται.

Η εκπρόσωπος της Συμμαχίας έσπευσε να τονίσει ότι, «όπως έχει δηλώσει ο γ.γ. της Συμμαχίας, Αντερς Ράσμουσεν, ΝΑΤΟ και Ρωσία δεν αποτελούν απειλή ο ένας για τον άλλο». Και οι δύο ενοχλήθηκαν από την αποκάλυψη ότι το 2008, κατά τον πόλεμο της Γεωργίας, η Συμμαχία είχε εκπονήσει στρατιωτικά σχέδια για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επίθεση της Ρωσίας στις χώρες της Βαλτικής. Η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε ότι το ΝΑΤΟ έχει την αρχή να μη σχολιάζει εμπιστευτικά έγγραφα και αμυντικά σχέδια. Αλλά, πρόσθεσε, «η συλλογική άμυνα είναι η καρδιά της αποστολής μας». Οι Βαλτικές Δημοκρατίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ από το 2004. Ηταν λογικό να υπάρχουν σχέδια για την άμυνά τους. Και είναι επίσης λογικό, το 2010, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα (όπου αποφασίστηκε η Ρωσία να έχει στρατιωτική συνεργασία με τη Συμμαχία στην αντιπυραυλική ασπίδα και όπου έγινε η προαναφερθείσα δήλωση του Ράσμουσεν) οι δύο πλευρές να μην είχαν ενοχληθεί τόσο όσο έδειξαν. Δημιουργούνται «ερωτήματα και έκπληξη», ανέφερε ρωσική πηγή. Για κάτι που είναι αυτονόητο και γνωστό από τη γέννηση της Συμμαχίας. Αργότερα μάλιστα ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει να ακυρωθούν τα απόρρητα σχέδια για την άμυνα Λετονίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Πολύς θόρυβος για το τίποτα. Μάλλον ενοχλήθηκαν επειδή έχουν μπει σε πορεία συμφιλίωσης.

Η Ουάσιγκτον ενοχλήθηκε για την αποκάλυψη των περιοχών που θεωρεί ότι είναι πιθανοί στόχοι και θα της προκαλούσε πρόβλημα τυχόν εναντίον τους επίθεση. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι είναι «ανεύθυνη» μια τέτοια δημοσίευση, γιατί στην ουσία προτείνει «λίστα στόχων» σε οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα, είπε. Η Κίνα ενοχλήθηκε για όσα δημοσιεύτηκαν γύρω από την αντιπαράθεσή της με την Google και τα χαρακτήρισε «γελοία και ανάξια αναφοράς».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Social Media
Wikileaks
ΗΠΑ
Ρωσία
ΝΑΤΟ
Κίνα
Για το ίδιο θέμα
«Η αλήθεια θα νικά πάντα»